Bijela kuća dovela i svoje ljekare

Radi predostrožnosti, medicinska jedinica Bijele kuće obišla je uoči dolaska Pensa i Klinički centar Crne Gore, saznaju “Vijesti”
85 pregleda 55 komentar(a)
Majk Pens, Foto: Reuters
Majk Pens, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.08.2017. 05:45h

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majk Pens danas kasno popodne stiže u dvodnevnu posjetu, tokom koje će se sastati sa najvišim crnogorskim, ali i regionalnim zvaničnicima.

Pens je najviši zvaničnik SAD koji je ikada posjetio Crnu Goru. Njega će na aerodromu dočekati premijer Duško Marković sa suprugom.

Prema nezvaničnim infoarmacijama, vazdušni saobraćaj će zbog aviona kojim stiže Pens, biti zatvoren do četiri sata.

Američki zvaničnici imaće prvi stepen obezbjeđenja i o njihovoj bezbjednosti će, osim pripadnika crnogorske javne i tajne policije, brinuti i američki bezbjednjaci, koji su već stigli u Crnu Goru.

U Podgorici se nalazi šef medicinske jedinice Bijele kuće sa kompletnim timom, koji brine o zdravlju potpredsjednika SAD. Prema saznanjima “Vijesti”, radi predostrožnosti, ljekari iz SAD obišli su i Klinički centar Crne Gore.

Na trasi kretanja štićene ličnosti neće biti dozvoljeno da uđe nijedno vozilo, a sve bočne ulice moraju biti pokrivene. Iz Uprave policije saopšteno je da je planirana kratka obustava saobraćaja u poslijepodnevnim satima, na trasi od Aerodroma Golubovci do hotela “Hilton”. Na trasi kojom će Pens proći juče su postavljene i američke zastave.

Premijer će u čast američkog kolege prirediti svečanu večeru kojoj će prisustvovati predsjednici države i Skupštine Filip Vujanović i Ivan Brajović i ministri vanjskih poslova i odbrane Srđan Darmanović i Predrag Bošković.

Američki zvaničnici biće smješteni u hotelu “Hilton”, gdje će sjutra biti i održan samit Jadranske povelje. Samit će okupiti lidere zemalja članica Povelje Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije, ali i zemalja posmatrača Kosova, Srbije i Makedonije.

Poslije toga će uslijediti Pensovi bilateralni susreti sa njima, nakon čega će napustiti Crnu Goru. Time će biti završena njegova višednevna evropska turneja.

Bivši šef diplomatije Branko Lukovac smatra da je posjeta Pensa potvrda brzog uspona odnosa ove dvije zemlje od obnove nezavisnosti.

“Taj uspon je dostigao najvišu tačku od nezavisnosti Crne Gore. Bilo bi realno očekivati da rezultat te posjete bude oživljavanje i političkog i ekonomskog plana razvoja odnosa Crne Gore i SAD-a, posebno u odnosu na američke firme koje bi bile zainteresovane za poslove u Crnoj Gori”, kazao je Lukovac za Radio Slobodna Evropa.

Posjeta bi, dodaje on, mogla da znači da su SAD spremne da doprinesu i pomognu zemljama regiona da očuvaju svoj kurs prema Evropskoj uniji i NATO i da im pomogne u suprotstavljanju negativnim aspektima prisustva i uticaja drugih sila koje ne bi bile sretne sa takvim izborom zemalja Zapadnog Balkana.

Potpredsjednik URA Miloš Konatar kazao je da očekuje konkretne rezultate posjete Pensa.

“Očekujem da će prenijeti jasnu poruku SAD da se u Crnoj Gori sprovedu reforme i da Crna Gora, za razliku od dosadašnje prakse, organizovano krene u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, rekao je on za TV Vijesti.

Poslanik DPS Andrija Nikolić smatra da dolazak Pensa najbolje demantuje one koji su predviđali kako će administracija u Vašingtonu biti “fleksibilna u odnosu na pokušaj da se ugrozi strateško opredjeljenje Crne Gore”.

Bonus video: