Nikolić: Vladajuća većina uhvaćena u beskrupuloznom političkom uticaju na najveću pravnu instancu u državi

"Ovo je obrazac političke korupcije. Antisistemski donose sistemski zakon. Prošle godine je rečeno da ne treba biti diskriminacije, već da muškarci i žene idu sa 65 u penziju, a sad zbog jednog čoveka mijenjaju taj zakon", rekao je Nikolić na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore

51142 pregleda 124 reakcija 66 komentar(a)
Nikolić, Foto: Aljoša Turović
Nikolić, Foto: Aljoša Turović

Vladajuća većina je uhvaćena u "beskrupuloznom i otvorenom političkom uticaju na najvišu pravnu instancu u državi" kazao je šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Nikolić.

On je to rekao komentarišući predlog izmjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) kojim je predviđeno da se poslije člana 197n (koji se odnosi na izuzetke) doda član 197nj koji glasi: “Izuzetno od člana 17 ovog zakona, osiguranik koji obavlja poslove sudije Ustavnog suda, stiče pravo na starosnu penziju ako ima navršenih 67 godina života i 15 godina staža osiguranja”. Članom 17 Zakona o PIO predviđeno je da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Osiguranik stiče pravo na starosnu penziju i kad navrši 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

On je dodao da parlamentarna većina zakon prilagođava jednom čoveku.

Prema njegovim riječima, vladajuća većina je pokrenula "političku bitku" za predsjednika Ustavnog suda Milorada Gogića, kao što su svojevremeno istu takvu bitku pokrenuli da bi iz pravosuđa makli bivšeg glavnog specijalnog tužioca (GST) Milivoja Katnića.

"Ovo je obrazac političke korupcije. Antisistemski donose sistemski zakon. Prošle godine je rečeno da ne treba biti diskriminacije, već da muškarci i žene idu sa 65 u penziju, a sad zbog jednog čoveka mijenja ta granica", rekao je Nikolić na konferenciji za medije u Skupštini Crne Gore.

Nikolić je dodao da će Ustavni sud odlučivati o ustavnosti norme koju predlaže Skupština, a koja će se ticati sudija koji sjede u tom sudu.

"Ustav Crne Gore je propisao jasne odlike za prestanak sudijske funkcije, a parlamentarna većina je odlučila da zakonskim normama dopisuje Ustav. Zloupotrebljavaju zakonska rješenja, misleći da će neko podnijeti ustavnu žalbu o kojoj treba da odluči onaj na koga se odnosi ovo zakonsko rješenje", rekao je Nikolić i pozvao većinu i stručnu javnost na dijalog.

"Ovdje je za očekivati da se oglase Sudski savjet i ministar pravde. Treba da dobijemo IBAR (Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila) iz oblasti vladavine prava, a pogledajte u kakvom rasulu funkcioniše. Na silu se želi uzeti vlast u Šavniku nezakonitim uvođenjem prinudne uprave, mijenjaju se sistemski zakoni protivno svim regulama i demokratskim procedurama, ne dozvoljava se opoziciji da vrši kontrolnu ulogu u parlamentu tako što se zaustavljaju sve kontrolne inicijative, premijer kaže da je za njega dolazak u Skupštinu izgubljeno vrijeme", rekao je predsjednik poslaničkog kluba DPS.

On je dodao da se ovo nije radilo ni u autokratskim režimima.

On je pozvao Sudski savjet, ali i sudije Ustavnog suda da daju svoje mišljenje o ovom činu i zaključio da će o ovome obavijestiti međunarodne partnere.

Odgovarajući na pitanje novinara o situaciji u opštini Šavnik, rekao je da će predstavnici njegove partije biti prisutni na sastanku koji organizuje šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić.

Rekao je da će na tom sastanku predstavnici DPS istaći da odluka o prinudnoj upravi u Šavniku mora biti povučena "da bi se poveo dijalog o pronalasku nekog pametnog rješenja da se riješi situaciju u toj opštini, poštujući zakone i Ustav".

"To znači da moramo stvoriti uslove da se izborni proces u Šavniku završi. Da li to možemo uraditi nekom zakonskom intervencijom ili pozivanjem države na ozbiljnost da uradi ono što nije uradila u prethodnih devet ili 10 slučajeva bih ostavio Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu. Uslov da se o tome razgovara na pravi način je da se odluka o prinudnoj upravi stavi van snage" , rekao je Nikolić.

Kao odgovor na novinarsko pitanje o potpredsjedniku skupštine iz reda manjina rekao je da je protiv principa da ga većina bira, već da se zalaže da ga manjinske stranke biraju.

Bonus video: