Ivanović: Vlada usvojila predloge za neke ambasadore za koje se čeka potvrda države prijema

Ministar vanjskih poslova rekao i da je Dušanka Jeknić na posao vraćena po odluci inspekcije, ali ne na rukovodeću poziciju

21441 pregleda 34 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube
Ažurirano: 15.04.2024. 15:43h

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević je ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića pitao da li planira reagovanje na "brojne uvrede upućene Crno] Gori sa više adresa izvan države" , ali i na "njeno skretanje sa vanjsko-političkog kursa od strane dijela parlamentarne većine i Vlade?", a Ivanovićevo ponašanje uporedio sa "zimskim snom".

Zirojević je, navodeći sporne situacije, istakao posjetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika prilikom koje nije bila "istaknuta zastava BiH", izjave sa te konferencije o "srpskom svetu", navode ambasadora Srbije da su "granice nešto što je nastajalo i nestajalo", izjave ambasadora Rusije da "širenje Evropske unije (EU) na Balkan znači konfrontaciju sa njegovom zemljom", navode predsjednika Srbije upućene ministarski evropskih poslova Maidi Gorčević, ali i činjenicu da Ivanović nije imao izjašnjenje o glasanju Maje Vukićević protiv prijema Kosova u Savjet Evrope.

Odgovarajući na poslaničko pitanje, Ivanović je istakao da njegovo ministarstvo "preuzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti" i dodao da su ta pitanja postavljale i druge kolege iz opozicije, te da će odgovoriti kad čuje i njihova pitanja.

Koristeći pravo na dopunsko pitanje, Zirojević je upitao "da li smatra da je, zbog glasanja Maje Vukićević poljuljan međunarodni ugled Crne Gore i ugroženi tradicionalno dobri odnosi sa Kosovom, ali i koji je njegov stav o članstvu Kosova u Savjetu Evrope". On je dodao da je parlamentarna većina koja izabrala Ivanovića heterogena, pogotovo na međuarodnom planu i upitao ga da li, što god kazali ili uradili "smatra da je iznevjerio jedan dio kolega koji su ga glasali za ministra", te zašto mjesecima nije dolazio u SKupštinu da odgovori na pitanja poslanika.

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović je Zirojeviću nabrojao situacije iz mandata parlamenta u periodu od 2016-2020. kada su vlast, između ostalih, činili Zirojevićeva partija i Demokratska partija socijalista (DPS) odbile kontrolna saslušanja pojedinih ministara, na šta je poslanik SD-a podsjetio na činjenicu da je jedan dio tadašnje opozicije bojkotovala sjednice parlamenta.

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Milan Zečević je Ivanovića pitao kada će biti imenovani ambasadori na brojnim pozicijama, koje su upražnjene, a istovremeno veoma važne za unapređenje odnosa sa evroatlantskim partnerima i šta je do sad urađeno po ovom pitanju.

"Imenovanje ambasadora jedan je od prioriteta 44. Vlade i Ministarstvo vanjskih poslova je, u skladu sa svoiim nadležnostima, u kontinuitetu radi na rješavanju ovog pitanja. Cijeneći da je ova tema, sasvim razumljivo, predmet interesovanja javnosti, ipak moram istaci da imenovanje ambasadora podrazumijeva stroge procedure kako sa naše, tako i sa strane države prijema, te da su te procedure u najvećem svom dijelu, internog karaktera. To znači da se imena predloženih ambasadora ne saopštavaju javnosti do dobijanja agremana, odnosno saglasnosti države prijema", kazao je Ivanović i dodao da dužina trajanja procedure varira, ali i da će javnost biti blagovremeno informisana o svim imenovanjima, te da je Vlada usvojila predloge za neke ambasadore za koje se čeka potvrda države prijema.

Koristeći pravo na dopunsko pitanje, Zečević je pitao zašto je MVP vratilo Dušanku Jeknić na rukovodeće mjesto u tom resoru, na šta je Ivanović odgovorio da je ona vraćena na posao "po odluci inspekcije", ali i da je ona zaposlena, a ne na rukovodećoj poziciji.

Odgovarajući na pitanje poslanika PES-a Gordana Stojovića da li će Crna Gora aplicirati za mjesto nestalne članice Savjeta bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN), Ivanović je istakao da je ta kandidatura istaknuta 2008. godine za period 2026-2027. kako bi taj period koincidirao sa dvadesetom godišnjicom obnove nezavisnosti, ali i da crnogorski diplomatski predstavnici već promovišu tu ideju.

Upitan da prokomentariše izjave ruskog ambasadora da integracije Balkana u EU dovode do konfrontacije sa Rusijiom, on je istakao da je "članstvo u EU jedan od kljućnih cilejva 44. vlade.

"Crna Gora, kao i sve zemlje regiona sa kojima dijelimo evropsku perspektivu ima pravo da samostalno odlučuje o vlastitoj spoljnopolitičkoj orjentaciji koja će doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu svih nasih građana. Imajući u vidu posvećenost Vlade ispunjenju ovog cilja, koji je od nacionalnog interesa, predmetna izjava ambasadora Rusije ne može uticati na naše vanjskopolitičko opredjeljenje. Drugim riječima, Crna Gora nastavlja da odlučno i predano radi na postizanju kontinuiranog napretka, štiteći svoj suverenitet i integritet i vodeći se postavljenim ciljevima, u saradnji sa međunarodnim partnerima, bez obzira na bilo kakve pokušaje opstrukcije tih ciljeva", kazao je Ivanović.

Poslanik DPS-a, Andrija NIkolić je Ivanovića pitao da li će u Komitetu ministara SE glasati da Kosovo postane članica te organizacije, te da li glasanje Vukićević.

PS SE protiv prijema Kosova u tu organizaciju, smatra očiglednim kršenjem potpisanog koalicionog sporazuma o formiranju vlasti.

Nikolić je, pored ovoga, pitao Ivanovića zašto nije ambasadoru Srbije u Crnoj Gori uručio protestnu notu zbog izjava predsjednika te države na račun ministarske evropskih poslova Maide Gorčević

Ivanović je, pozivajući se na Ustav, istakao da poslanik glasa "po sopstvenom uvjerenju" i da izvršna vlast "nema pravo da instruiše ili nameće poslaniku obavezu da glasa u skladu sa stavovima predstavnika Vlade, bez obzira na to da li je takav stav u saglasju sa političkim stremljenjima i proklamovanim ciljevima javnih politika Vlade".

"Kada je u pitanju poštovanje koalicionog sporazuma, želim da istaknem čvrsto opredjeljenje Crne Gore da se drži evropskog kursa, ostaje kredibilna članica NATO-a, posvećena dobrosusjedskim odnosima i jačanju svoje uloge na multilateralnom planu", kazao je Ivanović.

Ivanović je, odgovarajući na pitanje o izjašnjavanju Crne Gore na Komitetu ministara Savjeta Evrope o aplikaciji Kosova za članstvo u najstarijoj panevropskoj organizaciji, rekao da je za sjutra zakazano razmatranje ovog pitanja u sklopu redovnog proljećnog zasijedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE).

"Parlamentarna skupština nije vremenski ograničena u pripremi mišljenja, a u praksi, taj proces može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina. Budući da PSSE tek treba da razmatra ovo pitanje, i nakon toga dostavi mišljenje Komitetu ministara o članstvu Kosova, odnosno o ispunjenosti neophodnih kriterijuma za članstvo, izjašnjenje o Vašem pitanju u ovom trenutku moze biti samo u hipotetičkoj ravni. U svakom slučaju, kad pitanje članstva Kosova dođe na dnevni red Komiteta ministara, Crna Gora ce, slijedeći svoje vanjskopolitičke principe, uz razmatranje ishoda glasanja PSSE, zauzeti svoj stav", rekao je Ivanović.

Kada je riječ o izjašnjavanju po pitanju izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o ministark evropskih poslova Maidi Gorčević, Ivanović je istakao da nejgov resor održava redovnu komunikaciju sa svim stranim diplomatsko konzularnim predstavništvima akreditovanim u Crnoj Gori "tokom kojih se razmatraju sva aktuelna pitanja iz odnosa dviju država, uključujući i ona koja su osjetljivog karaktera".

Bonus video: