Spajić: Zapadni Balkan da se fokusira na ekonomiju i put ka Evropskoj uniji

„Imamo veliku šansu da proizvodimo energiju iz obnovljivih izvora, posebno koristeći hidropotencijal“, kazao je Spajić

2941 pregleda 0 komentar(a)
Spajić sa predstavnicima Odbora za EU poslove Bundestaga, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore
Spajić sa predstavnicima Odbora za EU poslove Bundestaga, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Zapadni Balkan treba da se fokusira na ekonomiju i put ka Evropskoj uniji (EU), poručeno je sa sastanka premijera Milojka Spajića sa predstavnicima Odbora za EU poslove Bundestaga.

Spajić je istakao da Crna Gora želi da ima odlične odnose sa svim zemljama regiona i da je ratifikovanjem više sporazuma o mobilnosti pokazala posvećenost Berlinskom procesu.

Iz Spajićevog kabineta su naveli da se na sastanku u Berlinu razgovaralo o stavovima Vlade u odnosu na Kosovo i o rezoluciji o Srebrenici.

Spajić je, kako se navodi, podsjetio da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova i podržava njihov EU put, a da je crnogorski parlament 2021. godine izglasao rezoluciju o Srebrenici.

„Imamo Samit lidera Zapadnog Balkana polovinom maja u Kotoru i želimo da okupimo sve zvaničnike regiona, što nije lako zbog dinamike u odnosima u regionu“, naveo je Spajić.

Zbog toga se, kako je kazao, trude da što je moguće više spuste tenzije i da se fokusiraju na ekonomiju i EU put.

„Moramo da se posvetimo građanima, da usaglasimo stvari koje su za njihovu dobrobit, da politika za to ne bude prepreka“, istakao je Spajić.

Iz Spajićevog kabineta su naveli da je on, odgovarajući na pitanja članova Odbora, istakao dva ključna biznis modela za eksponencijalni i održiv ekonomski razvoj, što je jedan od prioriteta Vlade.

„Imamo veliku šansu da proizvodimo energiju iz obnovljivih izvora, posebno koristeći hidropotencijal“, kazao je Spajić.

To je, kako je dodao, vrlo važno u kontekstu balansa u proizvodnji energije.

„Vjerujem da je to odličan biznis model, jer imamo mogućnost izvoza putem podmorskog kabla, koji nas spaja sa Italijom“, rekao je Spajić.

Prema njegovim riječima, druga šansa za napredak Crne Gore je turizam.

„Do sada je to bila samo ljetna sezona, a sada radimo na modelima koji će nam omogućiti dolazak gostiju tokom čitave godine. Takođe, moramo da povećamo proizvodnju hrane, jer postoji ogromno interesovanje kod turista za lokalne proizvode“, kazao je Spajić.

U saopštenju se navodi da je u razgovoru sa predstavnicima Odbora za EU poslove Bundestaga bilo riječi i o EU integracijama, kao i o planiranim reformama.

Spajić je istakao da Crna Gora želi da kroz pregovarački proces usvoji vrijednosti EU, među kojima je posebno važna vladavina prava, ali i da postane dio jedinstvenog tržišta.

Na EU putu, kako je naglašeno, vrlo su važni iskoraci baš na polju vladavine prava, a konstatovano je da su kompletiranja Ustavnog suda i Sudskog savjeta bitni za reforme u pravosuđu.

Poslanike Bundestaga, kako se navodi, interesovao je i status velikog broja Ukrajinaca, koji borave u Crnoj Gori.

„Omogućili smo Ukrajincima da imaju poseban status i imaće taj status dok god im bude potreban. Mislim da ih tretiramo slično kao EU, trudimo da se osjećaju kao kod kuće, imaju zdravstvenu zaštitu, uključeni su kroz predškolski i školski sistem“, kazao je Spajić.

Navodi se da je predsjedavajući Odbora Anton Hofrajter poželio Crnoj Gori da brzo postane članica EU, uz napomenu da je vrlo važno kroz integracioni proces pokazati da Crna Gora ne planira da koristi blokirajuće mehanizme, kada postane punopravni dio evropske porodice.

Sastanku su prisustvovali članovi Josip Juratović (SPD), Aksel Šafer (SPD), Tilman Kuban (CDU/CSU), Boris Mijatović (Savez 90/Zeleni), Tomas Haker (FDP) i Andrej Hunko (Savez Sara Vagenkneht).

Kako je saopšteno, tokom zvanične posjete Berlinu, Spajić je bio gost i Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu.

"Poslanike njemačkog parlamenta interesovali su odnosi u okviru parlamentarne većine, kakve su reforme planirane za bolju implementaciju novih zakonskih okvira, koji su usklađeni sa EU", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je naglašena važnost novog seta medijskih zakona, kojima će se umanjiti mogućnost malignog uticaja iz inostranstva.

Iz Spajićevog kabineta rekli su da se jedno od pitanja odnosilo na očuvanje životne sredine u kontekstu energetske tranzicije.

Spajić je poručio da će se do kraja poštovati Ustav po kome je Crna Gora ekološka država.

“Svi projekti na kojima radimo su ekološki privhatljivi. Nećemo dozvoliti da se rade hidroelektrane na Tari, niti na bilo kojoj drugoj zaštićenoj rijeci”, kazao je Spajić.

Tom sastanku su prisustvovali poslanici Josip Juratović (SPD), Mikael Brand (CDU/CSU), Jasmina Hostert (SPD), Luiza Ličina-Bode (SPD), Dirk Vopel (SPD) i Karl Bar (Savez 90).

Bonus video: