Mandić sa Sobotkom: Članstvo Crne Gore ne može ništa da poremeti u EU, već samo da bude dobar putokaz za ostale zemlje

Mandić je istakao da je po procjeni atmosfera u Evropskoj uniji, ali i samoj Crnoj Gori kada je u pitanju proces proširenja nikada bolja

8626 pregleda 4 komentar(a)
Mandić i Sobotka, Foto: Skupština Crne Gore
Mandić i Sobotka, Foto: Skupština Crne Gore

Članstvo Crne Gore ne može ništa da poremeti kada je u pitanju EU, već samo da bude dobar putokaz za ostale zemlje Zapadnog Balkana, kazao je predjsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić na sastanku sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije Volfgangom Sobotkom u Palma de Majorci u Španiji.

Mandić je, kako se navodi u saopštenju Skupštine Crne Gore, saopštio da su odnosi Crne Gore i Austrije tradicionalno dobri i da nas veže velika zajednička istorija.

Mandić je istakao da je po procjeni atmosfera u Evropskoj uniji, ali i samoj Crnoj Gori kada je u pitanju proces proširenja nikada bolja.

Mandić je, kako se navodi, Sobotku upoznao sa dostignućima Skupštine, dodajući da su izbori na ključnim pozicijama u pravosuđu temelj nove borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

mandić i sobotka
foto: Skupština Crne Gore

"Mandić je istakao da je ta borba u punom zamahu, te da smo postigli značajne rezultate na našem evropskom putu i da ne sumnja da će naša zemlja u junu dobiti pozitivan IBAR", piše u saopštenju.

Sobotka se saglasio da Crna Gora i Austrija imaju izuzetno bliske odnose, posebno između dva parlamenta.

"Sobotka se saglasio sa predsjednikom Mandićem da Crna Gora može biti snažan putokaz svim zemljama Zapadnog Balkana i u tom kontekstu ponovio punu podršku Austrije na evropskom putu naše zemlje", dodaju iz Skupštine.

Na pitanje Sobotke o odnosima Crne Gore sa susjedima, posebno naglašavajući Srbiju, Mandić je saopštio da parlamentarnu većinu u CG čine predstavnici svih naroda koji žive u našoj zemlji, odnosno da se u parlamentarnoj većini nalaze i predstavnici srpskog i albanskog naroda, dok je koalicionim ugovorom definisano da se u vođenju politike svi uzdržavaju od pitanja koja ih dijele.

mandić i sobotka
foto: Skupština Crne Gore

Mandić je dodao da je samim tim za očekivati da Vlada treba da vodi politiku dobrosusjedskih odnosa i ne podržava jednu stranu na štetu druge.

"Mandić je ponovio stav koji je saopštio i ostalim učesnicima Konferencije sa kojima se sreo – da se lično zalaže za prekidanje jedne negativne prakse koja postoji od vremena osamostaljivanja CG – tj. Da su sve prethodne Vlade na međunarodnim adresama uvijek glasale protiv Srbije, sa kojom mi imamo istorijske i bratske odnose i najveću ekonomsku saradnju, a da to gotovo nikad nije bilo na korist građana i države Crne Gore", dodaje se.

Mandić je naglasio da upravo zbog raskidanja sa ovakvom negativnom praksom i podržavaju ovu Vladu, prilikom čijeg je formiranja definisano da neće raditi na štetu drugog, već isključivo u interesu građana i zemlje.

"Sobotka je iskazao potpuno razumijevanje za ovakav pristup predsjednika Mandića koji garantuje stabilnost Crnoj Gori, ističući da je Srbija izuzetno važna zemlja za evropsku zajednicu, te dodajući da je politika pomirenja koju predsjednik Mandić vodi izuzetno mudra i da se nada da će je usvojiti i drugi političari na Zapadnom Balkanu", zaključili su u saopštenju.

Bonus video: