Dvije godine od osnivanja SD: Naš politički put nije bio lak

Iz partije dodaju da su za protekle dvije godine uspjeli da naprave jaku i stabilnu partijsku infrastrukturu
12 komentar(a)
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Socijaldemokrate, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Ažurirano: 31.07.2017. 13:26h

Nakon dvije godine od osnivanja Socijalemokrata Crne Gore, iz te partije navode da njihov politički put nije bio nimalo lak.

"Odmah smo se na početku susreli sa klasičnim primjerima pravnog nasilja, prvo tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, koji je po svaku cijenu želio da blokira osnivanje SD, raznoraznim pravnim vratolomijama. To mu naravno nije uspjelo, već je bio primoran da nas registruje 30.11.2015. godine, na osnovu presude Upravnog suda, koja je donijeta po našoj tužbi. Zatim je tadašnji predsjednik Parlamenta, gotovo tri mjeseca blokirao popunu poslaničkog mjesta iz redova Socijaldemokrata, šo je nezapamćen slučaj u istoriji parlamentarizma u Crnoj Gori. Ali i to smo izdržali", navode iz SD.

Napominju da su nakon toga uslijedili lokalni izbori u Tivtu.

"Prvi izbori na kojima su Socijaldemokrate učestovale. I to samostalno, ne skrivajući se iza bilo kakvih koalicija, riješeni da provjerimo svoju političku snagu. Na tim izborima bili smo druga partiji po snazi, sa osvojenom dvocifrenom procentualnom podrškom birača. Ovi izbori su nam ulili dodatnu snagu, pa smo slijedeći primjer iz Tivta i naša osnovna opredjeljenja i na svim ostalim izborima (šest lokalnih i državni) izlazili samostalno i ostvarili parlamentarni status. Posebno su značajni parlamentarni izbori u oktobru mjesecu 2016. godine, na kojima smo, uz nezapamćenu medijsku hajku koja se vodila protiv Socijaldemokrata, osvojili dva mandata, i ispostaviće se kasnije, uspjeli da sačuvamo državu Crnu Goru od političke nestabilnosti i obezbijedimo nesmetano ostvarivanje jednog od naših, ali i državnih prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva - ulazak u NATO savez. Građani su to prepoznali, pa su nam na lokalnim izborima koji su održani nakon parlamentarnih, u Nikšiću i Herceg Novom, ukazali tri, odnosno dva i po puta veću podršku."

Iz te partije dodaju da su za protekle dvije godine uspjeli da naprave jaku i stabilnu partijsku infrastrukturu, formirajući opštinske odbore u svakom gradu u Crnoj Gori.

"Što je još važnije, u svim navedenim odborima Socijaldemokrate predstavljaju ljudi koji svojim ličnim i profesionalnim integrietom služe na ponos sredinama u kojima žive. Dakle, izuzetno smo zadovoljni postignutim u prethodne dvije godine, ali tek nas očekuju politička iskušenja, sigurni da će građani Crne Gore nastaviti da nas prepoznaju kao modernu ljevičarsku partiju koja stoji na braniku državnih interesa Crne Gore, koja ni po koju cijenu neće sarađivati sa antidržavnim elementima, te da će nastaviti da nam ukazuju sve značajniju podršku na predstojećim izborima", zaključuje se.

Bonus video: