Bečić na ESG Adria Samitu: Odlučno koračamo ka evropskoj luci

"Pokušaji pravljenja buke i dizanja tenzija, kao odraza nesigurnosti, nestabilnosti i neodgovonosti, sa ciljem pritiska na instutucije", kazao je Bečić, završiće "neuspješno, kao i u mnogim ranijim slučajevima sa koje god strane da su dolazili"

3893 pregleda 10 komentar(a)
Bečić, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade
Bečić, Foto: Kabinet potpredsjednika Vlade

Crna Gora posljednjih mjeseci napreduje, ubrzava, odlučno koračajući ka sigurnoj evropskoj luci, kazao je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić, na zatvaranju ESG Samita u Tivtu.

On je uputio čestitku na "sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu" i porukama koje su poslate prethodnih dana.

"Sa Samita ste poslali poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije. Jednom riječju – poruke budućnosti. Drago mi je što su takve poruke poslate upravo iz Crne Gore, jer je naša mala ali prelijepa zemlja, kao unutrašnji zbir divnih različitosti, pozitivnog duha i tradicionalnog gostoprimstva, kao zemlja koja ima relativno dobre odnose sa svim susjedima i regionalnim partnerima, idealno mjesto za eliminisanje sujeta, čestih nadgornjavanja, idealna prilika za zbližavanje ljudi, spajanje udaljenih, pravljenje kompromisa, važnih strateških dogovora, infrastrukturnih projekata, odnosno svega onog što ujedinjuje svakog čovjeka i svaku zemlju koja želi građanski mir, društvenu stabilnost, ekonomski prospreritet i pravnu sigurnost", rekao je Bečić, kako je saopštio njegov kabinet.

Bečić ASG samit
foto: Kabinet potpredsjednika Vlade

Dodao je da je iz tog razloga "formula vrlo jasna i vrlo jednostavna".

"Od razgovora, ekonomske, političke, integracione saradnje, od razmjene roba, ljudi, kapitala - svi dobijamo. Od nesaradnje, konfrontacije, rušenja mostova, vraćanja u prošlost - svi zajedno gubimo. Zato naši građani žele put u budućnost. Zato mladi ljudi žele da pobijede duhove devedesetih. Zato je naša politika usmjerena ka tome da zbližimo ljude, pomirimo zavađene, ojačamo ekonomiju, podržimo zelenu tranziciju, pobijedimo ekološki kriminal, učinimo Crnu Goru sa ovakvim solarnim, vjetro i hidro potencijalima energetski ne samo održivom, već i visoko profitabilnom, privučemo zdrav kapital, napravimo što više kilometara modernih puteva i auto puteva, nastavimo ekonomsko-socijalno snaženje građana’’, istakao je Bečić.

On je naglasio da je za ostvarenje tih ciljeva neophodno nastaviti "rijetko viđenu, impresivnu, hrabru i beskompromisnu borbu" protiv organizovanog kriminala i korupcije, na koju je kao potpredsjednik Vlade za bezbjednost i koordinator organa obavještajno-bezbjednosnog sektora "posebno ponosan".

"To je zajednička borba nezavisnih i odlučnih crnogorskih institucija i naših međunarodnih partnera, borba u kojoj nema nedodirljivih, povlašćenih ili zaštićenih, borba u kojoj nadležne ne interesuje kako se neko zove, a dokaz za to je što ih imate iz različitih institucija, različitih nivoa, različitih društveno-političkih strana, različitih kriminalnih grupa i narko kartela. Tako da će se pokušaji pravljenja buke i dizanja tenzija, kao odraza nesigurnosti, nestabilnosti i neodgovonosti, sa ciljem pritiska na instutucije završiti neuspješno, kao i u mnogim ranijim slučajevima sa koje god strane da su dolazili. Institucije će nastaviti da rade predano, posvećeno, odgovorno i odlučno u skladu sa Ustavom i zakonima, jer je pobjeda Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, čišćenje države i naših institucija od mafijaških struktura i narko kartela, pitanje obraza i časti, pitanje istinskog patriotizma i ljubavi svakog ko je iskreno voli, ali i pitanje opstanka i budućnosti djece koja će nas naslijediti. Zato ću uvijek svom snagom stati u zaštitu svakog časnog i profesionalnog pripadnika crnogorskih bezbjednosnih snaga i drugih nadležnih organa koji rade najteži ali najznačajniji posao u novijoj crnogorskoj istoriji. Zato je izgradnja jakih institucija i veliki progres koji Crna Gora ostvaruje na tom polju ključ pravne sigurnosti građana, privlačenja investicija, razvoja ekonomije i finalizacije našeg evropskog puta. Crna Gora posljednjih mjeseci napreduje, ubrzava, odlučno koračajući ka sigurnoj evropskoj luci, a vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja do kraja godine biti kruna najuspješnije pregovaračke godine i najava same finalizacije procesa. Crna Gora kao 28. članica Evropske unije 2028. godine, Crna Gora kao faktor stabilnosti i most saradnje, vaš je prijatelj i partner. Hvala vam na ispruženoj ruci, hvala vam na uvažavanju i podršci. Nastavljamo zajedno, jer bi sve drugačije bilo pogrešno’’, zaključio je Bečić.

Bonus video: