Ivanović sa Varheljijem: Crna Gora spremna za odlučujući korak na evropskom putu

Ivanović je naglasio posvećenost cjelokupne adminstracije ispunjavanju obaveza i privremenih mjerila, sa ciljem da Crna Gora u junu uđe u završnu fazu pregovora

4021 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Crna Gora, kao država koja bilježi najveći napredak u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU), spremna je da napravi odlučujući korak na evropskom putu.

To je ocijenjeno na sastanku ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem na marginama Delfi ekonomskog foruma.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Ivanović je naglasio posvećenost cjelokupne adminstracije ispunjavanju obaveza i privremenih mjerila, sa ciljem da Crna Gora u junu uđe u završnu fazu pregovora.

Varhelji je ocijenio da je u postojećem geopolitičkom kontekstu proširenje EU relevantije nego ikada.

On je naglasio da su vrata Unije otvorena za nove članice i da Crna Gora ima priliku za značajan iskorak ka punopravnom članstvu.

Ivanović se na marginama ekonomskog foruma sastao i sa ministarkom za Evropu u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova, Komonvelta i međunarodnog razvoja Nus Gani i specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan lordom Stjuartom Pičom.

Ivanović je razgovarao i sa generalnim sekretarom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Matijasom Kormanom, kao i potpredsjednikom Minhenske bezbjednosne konferencije Rainerom Rudolfom.

Iz MVP su kazali da su sastanci sa Gani i Pičom bili prilika za potvrdu snažnog partnerstva i savezništva između Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva.

“Sagovornici su ocijenili snaženje bilateralne saradnje veoma značajnom u kontekstu aktuelnih globalnih izazova, a naglašena je konstruktivna uloga Crne Gore u jačanju stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, tokom susreta sa Kormanom istaknuta je veoma dobra saradnja između Crne Gore i OECD-a, a u fokusu razgovora bile su ekonomske reforme i proces evropske integracije.

“Naglašena je važnost unaprjeđenja uslova za privlačenje stranih direktnih investicija, te jačanja sistema vladavini prava kao preduslova za dalji razvoj”, navodi se u saopštenju.

Iz MVP su rekli da je Ivanoivć sa Rudolfom razgovarao o rastućim izazovima sa kojima se svijet suočava, te potrebi jačanja partnerstava i saradnje u cilju pružanja odgovora na aktuelne krize.

“Naglašen je značaj procesa proširenja EU i evropske perspektive Zapadnog Balkana i potvrđena podrška Crnoj Gori, kao predvodnici u pregovaračkom procesu”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: