"Politička bitka za Gogića" - oštre reakcije na predlog PES-a o odlaganju penzija ustavnim sudijama

Ustavni sud mora da štiti vladavinu prava, a ne interese Vlade, poručuje 16 NVO, a DPS poziva na dijalog

8353 pregleda 4 komentar(a)
Mandat mu prestaje u maju: Gogić, Foto: Boris Pejović
Mandat mu prestaje u maju: Gogić, Foto: Boris Pejović

Predložene izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim se sudijama Ustavnog suda omogućava da kasnije idu u penziju, predstavljaju neprimjereni uticaj izvršne vlasti na Ustavni sud, ocijenilo je juče 16 nevladinih organizacija, dok je Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala vlast da ih povuče.

Predlog izmjene Zakona o PIO Skupštini su u srijedu dostavili poslanici vladajućeg Pokreta Evropa sad (PES). Njime je predviđeno da sudija Ustavnog suda, stiče pravo na starosnu penziju sa “navršenih 67 godina života i 15 godina staža osiguranja”. Članom 17 Zakona o PIO predviđeno je da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja i 40 godina staža osiguranja i 61 godinu života.

Lider Demokrata i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić najavio je juče gostujući u Dnevniku TV Nova, da njegova partija neće podržati te izmjene.

NVO su u zajedničkom saopštenju navele da bi usvajanje predložene zakonske izmjene i produžavanje mandata aktuelnim sudijama nepotrebno dovelo u pitanje integritet Ustavnog suda, koji mora da štiti vladavinu prava, a ne interese izvršne vlasti.

Podsjećaju da bi usvajanjem izmjena Zakona o PIO bio produžen mandat aktuelnom predsjedniku Ustavnog suda Miloradu Gogiću i sudiji Budimiru Šćepanoviću, kojima mandati po važećem Zakonu prestaju u maju, odnosno sutkinjama Dragani Đuranović i Desanki Lopičić, kojima bi funkcije takođe trebalo da prestanu do kraja ove godine.

“Smatramo da pitanje prestanka sudijskih funkcija treba principijelno otvoriti za sve i riješiti ga za ubuduće, na način koji ne dovodi u pitanje integritet Ustavnog suda”, smatraju 16 NVO, među kojima Akcija za ljudska prava (HRA), MANS, Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za demokratsku tranziciju (CDT), Institut alternativa, Centar za građanske slobode (CEGAS), Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Centar za monitoring i istraživanje (CEMI)…

DPS je pozvao juče parlamentarnu većinu da povuče iz skupštinske procedure Predlog izmjena Zakona o PIO i da pokrenu dijalog o tom pitanju.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je na konferenciji za novinare da je vladajuća većina srušila svaki princip vladavine prava da bi antisistemski upodobila Zakon zbog jednog čovjeka.

“Pokrenuli su političku bitku za predsjednika Ustavnog suda Milorada Gogića, kao što su svojevremeno vodili političku bitku da iz sistema pravosuđa uklone Milivoja Katnića”, rekao je Nikolić.

“Politički uticaj sa obrisima političke korupcije”

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je juče da se radi o “neviđenoj pravnoj vratolomiji”, sa ciljem da se nekim sudijama na silu produži mandat i dodao da argumenti koje su kolege iz parlamentarne većine iznijele nijesu utemeljeni.

“Na ovaj način, kada se pri isteku mandata sudijama, instat izmjenama zakona, produžava mandat, nemojte se čuditi kad se kaže da se na taj otvara ogroman prostor za politički uticaj sa obrisima političke korupcije”, rekao je Mugoša na konferenciji za novinare.

Bonus video: