Usvojen izvještaj o radu Smolovića: "Izostala podrška Vlade, Opština realizuje strateške projekte od državnog značaja"

Smolović je kazao da je Lokalna uprava, prvenstveno kroz realizaciju brojnih infrastrukturnih i kapitalnih projekata, kreirala dobar ukupni ambijent za razvoj privrede i bolji život građana, podsjećajući da na višemilionske investiciju u infrastrukturi

5565 pregleda 7 komentar(a)
Smolović, Foto: DPS
Smolović, Foto: DPS

Izvještaj o radu predsjednika Opštine Petra Smolovića i ostvarivanju funkcija lokalne samouprave za prošlu godinu usvojen je na sjednici Skupština Opštine danas, sa 19 glasova za i 11 protiv.

Podnoseći izvještaj Smolović je kazao da je Lokalna uprava, prvenstveno kroz realizaciju brojnih infrastrukturnih i kapitalnih projekata, kreirala dobar ukupni ambijent za razvoj privrede i bolji život građana, podsjećajući da na višemilionske investiciju u infrastrukturi.

"Usvojili smo novi četvorogodišnji Strateški plan razvoja opštine Bijelo Polje za period 2022. - 2026. godine, koji sublimira projekte za poboljšanje kvaliteta života građana korišćenjem raspoloživih resursa na održiv način. Ovim dokumentom planirano je da se u razvoj Bijelog Polja uloži 117,8 miliona eura kroz 155 projekata”, navodi Smolović.

Dalje navodi da uz podršku Vlade, koja je u prethodnom periodu značajno izostala, Opština realizuje strateške projekte od državnog značaja – Đalovića pećinu, Ski centar Bjelasica i izgradnja kolektra.

“Bilo je planirano da svi ti projekti budu završeni do kraja prošle godine, ali da rokovi neće biti ispoštovani zbog neadekvatne podrške Vlade".

"Završena je izgradnja prve faze radova na rekonstrukciji željezničke stanice u Bijelom Polju, vrijedna više od dva miliona eura, kao i rekonstrukcija puta Loznice - Rasovo - Gubavač u iznosu od 810.000 eura. U toku su i aktivnosti na realizaciji Projekta regulacije Lima na lijevoj obali u gradskoj zoni od gradskog mosta u Nikoljcu do pješačkog mosta u naselju Loznice koji se finansira u saradnji sa Svjetskom bankom, iz bespovratnih sredstava Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i Specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF), a realizacijom ovog višemilionskog projekta, kroz izgradnju obaloutvrde i šetališta pored Lima, riješićemo višedecenijski problem sa poplavama, sačuvati vodotok, zemljište i objekte, a ujedno ćemo dobiti modernu ambijentalnu cjelinu koja će izlaskom na rijeku Limu potpunosti transformisati izgled Bijelog Polja. Ti radovi će početi već u prvoj polovini maja”, naveo je on, ukazujući i na značajna ulaganja u oblasti zdravstva, školstva, sporta, kulture, zaštitu živorne sredine i poboljšanju vazduha.

Izvještaj predsjednika kritikovao je odbornik Pokreta Evropa sad (PES) Dražen Petrić ističući da je Opština u proteklom periodu ozbiljno nazadovala kada je u pitanju njena transparentnost.

“Prema rezultatima istraživanja organizacije 'Aktivna zona' koji su pokazali da se u pogledu transparentnosti i dostupnosti informacija Opština nalazi na 9. mjestu u odnosu na 2019. godinu, kad je proglašena najtransparentnijom opštinom u Crnoj Gori”, kazao je Petrić, dodajući da su izostale ozbiljnije strane investicije iako je ta opština prva u Crnoj Gori dobila status sertifikovane lokalne samouprave sa najpovoljnijim poslovnim okruženjem.

Odbornik kluba Za budućnost Crne Gore Vaso Obradović je kazao da ‘ima osjećaj da se kao odbornik budi sve u istom danu’.

Marko Ljujić iz Demokrata naveo je da taj klub neće glasati za izvještaj, zamjerajući što se iz godine u godinu navode isti kapitakli projekti.

"Njihova izgradnja i završetak su najvljivani i prije deset godina”, kazao je on dodajući da se radi o marktinškoj priči, dok su krucijalni projekti poput mljekare i Pavnom Polju zaustavljeni.

Odbonik Demokratske partije socijalista (DPS) Admir Hasić je kazao da su ulaganja Opštine u razvoj infrastrukture značajna, a njenu transparentnost pohvalila je odbornica Bošnjačke stranke Selma Omerović, ističići da su svi planovi razvoja grada pratile aktuelne potrebe ekonomskog, kulturnog i društvenog razvoja.

Jelenka Ljujić, odbornica PES-a je zamjerila što se dugo čeka na realizaciju zahtjeva stanovnika sa ruralnog područja za saniranje puteva poput pravca Kovren-Bliškovo.

Bonus video: