Novi sastanak Odbora za razgradničenje Opštine Tuzi i Podgorice zakazan za maj

Na sastanku koji je zakazao predsjednik Odbora i državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Naima Đokaj došli su predstavnici Opštine Tuzi

5921 pregleda 0 komentar(a)
Tuzi (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Tuzi (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Novi sastanak Odbora za razgradničenje Opštine Tuzi i Podgorice će biti održan 8.maja, s obzirom da se na današnjem nisu pojavili predstavnici Glavnog grada.

Predstavnici Podgorice u Odboru su sekretar za finansije Balša Špadijer, v.d. direktora Direkcije za imovinu Milica Kadović i sekretar za planiranje prostora i Miljan Barović.

Na sastanku koji je zakazao predsjednik Odbora i državni sekretar u Ministarstvu javne uprave Naima Đokaj došli su predstavnici Opštine Tuzi.

Đokaj je kazao Vijestima da su pojedini predstavnici odbora iz Glavnog grada odsustvo obrazložili poslovnim obavezama, a da pojedini uopšte nisu.

Član Odbora u ime Tuzi i aktuelni ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj je kazao Vijestima da se ovo ne dešava prvi put i da predstavnici Glavnog grada nisu dolazili na sjednice Odbora ni u protekle dvije godine.

Tuzi su postale samostalna opština 2018. godine. Skupština Glavnog grada je na sjednici održanoj 27. septembra 2018. godine, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, donijela odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine Tuzi.

Zadatak odbora bio je da, u skladu sa zakonom, predloži način uređenja odnosa, teritorijalno razgraničenje i način podjele imovine, kao i druge aktivnosti potrebne za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane Opštine Tuzi. Od tada nije postignut dogovor u vezi sa teritorijalnim razgraničenjem i podjelom imovine između Glavnog grada Podgorica i Opštine Tuzi.

Prethodnog mjeseca Vlada je zauzela stav da prvo treba završiti razgraničenje Tuzi i Glavnog grada, a potom pristupiti razgraničenju između Podgorice i najmlađe opštine.

Opština Tuzi u procesu razgraničenja sa Glavnim gradom traži da se cjelokupna imovina koja je u vlasništvu Podgorice podijeli i smatraju da im, srazmjerno teritoriji i broju stanovnika, pripada oko 15 odsto cjelokupne zajedničke imovine.

Bonus video: