BS: Povući predlog o izmjeni Poslovnika kojim se želi nametnuti potpredsjednik Skupštine iz reda manjinskih partija

Iz BS su kazali da su manjinski narodi konačno, tek Poslovnikom iz 2020. godine, stekli pravo da se jedan potpredsjednik Skupštine Crne Gore bira iz reda poslanika manjinskih partija, na predlog svih poslanika manjinskih partija.

5635 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka (BS) saopštila je danas da poziva potpisnike predloga za izmjenu Poslovnika Skupštine Crne Gore, odnosno šefove klubova poslanika parlamentarne većine, da iz procedure povuku navedeni predlog, koji za cilj ima nametanje potpredsjednika Skupštine iz reda manjinskih partija.

"Predlog odluke o izmjeni Poslovnika kojim ste vi kao poslanici vladajuće većine namjerili da oduzmete postojeće pravo manjinskih poslanika, da sami određuju ko će u njihovo ime biti potpredsjednik Skupštine Crne Gore, predstavlja grubo kršenje ključnih načela Okvirne konvencije Savjeta Evrope o zaštiti prava manjina, Zakona o manjinskim pravima i slobodama, kao i narušavanje ustaljenih dobrih demokratskih praksi u Skupštini Crne Gore", ističe se u pismu Kluba poslanika BS koje je upućeno podnosiocima Predloga Odluke o izmjeni Poslovnika, koji je podnijet radi stavljanja u skupštinsku proceduru 10. aprila 2024.godine, poslanicima Vasiliju Čarapiću (PES), Slavenu Radunoviću (NSD), Borisu Bogdanoviću (Demokratska Crna Gora), Milanu Kneževiću (DNP), Bogdanu Božoviću (SNP) i Nikoli Camaju (Albanska alijansa).

Iz BS su dodali da su manjinski narodi konačno, tek Poslovnikom iz 2020. godine, stekli pravo da se jedan potpredsjednik Skupštine Crne Gore bira iz reda poslanika manjinskih partija, na predlog svih poslanika manjinskih partija.

Iz BS su rekli i da je cilj norme bio jasan – da se poslanicima manjinskih partija omogući da, bez obzira na to jesu li u vlasti ili u opoziciji, imaju potpredsjednika Skupštine Crne Gore iz svojih redova – kojeg oni predlože, odnosno oko kojeg se oni među sobom dogovore.

"Jeste li to kolege iz vladajuće većine odlučili da je par godina tih 'finih manira' i glumljenja poštovanja manjinskih prava bilo dosta i da je vrijeme da ipak vi odlučujute ko će predstavljati nas, po logici da su manjine dobre samo ako su po vašem izboru ili koalicionom sporazumu? Jeste li zaboravili da je ustaljena demokratska praksa uvijek bila da se Poslovnik Skupštine donosi i mijenja konsenzusom svih, a ne vladajuće većine, jer uređuje pravila rada svih poslanika, a ne samo većine? Jeste li pomislili da je neprimjereno da pet poslanika koji nisu poslanici manjinskih partija prepravljaju normu Poslovnika kojom se obezbjeđuju prava poslanika manjinskih partija, zajedno sa samo jednim od ukupno 11 poslanika manjinskih partija i to onim u čijem se interesu ta izmjena vrši? Znate li da ste predlažući izmjene norme kojom se uređuje način ostvarivanja već stečenih prava manjina prekršili ključne principe koji su promovisani u članu 15 Okvirne Konvencije o zaštiti prava manjina, kao i člana 26 Zakona o manjinskim pravima i slobodama kojima se država obavezuje da obezbjedi učešće manjinskih naroda u procesu donošenja i predlaganja odluka koje su od interesa za ostvarivanje prava manjinskih naroda – konsultacijama, ispitivanjima javnog mnjenja, dijalogom i posebnim postupcima onih kojih se data odluka neposredno tiče? Smatrate li da je nepristojno da predlog kojim oduzimate naše pravo da mi sami biramo između nas svojeg predstavnika nazovete doprinosom pluralizmu? Je li nova definicija pluralizma – 'svi se samopredložite, pa ćemo mi izabrati po našoj volji'? O kakvom deblokirajućem mehanizmu govorite kad znate da je u Ustavu deblokirajući mehanizam kad nakon 54 poslanika odlučuje 49, a Vi hoćete da o manjinama umjesto 11 poslanika odlučuje jedan?", rekli su iz BS.

Kolegama iz vladajuće su poručili da u Skupštini Crne Gore ima 11 manjinskih poslanika od kojih devet vladajuća većina nije konsultovala prilikom predlaganja izmjene kojom se direktno zadire u prava manjinskih poslanika, dodajući da je to učinjeno s namjerom da se ona oduzmu i predaju vladajućoj većini, čime je kako tvrde iz BS većina prekršia i međunarodne i crnogorske standarde u zaštiti prava manjina.

"Pozivamo Vas da povučete ovaj Predlog iz skupštinske procedure, te da zatim otvorimo dijalog o temama 'vaše naprasne zabrinutosti za usporeno popunjavanje funkcije potpredsjednika iz reda manjinskih naroda', uz napomenu da ovih dever potpisnika ima usaglašen predlog za potpredsjednika Skupštine Crne Gore, koji nije procesuiran samo zbog toga što nedostaje potpis onoga ko se potpisao s Vama, jer mu je draže da s Vama izabere sebe, nego da s nama podrži onog koga nas devet predlažemo. Jedini deblokirajući mehanizam koji je u skladu sa demokratskim načelima može biti da u slučaju izostanka konsenzusa o kandidatu za potpredsjednika Skupštine Crne Gore iz reda poslanika manjinskih partija o kandidatu odlučuje većina od ukupnog broja poslanika manjinskih partija, a da ostali poslanici glasaju za tog kandidata", poručili su iz BS.

Navode da će o svemu navedenom obavijestiti međunarodne partnere, prije svih Delegaciju EU u Crnoj Gori, ambasade prijateljskih država, kao i druge relevantne međunarodne institucije.

Bonus video: