Borovinić Bojović: Odbornici donijeli oko 300 opštih akata, vlast u Podgorici je stabilna

Ona je na radnom doručku sa novinarima, istakla da je u organizaciji Skupštine Glavnog grada, u saradnji sa Zajednicom opština, gdje je odnedavno predsjednica Skupštine Zajednice opština, počeli su sa organizacijom niza okruglih stolova

6372 pregleda 4 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Boris Pejović
Borovinić Bojović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.04.2024. 12:52h

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović kazala je da su odbornici lokalnog parlamenta u proteklih godinu dana, tokom 11 plenarnih zasijedanja, donijeli ukupno oko 300 opštih i pojedinačnih akata.

Ona je na radnom doručku sa novinarima, istakla da je u organizaciji Skupštine Glavnog grada, u saradnji sa Zajednicom opština, gdje je odnedavno predsjednica Skupštine Zajednice opština, počeli su sa organizacijom niza okruglih stolova.

"Prva dva bila su posvećena ulozi lokalnih smaouprava u evropskim integracijama i međuopštinskoj i međunarodnoj saradnji. Jedna od mojih osnovnih intencija je bila decentralizacija, tako da će se sledeći okrugli sto dogoditi u Tivtu, a potom u nekoj od opština na sjeveru države", kazala je predsjednica Skupštine.

Na taj način su, kako je kazala, željeli da sa lokalnog nivoa daju doprinos najvažnijem cilju države-učlanjenju u Evropsku uniju.

Istakla je da su do sada organizovali panel diskusije sa partnerima iz nevladinog sektora, i da su do sada obrađivali problem vršnjačkog nasilja i pitanjem prevencije nasilja nad ženama.

Ona je kazala da su odbornici vlasti i opozicije jednoglasno podržali njen predlog da Glavni grad dodijeli prostor za funkcionisanje Udruženja mladih sa hendikepom i Dnevnog centra za osobe sa demencijom.

"Očekujem da im ti prostori uskoro budu predati na upotrebu", kazala je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da se nada da će ove jeseni Grad dobiti Festival pozorišne režije, koji će nositi ime Podgoričanina, reditelja Jagoša Markovića:

"Sve pripreme za ovaj festival su u toku".

Istakla je da očekuje da će se uskoro realizovati njena inicijativa da Grad dobije spomenik piscu Borislavu Pekiću.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će osnovati partiju, Borovinić Bojović je kazala da su građani u centru njenog djelovanja, ali da ne može reći šta će biti u budućnosti.

"To što je formulacija 'građani u centar' stalno u mojim saopštenjima, ona je zapravo uvijek bila i uvijek će biti centar mog djelovanja. Ništa se nije promijenilo u roku od nekoliko dana, niti će se tako brzo promijeniti u mom stavu i odnosu, iz razloga što ja radim uvijek temeljno. Ne donosim nikada nikakve odluke 'ad hoc'...Kako će biti u budućnosti, to ne mogu da kažem, jer ne znam", kazala je ona.

Na pitanje zašto se nije pojavila na iftaru koji je nedavno organizovala gradonačelnica, Borovinić Bojović je kazala da nije znala za organizaciju tog događaja, ali da ne vjeruje da je to učinjeno sa nekom namjerom, već da je riječ o propustu.

Odgovarajući na pitanje kakvu saradnju ima sa gradonačelnicom Oliverom Injac, istakla je da nema nikakvih mimoilaženja.

Ona je ponovila da je vlast u Podgorici stabilna, zato što je samo došlo do određenih prekompozicija u okviru parlamentarne većine.

"Nije došlo niti do izlaska iz te većine, niti se to odrazilo na redovno održavanje sjednica", rekla je Borovinić Bojović.

Istakla je da je Zakon o lokalnoj samoupravi u završnoj fazi, a da za održavanje naredne sjednice Skupštine još nisu definisali datum.

Bonus video: