"Crna Gora napreduje na putu ka članstvu u EU"

"Zato i sa ovog mjesta apelujem na sve zainteresovane strane da pomognu crnogorskim institucijama, prije svega Vladi i Skupštini, da završe svoj dio posla"

6699 pregleda 2 komentar(a)
ZKO, Foto: Ministarstvo evropskih poslova
ZKO, Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Crna Gora je čvrsto posvećena da postane 28. članica EU do 2028. godine, poručeno je sa 18. sastanka Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva Evropske unije i Crne Gore (ZKO), koji je danas održan u Podgorici.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da su predstavnici ZKO ohrabrili svoje organizacije, nacionalne vlasti i institucije EU da ne štede napore u ispunjavanju privremenih mjerila za vladavinu prava.

"Dobijanje Izvještaja o ocjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) za vladavinu prava do juna predstavljaće prekretnicu u procesu pristupanja EU, omogućavajući privremeno zatvaranje drugih poglavlja", ocijenili su.

Kopredsjedavajući ZKO, član Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) Decebal-Štefanita Padure i profesorica Gordana Đurović iz Crnogorske panevropske unije, podsjetili su da je uloga ZKO da omogući organizacijama civilnog društva da prate proces pregovora i dostavljaju preporuke Vladi Crne Gore i institucijama EU u cilju unaprjeđenja pregovaračkog procesa.

„Prepoznajemo pozitivan trend u posljednje vrijeme u pogledu inkluzivnosti i političkog dijaloga i nadamo se da će politička zrelost i institucionalna stabilnost preovladati u narednom periodu kako bi Crna Gora mogla napraviti veliki korak naprijed u pristupnim pregovorima još u prvoj polovini ove godine“, izjavio je kopredsjedavajući Decebal-Štefanita Padure.

On je dodao da crnogorske vlasti treba da ispune svoje ambiciozne ciljeve, a organizovano civilno društvo treba da bude uključeno u sve korake pristupnih pregovora.

Kopredsjedavajuća Gordana Đurović apelovala je na sve zainteresovane subjekte da podrže dobijanje pozitivnog izvještaja Komisije do juna mjeseca i istakla da „svi oni koji insistiraju na čistim rješenjima i dugim procedurama u nekim od vrućih tema izborne reforme ili reforme pravosuđa, u ovim neizvjesnim sedmicama borbe za IBAR rizikuju da Crna Gora ne dobije IBAR, što je protivno interesu građana Crne Gore".

"Zato i sa ovog mjesta apelujem na sve zainteresovane strane da pomognu crnogorskim institucijama, prije svega Vladi i Skupštini, da završe svoj dio posla,“ navela je Đurović.

Glavni pregovarač sa Evropskom unijom Predrag Zenović kazao je da EU ostaje najvažniji vanjskopolitički cilj Crne Gore, nacionalni interes kojem su u potpunosti posvećeni svi društveni akteri.

"Vlada nastavlja sa još intenzivnijim aktivnostima, sa ciljem da Crna Gora bude 28. članica do 2028. godine. Punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji bio bi ujedno i dokaz da je proces proširenja aktuelan, živ i meritoran proces uprkos svim problemima sa kojima se suočava unija“, rekao je Zenović.

Glavni pregovarač je takođe ukazao na važnu ulogu i konkretnu pomoć predstavnika civilnog društva u pregovaračkom procesu, naglasivši veliku podršku građana članstvu Crne Gore u EU koja dostiže i do 80%

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa pozdravila je uključivanje predstavnika civilnog društva u sve radne grupe u crnogorskoj pregovaračkoj strukturi.

Ocijenila je da je Crna Gora, čini se, konačno postigla neophodnu stabilnost da se fokusira na pristupanje EU kao na svoj glavni strateški prioritet.

"Ovo se poklapa sa snažnim angažmanom EU na jačanju i podršci punoj integraciji cijelog regiona Zapadnog Balkana. Crna Gora sada ima odličnu priliku da odlučno krene naprijed, postajući tako i izvor inspiracije za svoje susjede. Svi ćemo se truditi da ova prilika ne bude propuštena,“ saopštila je ambasadorka EU.

Na kraju sastanka je usvojena Zajednička deklaracija, koja će biti upućena Odboru za stabilizaciju i pridruživanje, Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje, Evropskoj službi za spoljne poslove, Evropskoj komisiji i Vladi Crne Gore.

Bonus video: