Čestitke povodom 13. jula

Čestitke uputili predsjednici Italije, Mađarske, Koreje, kraljevi Holandije, Švedske i Belgije...
78 pregleda 1 komentar(a)
Crnogorska zastava, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Crnogorska zastava, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.07.2018. 10:00h

Svjetski zvaničnici čestitali su predsjedniku države Milu Đukanoviću i građanima Crne Gore 13. jul, Dan državnosti.

Predsjednik Italije, Serđo Matarela, kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore, uputio je najsrdačnije čestitke povodom Dana državnosti.

On je kazao da su izuzetni bilateralni odnosi dvije istorijski povezane zemlje prerasli u čvrsto prijateljstvo.

"Italija će nastaviti da uvjereno i konkretno ispoljava svoju podršku Podgorici na njenom putu evropskih integracija, kao važnog faktora napretka, ne samo za Crnu Goru, već i za cijeli region Zapadnog Balkana”, rekao je Matarela.

Matarela je, kako se navodi, zadovoljan nedavnom zvaničnom posjetom Đukanovića Rimu 24. jula.

Iz Đukanovićeve službe za informisanje saopštili su da je predsjednik Mađarske, Janoš Ader, uputio srdačne čestitke povodom Dana državnosti.

“Crna Gora je od obnove državnosti ostvarila značajan napredak i ti rezultati mogu poslužiti kao primjer ostalim državama Zapadnog Balkana”, navodi Ader u čestitki.

On je, kako je saopšteno, zadovoljan razvojem odnosa između dvije države, a Mađarska podržava skoriju integraciju Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

"Iskreno nas raduje da se naši međudržavni odnosi snažno razvijaju. Mađarska strana će se posvetiti tome da se dosadašnja dinamika očuva i ubuduće”, kazao je Ader.

Mađarska, kako je kazao, sa posebnom pažnjom prati proces evropske integracije Crne Gore.

“U ostvarenju svojih nastojanja možete računati na našu podršku u interesu ubrzanja procesa pristupanja”, kazao je Ader.

Generalna guvernerka Kanade, Žuli Pajet, kazala je da Dan državnosti pruža posebnu priliku svima u Crnoj Gori da proslave njena dostignuća i gledaju prema svjetlijoj budućnosti.

“Kanada je posvećena jačanju bilateralnih odnosa sa Crnom Gorom, produbljivanju investicionih i trgovinskih kanala i zajedničkim evroatlantskim vrijednostima”, navela je Pajet u čestitki.

Predsjednik Republike Koreje, Mun Džae-In, kazao je da je zadovoljan izgradnjom bliskog prijateljstva i saradnje u širokom spektru oblasti koje su Crna Gora i Koreja ostvarile tokom minulih godina.

On je rekao da očekuje da će odnosi dvije zemlje biti ojačani na obostranu korist i usmjereni na budućnost.

“I da će se na taj način promovisati blagostanje, međusobno razumijevanje i prijateljstvo između dva naroda”, naveo je Džae-In.

Čestitke predsjedniku Đukanoviću i građanima Crne Gore, kako su naveli iz Službe za informisanje, uputili su i kralj Holandije Vilem Aleksander, kralj Švedske Karl XVI Gustaf, kralj Belgije Filip.

Dan državnosti su, kako je saopšteno, čestitali i predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Kalifa bin Zajed al Nahjan, potpredsjednik i predsjednik Vlade UAE šeik Muhamed bin Rašid al Maktum i krunisani princ Abu Dabija šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan.

Bonus video: