Micotakis: Crna Gora je svijetla tačka na Zapadnom Balkanu, EU mora vrednovati vaše rezultate

„Iskoristićemo momentum zvaničnog Brisela, ali i država članica da intenziviramo pregovore i proces učlanjenja dovedemo u završnu fazu“, kazao je Spajić

4867 pregleda 31 reakcija 8 komentar(a)
Micotakis i Spajić, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Micotakis i Spajić, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Crna Gora je svijetla tačka na Zapadnom Balkanu i Evropska unija mora vrednovati vaše nesporne rezultate i na njih adekvatno odgovoriti, rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis na sastanku sa crnogorskim kolegom Milojkom Spajićem, koji boravi u radnoj posjeti Grčkoj.

"Za kratko vrijeme učinili ste znatno više od ostalih zemalja u ovom procesu“ kazao je Micotakis, kako je saoštio Spajićev kabinet.

Na sastanku, tokom koga je ekonomska saradnja bila jedna od najvažnijih tema, ocijenjeno je da je jačanje saobraćajne povezanosti obostrani prioritet, te da je u tom kontekstu potrebno intenzivno raditi.

Crna Gora ima potencijal da se još snažnije brendira kao investiciona destinacija i u tom smislu potrebno je bliže sarađivati sa postojećim investitorima koji su najbolji ambasadori u tom smislu, saglasni su sagovornici.

Spajić i Micotakis
foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Grčki privrednici su nakon izlaska iz krize još više zainteresovani za učešće na međunarodnim tenderima i direktne investicije na Zapadnom Balkanu, čije prilike, kako je saopštio premijer Grčke – dobro poznaju.

"Na toj liniji u narednom periodu biće upriličena i posjeta premijera Grčke Crnoj Gori sa privrednom delegacijom u cilju razgovora o potencijalnim investicijama i dinamiziranju ekonomske razmjene", navodi se u saopštenju.

Spajić je Micotakisa upoznao sa aktivnostima Vlade na planu reformi i kazao da se u posljednjih pola godine pozicija Crne Gore bitno promijenila u korist izvjesne evropske perspektive.

„Iskoristićemo momentum zvaničnog Brisela, ali i država članica da intenziviramo pregovore i proces učlanjenja dovedemo u završnu fazu“, kazao je Spajić.

Dvije zemlje dijele zajedničke interese, a pravi je trenutak da se snažnije povežu kako bi sve potencijale stavile u službu zajedničkog razvoja, posebno u oblastima saobraćaja, pomorstva, turizma i poljoprivrede, zaključuje se u saopštenju.

Sastanku je prisustvovao ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Bonus video: