Parlamentarna većina predložila izmjenu: Potpredsjednika Skupštine ne moraju predložiti sve manjinske partije

Predlog odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine potpisali su šefovi poslaničkih klubova Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, Nove srpske demokratije Slaven Radunović, Demokrata Boris Bogdanović, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Socijalističke narodne partije Bogdan Božović i Albanskog foruma Nikola Camaj

6420 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Detalj iz Skupštine Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore

Parlamentarna većina predložila je izmjenu Poslovnika Skupštine Crne Gore, kojom je predviđeno da kandidata za potpredsjednika Skupštine može predložiti poslanik jedne manjinske partije, klub poslanika tih stranaka ili manjinska parlamentarna partija.

Tom izmjenom bi bilo omogućeno poslanicima manjinskih partija da se kandiduju za potpredsjednika parlamenta bez potrebe za jednoglasnom podrškom poslanika manjinskih stranaka.

Predlog odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine potpisali su šefovi poslaničkih klubova Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić, Nove srpske demokratije Slaven Radunović, Demokrata Boris Bogdanović, Demokratske narodne partije Milan Knežević, Socijalističke narodne partije Bogdan Božović i Albanskog foruma Nikola Camaj.

Kako piše u predlogu, predviđena je izmjena člana 19 stav 2 Poslovnika.

“Izuzetno od stava 1 ovog člana, kandidata za potpredsjednika Skupštine, koji se bira iz reda poslanika manjinskih partija može predložiti poslanik jedne manjinske partije, klub poslanika manjinskih partija ili manjinska parlamentarna partija”, navodi se u predlogu.

U obrazloženju se navodi da se izmjena Poslovnika, koja bi omogućila poslanicima manjinskih partija da se kandiduju za potpredsjednika Skupštine bez potrebe za jednoglasnom podrškom svih poslanika manjinskih partija, može pravno opravdati potrebom za osiguranjem jednakih prava i mogućnosti za sve poslanike.

Dodaje se da se taj predlog pravno može opravdati i promovisanjem demokratskih načela i usklađivanjem s međunarodnim standardima zaštite prava manjina.

“Takođe, ova izmjena može doprinijeti većoj efikasnosti i pluralizmu u radu Skupštine, što je u krajnjem u interesu svih građana Crne Gore”, navodi se u obrazloženju. (kraj) nij

Bonus video: