Milatović: Inicijativa tri mora daje dodatnu vrijednost saradnji Crne Gore sa EU

Inicijativa tri mora broji 13 zemalja članica Evropske unije. Strateški partneri Inicijative su SAD, Evropska komisija, Njemačka, a od ove godine i Japan

2699 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Predsjednik.me
Foto: Predsjednik.me

Predsjednik države Jakov Milatović boravi u Viljnusu, gdje na poziv litvanskog predsjednika Gitanasa Nausede, učestvuje na devetom Samitu Inicijative tri mora. Radi se o prvom učešću Crne Gore na ovom događaju koji se od svog osnivanja redovno održava na predsjedničkom nivou.

Milatović je, saopšteno je iz kabineta predsjednika države, istakao da se vizija Inicijative tri mora, koja uključuje jačanje povezanosti, promovisanje ekonomskog razvoja, snaženje energetske bezbjednosti i sajber sigurnosti regiona u potpunosti podudara sa ciljevima Crne Gore u kontekstu evropskog integracionog procesa.

"Naglasio je da Inicijativa daje dodatnu vrijednost saradnji Crne Gore sa EU, kroz implementaciju regionalnih infrastrukturnih projekata, bolju povezanost s ostatkom Evrope, kao i kroz ubrzanje zelene i digitalne tranzicije. Ukazao je da naša država posvećeno radi na ispunjenju preostalih kriterijuma iz pregovaračkih poglavlja, te podsjetio da Crna Gora kao članica NATO-a i predvodnik u procesu evropskih integracija nastoji da bude punopravna članica EU do 2028. godine", piše u saopštenju.

Inicijativa tri mora
foto: Predsjednik.me

Milatović je, dodaje se, zaključio kako Crna Gora ima višestruki interes da postane pridruženi partner Inicijative tri mora i izrazio očekivanje da će to biti formalizovano na Samitu u Poljskoj iduće godine.

Inicijativa tri mora
foto: Predsjednik.me

Inicijativa tri mora broji 13 zemalja članica Evropske unije. Strateški partneri Inicijative su SAD, Evropska komisija, Njemačka, a od ove godine i Japan.

Pored pridruženih zemalja Ukrajine i Moldavije, ovogodišnjem Samitu prisustvovali su i počasni gosti - delegacije Crne Gore, Izraela, Turske, Finske, Ujedinjenog Kraljevstva i Španije.

Bonus video: