Radunović: Primjer smo za ostale EU kandidate

Poslanik NSD-a predstavio u Tirani “dostignuća Crne Gore u procesu EU integracija”

2916 pregleda 6 komentar(a)
Radunović i Nedović u Tirani, Foto: Skupština Crne Gore
Radunović i Nedović u Tirani, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora je spremna da doprinosi saradnji u regionu i da promoviše zajedničke interese i pozitivne aspekte međudržavnih odnosa u jugoistočnoj Evropi.

To je poručio šef delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini (PS) OEBS-a Slaven Radunović (Nova srpska demokratija) na Međuparlamentarnom forumu delegacija PS OEBS-a iz jugoistočne Evrope, koji se održavao juče i prekjuče u Tirani.

Na forumu je učestvovala i poslanica Jelena Nedović (Pokret Evropa sad).

Radunović je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu crnogorskog parlamenta, predstavio u Tirani “dostignuća i napredak Crne Gore u procesu evropskih integracija”, ističući da je “put Crne Gore primjer za ostale zemlje kandidate za članstvo u EU”.

“U duhu zajedničkog napretka i prosperiteta, dajmo prednost kooperaciji koja se temelji na partnerskim odnosima i zajedničkim opštim ciljevima, umjesto da se fokusiramo na naše razlike”, rekao je.

Nedović se, kako piše u saopštenju, obratila učesnicima foruma na temu migracija, posebno naglašavajući izazove s kojima se Crna Gora suočava u kontekstu trenutnog ratnog stanja u Ukrajini, “imajući u vidu da je dominantni migratorni tok iz te zemlje”.

“Nedović je istakla da je Crna Gora, u odnosu na svoju populaciju, primila najveći broj izbjeglica iz Ukrajine, što je postavilo zemlju pred značajne ekonomske i socijalne izazove. Ona je dodala da je pružanje podrške izbjeglim osobama i zaštita njihovih ljudskih prava prioritet za Crnu Goru. ‘Važno je da nastavimo da pružamo neophodnu podršku ovim ljudima u nevolji, štiteći njihova osnovna ljudska prava i integrišući ih u naše društvo’”, poručila je Nedović.

Osim iz Crne Gore, forum je okupio parlamentarce iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije, Mađarske i Slovenije, a predsjedavao je kiparski poslanik Kirijakos Hađijani, potpredsjednik PS OEBS-a i specijalni predstavnik za jugoistočnu Evropu.

Bonus video: