Vlast u Kolašinu zadovoljna radom, opozicija smatra da je moglo mnogo bolje

Predsjednik Opštine Petko Bakić kazao je da je u Izvještaju objedinjen rad svih koji čine vlast, te da se, eventualne, i pohvale i zasluge odnose na sve konstituente vlasti

9298 pregleda 29 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Brojna pitanja opozicionih odbornika upućena lokalnoj vlasti obilježili su današnju sjednicu kolašinske Skupštine opštine (SO). Njaviše pažnje poklonjeno je započetim, a nezavršenim projektima, kao i novim saobraćajnim izazovima Kolašina, nakon otvaranja tunela Klisura, planovima za kuću Marića, roku završetka radova na Spomen domu...

Sve što su radili tokom minule godine u lokalnoj upravi objedinjeno je u Izvještaj o radu predsjednika Opštine. Opozicija je zamjerila što u tom dokumentu ne piše i šta nije urađeno, jer, kako kažu, toga je bilo puno.

Aktuelni predsjednik Opštine Petko Bakić kazao je da je u Izvještaju objedinjen rad svih koji čine vlast, te da se, eventualne, i pohvale i zasluge odnose na sve konstituente vlasti. Bakić je najavio intenziviranje radova na pojedinim projektima, pa će, kazao je, uskoro uslijediti i nastavak radova na redovnom održavanju Spomen doma, jer je, tvrdi, to dozvoljeno nakon inspekcijskog nadozora. On je najavio i radove na trotarima u, lani rekonstruisanoj, Ulici Boška Rašovića i saopštio odluku da će ta saobraćajnica ostati dvosmjerna.

Prema Bakićevim riječima angažovani eskeperti za saobraćaj uskoro treba da završe i Eleborat koji se odnosi na tu oblast, pa će, nakon toga, lokalna uprava moći da donese odluke o saobraćaju i parking mjestima. Najavio je i postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije u nekoliko ulica, što će , objašnjava omogućiti bezbjedniji saobraćaj. Lokalna vlast se pohvalila i raspisivanjem tendera za infrastrukturne radove, čija je vrijednost, kako su rekli višemilionska.

Bakić
Bakićfoto: Dragana Šćepanović

Na informaciju, koju je dao potpredsjednik opštne Vasilije Ivanović da je Opština raspisla tender za putnu infrastrukturu u Veljem Dubokom, od preko 600.000 eura i za Gornje Lipovo od preko 200.000 eura, reagovala je odbornica Marta Šćepanović. Ona je zamjerila što mnogi tenderi za gradsku infrastrukturu , kako kaže, nijesu raspisani kad treba i nabrojala brojne i problemeulaganja u , čije je rješevanje, smatra ona, prioritet.

"Građani su vas birali da donosite odluke. Kakve odluke donosite? Nemam problem da se gradi na teritoriji cijele opštine, ali morate da zante šta je prioriteni interes, a to je „pretežniji interes“, onamo gdje više ljudi živi. Hoćete li da kažete da prvi put dobijamo od Vlade 1, 5 milion eura za ovu namjenu, a trenutno u gradu imamo najveći saobraćajni haos. Ko je procijenio da je 30 stanovnika, koliko je registrovano u Veljem Dubokom, važnije od nas svih koji živimo u gradu?“, pitala je odbornica Pokreta Zajedno gradimo Kolašin.

Iz lokalne valasti kažu da će sve planirano ovogodišnjim kapitalnim budžetom biti završeno, a pohvalili su se i prošlogodišnjim izvršenjem kapitalnog budžeta. Ostvarili su, objašnjavaju značajan napredak, u odnosu na 2022. godinu.

„Ukupno ostvareni prihodi u 2023. godini iznosili su oko 8,8 miliona eura, što što je za 36,11 odsto više u odnosu na 2022. godinu. Izvršenje kapitalnog budžeta u 2023. godini je 2,94 milona eura, što je za čak blizu 145 odsto više nego godinu ranije. Naplata poreza u istom periodu povećana je za 34,51 odsto,a prireza za 42,7 odsto. Otplata obaveza iz prethodnog perioda u 2023. godini bila veća za 673.030 eura u odnosu godinu ranije. To povećanje, najvećim dijelom, prouzrokovano je, jer su dospjele na naplatu na naplatu sudske presude iz prethodnog perioda“, kazao je sekretar za finansije Vuk Vuković.

SO Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Iz lokalne vlasti objasnili su i da sva sredstva dobijena od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta troše na ualaganja i infrastrukturu.

S druge strane, iz opozicionih klupa bilo je dosta kritika, a veliki dio odnosio se i na rad Bakićevog predhodnika Vladimira Martinovića. Odbornica Pokreta Zajedno gradimo Kolašin (DPS, SDP, SD i nestranačke ličnosti) kazala je da je Martinović, dok je bio na čelu kolašinske izvšrne vlasti zaustavio proces zaštite kuće Marića. On je, kako tvrdi Šćepanović, uložio žalbu na rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Da je taj obejekat u stanju kada je neophodna hitna intervencija, kazao je i Miodrag Vlahović, odbornik vladajuće većine iz GP URA. On je tražio da se procijeni da li da se radi hitna sanacija objekata ili, ako to nije moguća, odluči o rušenju objekata. Od predsjednika Opštine je zahtijevao da se hitno obrati resornom Ministarstvu „kako bi se po urgentnom postupku našao način za rješenje“.

Odbornica opozicione Grupe birača (GB) Gospava Vujisić kritikovala je stanje u kojem je trenutno Spomen dom i , kako je rekla, „nakradno rješenje da se kanalizacione cijevi nalaze u kancelarijama“. Prema njenim riječima taj objekat, i pored dosadašnjih radova, prokišnjava i doveden je u „užasno stanje“. I Vujisić je imala brojne zamjerke na trenutno stanje saobraćaja u gradu. Opozicione odbornike zanimalo je i kako se namjerava riješti problem pasa lutalica.

Na dnevnom redu današnje sjednice bile su informacije Odjeljenja bezbjednosti, Zavoda za zapošljavanje, Centra za socijali rad, te kolašinskih obrazovnih ustanova.

Odbornici su nastavili rad i nakon 20 sati, a u nastavku će raspravljati o izvještajima o radu za prošlu godinu JU Centra za kulturu, realizaciji godišnjeg programa bavljanja komunalnih djelatnosti kao i o radu JP Vodovod i kanalizacija. Odlučivaće o saglasnosti da Miloš Peković bude diretor JP Vodovod i kanalizacija. i o usvajanju Programa rada SO Kolašin za tekuću godinu a usvojene, kao i odlukama, koje s eodnose na o finansiranje projekata nevladinih organizacija, stipendiranje sportista Kolašina i sufinasiranju adaptacije zajedničkih djelova stambenih zgrada.

Bonus video: