Nikolić: Vlast da poštuje Ustav i zakon i da se prilagođava evropskoj praksi

U temeljima aktuelne vlasti je konstrukciona greška, jer politički akteri koji u parlamentu podržavaju Vladu, kontinuirano rade na promjeni spoljnopolitičkog kursa Crne Gore, smatra poslanik DPS-a

2279 pregleda 11 komentar(a)
Felten i Nikolić, Foto: DPS
Felten i Nikolić, Foto: DPS

Za Crnu Goru je najvažnije da, uprkos političkoj nestabilnosti u vlasti, sačuva šansu za brži napredak prema Evropskoj uniji (EU), kazao je predsjednik Kluba poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić na sastanku sa ambasadorom Njemačke Peterom Feltenom.

Nikolić je kazao da je uslov za to da Vlada poštuje Ustav i zakone.

„I da predloge zakona šalje na mišljenje Evropskoj komisiji, umjesto da ih podešava interesima stranaka koje čine vladajuću koaliciju, jer takva država nema čemu da se nada, ponajmanje Izvještaju o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR)”, dodao je Nikolić.

On je rekao da je u temeljima aktuelne vlasti konstrukciona greška, jer, kako je naveo, politički akteri koji u parlamentu podržavaju Vladu, kontinuirano rade na promjeni spoljnopolitičkog kursa Crne Gore.

“Predsjednik Skupštine poručuje da se i dalje zalaže za iščlanjenje Crne Gore iz NATO-a, a poslanica parlamentarne većine na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope glasa protiv prijema Kosova u tu organizaciju. To nije vlast koja može voditi zemlju u EU”, ocijenio je Nikolić.

On je kazao da je DPS izgradio proevropsku platformu u Crnoj Gori i da njen doprinos u susret dobijanju IBAR-a za poglavlja 23 i 24 neće izostati.

Felten je naglasio da se Crnoj Gori u ovom trenutku pružila izvanredna prilika da odlučujuće ubrza svoj proces pristupanja EU.

On je rekao da očekuje da će se svi politički akteri izdići iznad partijskih interesa tokom preostalog ispunjavanja privremenih mjerila za poglavlja o vladavini prava.

„EU i građani Crne Gore očekuju od vlasti i opozicije da u Skupštini zajednički postignu neophodne korake, kako bi se osiguralo brzo usvajanje ključnih nedostajućih zakona i reformi iz evropske agende”, zaključio je Felten.

Bonus video: