MVP poslao zahtjeve na više adresa: Traže "amin" za 12 ambasadora

Vlada prošle sedmice utvrdila listu, među kandidatima Mirković, Tufegdžić, Miljanić, Đoković, Čobaj i Radović

14408 pregleda 2 komentar(a)
Nadomak početka popunjavanja diplomatske mreže:  Ministar Filip Ivanović i predsjednik Milatović, Foto: predsjednik.me
Nadomak početka popunjavanja diplomatske mreže: Ministar Filip Ivanović i predsjednik Milatović, Foto: predsjednik.me

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) tražilo je od 12 zemalja i međunarodnih organizacija agremane, odnosno saglasnosti da prihvate isto toliko kandidata za ambasadore Crne Gore, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Vlada je na sjednici održanoj 4. aprila utvrdila listu od 12 kandidata, ali nije jasno ima li među njima imena koja u neformalnim konsultacijama nije podržao predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, kandidat za ambasadora u Vašingotinu je profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici Jovan Mirković, za ambasadora u Sloveniji bivši direktor Pošte Crne Gore Dragan Tufegdžić, za ambasadora u Sjevernoj Makedoniji bivši ministar bez portfelja Zoran Miljanić, za ambasadora u Beogradu doskorašnji član Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Nebojša Đoković, za ambasadora na Kosovu aktuelni otpravnik poslova u tamošnjoj ambasadi Bernard Čobaj, a za ambasadorku Misije pri UN-u u Ženevi Snežana Radović.

Jedan od izvora “Vijesti” rekao je da se lista odnosi i na karijerne diplomate i na kandidate za ambasadore s političke kvote.

Sagovornik je rekao da će imena svih kandidata biti poznata kad u MVP stignu agremani. Potom će, naveo je, skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike dati mišljenje o kandidatima, nakon čega bi Milatović trebalo da ih imenuje.

Ustavom je propisano da predsjednik postavlja i opoziva ambasadore na predlog Vlade i uz mišljenje odbora.

Milatović je krajem marta dao načelnu saglasnost za postavljenje 12 od 16 ambasadora koje mu je predložila Vlada. Podržao je svih sedam predloga iz reda karijernih diplomata, dok je za četiri od devet kandidata s političke kvote tražio dodatne konsultacije zbog toga što neki od njih navodno imaju dvojno državljanstvo i što pojedini navodno ne podržavaju spoljnopolitički kurs Crne Gore.

Milatović je imao primjedbe na kandidate za ambasadore u Berlinu i Madridu, koje je predložio Pokret Evropa sad (PES), te Atini i Moskvi, koje su predložili Nova srpska demokratija (NSD), odnosno Demokratska narodna partija (DNP).

DNP je, nakon što je njihov kandidat za mjesto ambasadora u Moskvi Miloš Radinović odustao od te pozicije, predložio na tu poziciju svog funkcionera Dragana Bojovića. Izvor nije želio da otkrije da li su i ostale stranke, nakon Milatovićevih primjedbi, predložile nove kandidature.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, za kandidatkinju za ambasadorku u Atini bila je predložena stomatološkinja Ivana Živković, vršiteljka dužnosti generalne direktorice Direktorata za javno zdravlje i biomedicinu u Ministarstvu zdravlja, dok je za kandidata za ambasadora u Berlinu bio predložen preduzetnik Miljan Zečević, koji je član Inicijalnog odbora PES-a u Pljevljima.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, politički postavljeni ambasadori mogu činiti najviše 30 odsto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava.

“Vijestima” su iz MVP-a u avgustu prošle godine dostavljeni podaci prema kojima Crna Gora ima ambasadore na samo desetak adresa u svijetu, dok je otpravnici poslova predstavljaju u dvaput više.

Prema tim podacima, Crna Gora je imala ambasadore u tek sedam zemalja - Belgiji, Grčkoj, Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Rusiji, Turskoj i Francuskoj, te u četiri misije pri EU, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama (Ženeva), OEBS-u i Savjetu Evrope. U međuvremenu je povučena i ambasadorka iz Sjeverne Makedonije.

Ubrzo o novoj grupi kandidata

Izvor “Vijesti” rekao je da bi ubrzo trebalo da se razgovara o novoj grupi kandidata, koji treba da popune neke od preostalih upražnjenih ambasadorskih pozicija.

Navodi da će među njima biti još dva kandidata s političke kvote, a da će ostatak činiti karijerne diplomate.

Bonus video: