"EK uvažava ostvarene rezultate MERT-a"

Martinović je rekao da će krovni zakon o zaštiti negativnih uticaja klimatskih promjena i zaštiti ozonskog omotača biti usvojen do kraja drugog kvartala ove godine

1181 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MERT
Sa sastanka, Foto: MERT

Evropska komisija (EK) cijeni i uvažava ostvarene rezultate Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i aktivnosti na setu zakona u cilju usklađivanja sa pravnom tekovinom i ambicioznim klimatskim ciljevima Evropske unije (EU).

To je poručeno na sastanku ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Vladimira Martinovića i direktorice za međunarodne poslove i klimatske finansije Direktorata za klimu, Dijanom Akonsijom, u Briselu.

Martinović je rekao da će krovni zakon o zaštiti negativnih uticaja klimatskih promjena i zaštiti ozonskog omotača biti usvojen do kraja drugog kvartala ove godine.

„Zahvalan sam na kontinuiranoj saradnji EK i naglašavam potrebu za finansijskom, stručnom i tehničkom podrškom u cilju potpune spremnosti za punopravno članstvo danom zatvaranja poglavlja“, kazao je Martinović.

On je pozdravio napore EU da se pomogne zemljama Zapadnog Balkana kroz Novi plan rasta i naglasio da je Ministarstvo uključeno u stub koji se odnosi na Digitalnu i energetsku/zelenu tranziciju.

„Ministarstvo na čijem sam čelu uvažava sve vaše preporuke i želimo da što prije dobijamo mišljenje na zakone kako bismo ubrzali zatvaranje Poglavlja 27“, zaključio je Martinović.

Akonsija je, kako je saopšteno iz Ministarstva, čestitala Crnoj Gori, kao prvoj i jedinoj zemlji Zapadnog Balkana koja je uspostavila Nacionalni sistem trgovine emisijama (ETS), čime je pokazala veći nivo spremnosti u odnosu na ostale države.

“Poslala je jasnu poruku da EK izuzetno cijeni i uvažava napore i ostvarene rezultate, kao i trenutne aktivnosti na izradi Zakona o zaštiti negativnih uticaja klimatskih promjena i zaštiti ozonskog omotača u cilju daljeg usklađivanja sa pravnom tekovinom i ambicioznim klimatskim ciljevima EU”, navodi se u saopštenju.

Akonsija je, dodaje se, istakla snažnu podršku Direktorata za klimu u pogledu daljeg jačanja administrativnih kapaciteta u oblasti klimatskih promjena, ekspertske podrške i mobilisanja svih raspoloživih mehanizama za ostvarivanje rezultata u toj kompleksnoj oblasti.

Bonus video: