Spajiću uputili inicijativu: Crna Gora da kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

“Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. maja glasati za Rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država svijeta koje su je kosponzorisale i koje razumiju važnost izgradnje mira”, navodi se u inicijativi upućenoj Spajiću

27081 pregleda 165 reakcija 53 komentar(a)
Spajić, Foto: Flickr Vlada Crne Gore
Spajić, Foto: Flickr Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.04.2024. 19:44h

Predstavnici 35 nevladinih organizacija (NVO) i osam pojedinaca uputili su danas premijeru Milojku Spajiću inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Oni su pozvali Spajića da bude konzistentan u odnosu na dosadašnju poziciju Crne Gore i tražili da se Crna Gora pridruži državama koje kosponzorišu Rezoluciju čiji će Nacrt biti predstavljen sjutra na zatvorenoj sjednici UN-a.

“Budući da se podrazumijeva da će Crna Gora 2. maja glasati za Rezoluciju, smatramo da treba da učini i korak više i pridruži se grupi od trenutno 18 država svijeta koje su je kosponzorisale i koje razumiju važnost izgradnje mira”, navodi se u inicijativi upućenoj Spajiću.

U tom dokumentu se podsjeća da su, od država regiona, do sada Bosna i Hercegovina, Slovenija i Sjeverna Makedonija objavile da će biti države kosponzorke pomenute rezolucije.

“Kao najozbiljnija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Crna Gora mora da pokaže kapacitet, ne samo da sprovodi odluke međunarodnih sudova i poštuje svoje međunarodne obaveze, već i da u praksi pokaže da njeguje univerzalne vrijednosti na kojima počiva zajednica kojoj želi da se priključi”, poručuje se u inicijativi.

Dodaje se da Crna Gora, njegujući regionalnu saradnju i dobrosusjedske odnose po kojima je bila prepoznata, mora značajno doprinijeti da se kultura sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici podigne na međunarodni nivo.

“Većinska Crna Gora želi dostojno da iskaže poštovanje prema žrtvama srebreničkog genocida, kao i do sada”, navodi se u dokumentu upućenom Spajiću.

Rezolucija UN, kako se dodaje, nadovezuje se na Povelju UN, Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, Konvenciju o kažnjavanju zločina genocida, Rezoluciju UN 827 o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji, presudu Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine kojom je zločin u Srebrenici proglašen genocidom.

Navodi se i da se Rezolucija nadovezuje i na presude Haškog tribunala kojima je do sada sedam osoba pravosnažno osuđeno za genocid izvršen nad Bošnjacima u Srebrenici.

Potpisnici inicijative su podsjetili da je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, a 2021. godine i Rezoluciju o genocidu o Srebrenici.

“Imajući u vidu da negiranje genocida u Srebrenici nije prestalo ni nakon usvajanja te Rezolucije, te da, takođe, nije ustanovljen Dan sjećanja iako to Rezolucija predviđa, jasno je da nije učinjeno dovoljno da se prihvate činjenice i odgovorno obezbijedi zajednička budućnost”, navodi se u inicicijativi.

Potpisnici, kako su kazali, očekuju da Spajić formalnim potpisivanjem formulara o kosponzorstvu Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici pokaže da stoji uz sve ono što u taim dokumentima piše, ali i da stavi Crnu Goru na pravu stranu istorije.

“Gdje joj je uvijek i bilo mjesto”, kaže se u inicijativi.

Inicijativu su potpisali Jovana Marović - Savjetodavna grupa „Balkan u Evropi“, Dina Bajramspahić - građanska aktivistkinja, Tea Gorjanc Prelević- Akcija za ljudska prava, Miloš Marković - Aktivna zona, Daliborka Uljarević - Centar za građansko obrazovanje, Ljupka Kovačević - Centar za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA, Maja Raičević - Centar za ženska prava.

Potpisnici Inicijative su i Milka Tadić Mijović - Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Milica Kovačević - Centar za demokratsku tranziciju, Zorana Marković - Centar za razvoj nevladinih organizacija, Velija Murić - Crnogorski komitet pravnika za ljudska prava.

Inicijativu su potpisali i Olivera Nikolić - Institut za medije, Ivana Vujović - Juventas, Aida Perović - Prima, Jovan Ulićević - Spektra, Demir Ličina Udruženje „Štrpci – Protiv zaborava“.

Inicijativu su potpisali i: Varja Đukić, glumica, Zenepa Lika, građanska aktivistkinja, Edin Smailović, istoričar, Mladen Zadrima, novinar, Kerim Međedović, Agencija za lokalnu demokratiju, Centar za multimedijalnu produkciju, Nardi Ahmetović, Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP), Marija Popović Kalezić, Centar za građanske slobode, Aida Petrović, Crnogorski ženski lobi, Almedina Dodić, Eduko plus, Milan Radović, Građanska alijansa, Goran Janković, Gradionica, Don Bosko centar, Velida Hodžić, Ikre, Edina Hasanaga Cobaj, Inicijativa mladih za ljudska prava, Momčilo Šćekić, IPO Crna Gora, Most kulture, Razvoj Vranj, Neda Radović, Sistem, Dušan Rakočević, Srce, Raza Nurković, SOS Rožaje i Miloš Vukanović, Udruženje profesora istorije HIPMONT.

Bonus video: