Popunjavaju Božovićev kabinet u jeku izborne kampanje

U susret vanrednim lokalnim izborima raspisanim za 26. maj, Opština Budva raspisala oglas za zapošljavanje pet savjetnika ili savjetnica na neodređeno u Službi predsjednika Opštine Mila Božovića

24259 pregleda 74 reakcija 40 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Opština Budva, odnosno Sekretarijat za lokalnu samoupravu, raspisao je uoči vikenda interni oglas za zapošljavanje pet savjetnika ili savjetnica na neodređeno u Službi predsjednika Opštine Mila Božovića.

Najnoviji oglas dešava se u jeku izborne kampanje u susret vanrednim lokalnim izborima raspisanim za 26. maj, nakon što je 25. marta skraćen mandat Skupštini opštine Budva, poslije jednoipogodišnje vlasti Božovićeve administracije i raskola, te potom i oštrog sukoba i međusobnih optuživanja unutar koalicije koju je predvodio na oktobarskim izborima 2022. Božović se već godinu nalazi u skupškom Istražnom zatvoru, nakon što je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšen pod optužbama da je bio uključen u šverc kokaina kao pripadnik takozvanog policijskog narkokartela, što je njegova odbrana u više navrata demantovala.

Božović, iako još ne zvanično, podržava frakciju podijeljenog nekadašnjeg Demokratskog fronta koju predvodi odlazeći predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović, a koja upravlja administracijom, te na čiji nalog su i raspisani oglasi.

“Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, Sekretarijat za lokalnu samoupravu Opštine Budva raspisuje interni oglas za popunu slobodnog radnog mjesta samostalni savjetnik za praćenje vanredne situcije u Službi predsjednika Opštine na neodređeno vrijeme”, piše u internom oglasu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Raspisan je i oglas za popunu radnog mjesta samostalni savjetnik za protokol u Službi predsjednika opštine, kao i za još dva savjetnika u Božovićevoj službi. Oglas je raspisan i za višeg savjetnika - poslovno tehničkog sekretara za Službu predsjednika Opštine. Za sva ta radna mjesta uslov su tri godine radnog iskustva. Lokalni službenik koji je na probnom radu ne može se prijaviti na interni oglas.

Lokalna administracija sa službama broji oko 500 radnika, a ove godine budžet za plate premašio je devet miliona eura.

Opština Budva time je nastavila zapošljavanje u svojim službama i sekretarijatima. Podsjećanja radi, 12. aprila raspisan je oglas za zapošljavanje pomoćnika sekretara za zaštitu imovine Opštine Budva na pet godina. Oglas je raspisan nakon što je dotadašnjem pomoćniku sekretara Đorđu Zenoviću istekao petogodišnji mandat, iako je Zenović imao izuzetne rezultate.

Serija oglasa za zapošljavanje počela je krajem prošlog mjeseca, tačnije 29. marta, kada su na oglasima Zavoda za zapošljavanje objavljeni konkursi za prijem devet radnika na neodređeno vrijeme.

Raspisan je oglas za zaposlenje samostalnog referenta u pisarnici, Građanskom birou Opštine Budva. Istog dana raspisani su i oglasi za zaposlenje samostalnog savjetnika, referenta za prijem i distribuciju službene pošte, samostalnog savjetnika za utvrđivanje i evidenciju godišnjeg poreza na nepokretnosti, samostalnog referenta za promet nepokretnosti u Upravi lokalnih javnih prihoda Opštine Budva.

Takođe, oglas za popunjavanje upražnjenog radnog mjesta u Upravi lokalnih javnih prihoda raspisan je i za samostalnog referenta u arhivi, samostalnog referenta - pisarnica/Građanski biro, samostalnog savjetnika za utvrđivanje i evidenciju članskog doprinosa.

Zakon ograničava zapošljavanje

Zapošljavanje u vrijeme kada su izbori raspisani u nekoj lokalnoj samoupravi jasno ograničava Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“U državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim ustanovama i državnim fondovima, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, mogu se izuzetno zaposliti lica na određeno vrijeme, odnosno zaključiti ugovor za obavljanje privremenih i povremenih poslova, radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta”, piše u članu 44 zakona.

Bonus video: