Knežević: Đurđevdanski sabor je jedini odgovor na pokušaje genocidizacije srpskog naroda, otimanje Kosmeta...

"Malo nas ima da ne budemo tamo, a biće nas mnogo kad se tamo sretnemo", napisao je Knežević na društvenoj mreži Iks

17014 pregleda 66 reakcija 69 komentar(a)
Knežević, Foto: Boris Pejović
Knežević, Foto: Boris Pejović

Jedini odgovor na pokušaje genocidizacije srpskog naroda, otimanje Kosmeta, čipovanja naše istorije, gubljenje identiteta, jeste Đurđevdanski sabor, saopštio je predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i poslanik u Skupštini Crne Gore Milan Knežević.

"Malo nas ima da ne budemo tamo, a biće nas mnogo kad se tamo sretnemo", napisao je Knežević na društvenoj mreži Iks.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 19. marta da će 5. i 6. maja u Beogradu i drugim djelovima države biti održan veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske.

Takav zaključak dogovoren je, kako je tada saopšteno iz Vučićevog kabineta, nakon višesatnih razgovora koje je imao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, uz prisustvo patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija.

"Na tom Saboru biće donijete važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine", navodi se u saopštenju objavljenom 19. marta.

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je sinoć u Beogradu da će taj entitet napustiti procese odlučivanja u Bosni i Hercegovini (BiH) ako u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) dođe do odlučivanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa najvišim zvaničnicima Srbije i Republike Srpske u vili "Mir", Dodik je rekao da će "učiniti sve" da ubijedi srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da podrži Republiku Srpsku "u njenim teškim odlukama" koje će donijeti poslije Velikog vaskršnjeg sabora 5. maja.

"Ako dođe do odlučivanja o ovome što se u UN pokreće mimo procedure, Republika Srpska će napustiti odlučivanje u BiH, jer ne vidimo nikakav smisao da ostanemo u BiH kao njen sastavni dio. Naš status ćemo regulisati na način da samostalno pokušamo da nastavimo dalje. Ako neko uporno pokušava da okvalifikuje krivicu za jedan narod, a traži da mi živimo s njima, to je apsurd, nema nikakvog smisla i ne vodi nikakvom pomirenju", kazao je Dodik.

Dodik je rekao da nastojanje da u GS UN bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici predstavlja "direktno rušenje mogućnosti da se živi zajedno u BiH".

"Taj akt je upućen bez saglasnosti organa BiH, oni lažno navode da predstavljaju cijelu BiH, a predstavljaju samo bošnjačku stranu. To je direktno upereno protiov srpskog naroda u cjelini", kazao je Dodik.

Naveo je da će vlast Republike Srpske održati sjednicu skupštine 18. i 19. aprila i da će organizovati "veliki narodni miting" u Banjaluci povodom nastojanja da u GS UN bude usvojena rezolucija o Srebrenici.

"Učiniću sve da do 5. maja, kada ćemo imati Vaskršnji sabor, ubijedim predsjednika Vučića da podrži sve odluke koje Republika Srpska namjerava da donese povodom toga", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je u ratu u BiH na prostoru Srebrenice "poginulo oko 3.500 Srba i oko 4.100 Bošnjaka" i dodao da je "stradanje Srba odbačeno, a favorizuje se samo priča o stradanju Bošnjaka".

"Javno govorim da se genocid nije desio, da je genocid izmišljena forma kojom su pokušali da satanizuju čitav srpski narod i da na osnovu individualnih presuda na haškim sudovima dođu do kolektivne odgovornosti čitavog srpskog naroda", dodao je Dodik.

Bonus video: