Vujičić: Budvu uništava jedna ista ekipa, koja je preotela vlast od građana

Kako su kazali u saopštenju najviše je kriva Demokratska partija socijalista sa svojim, koalicionim partnerima.

7069 pregleda 12 komentar(a)
Vujičić, Foto: PR Centar
Vujičić, Foto: PR Centar

Za urbanistički haos u Budvi krivi su svi, jedino je Vujičić Božidar, još od 2016. godine javno ukazivao da su DUP Budva-Centar i DUP Bečići istekli. To se navodi u saopštenju izborne liste "dr Božidar Vujičić – Za stvarne promjene."

Oni su podsjetili da je upravo Vujičić ukazivao da su sporni planovi prestali da važe 2014. godine, te da je urbanistički inspektor Bisera Alihođić utvrdila da su usvojeni suprotno zakonu, sa ogromnim prekoračenjima u odnosu na plan višeg reda.

"Da ih je ovjerio profesor Miodrag Ralević, pečatom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu odnosno lice, koje nije imalo licencu Crne Gore za izradu planske dokumentacije, dok su planeri koji su imali licencu a uveli su prof.Ralevića kao podizvođača, odbili da potpisu planove, jer bi momentalno izgubili licencu. 42. Vlada Crne Gore upravo na inicijativu Dr Vujičić Božidar uvela je moratorijum na izgradnju u zahvatu DUP-a Bečići i DUP- Budva-Centar, Vlada gospodina Zdravka Krivokapića usvojila je Odluku o izradi PUP-a za opštinu Budva, kojom je precizno određeno da moratorijum na navedene planove važi do usvajanja PUP-a.43. Vlada Crne Gore gospodina Dritana Abazovića pod hitno je ukinula moratorijum i pored činjenice da PUP još nije usvojen“, ističu se u saopštenju.

Kako se dodaje najviše je kriva Demokratska partija socijalista sa svojim koalicionim partnerima.

"Prvo što su usvojili nezakonite katastrofalne planove a zatim i ministar Gvozdenović sa svojim stručnim uputstvom, koje je uputio Opštini Budva, kako se tumači određena norma iz Zakona da planovi koji su usvojeni na period važenja od pet godina i kao takvi objavljeni u Službenom listu, u stvari važe dok se ne usvoje novi, već 10 godina se koriste istekli nezakoniti planovi.Nakon 2016, godine Demokrate i DF nastavili su sa uništavanjem grada realizacijom nevažećih planova, vjerujući u stručno uputstvo ministra Branimira Gvozdenovića, da planovi važe dok se usvoje novi. Od formiranja 44. Vlade premijera Milojka Spajića grad se i dalje trajno uništava, na osnovu nezakonitih nevažećih planova, uz svesrdnu podršku minista prostornog planiranja , urbanizma i državne imovine Janka Odovića i 44.Vlade Crne Gore“, poručuju iz ove liste.

Kriv je, kako navode, i Upravni sud koji u nekim presudama tvrdi da su navedni planovi istekli, dok u drugim presudama istog suda, vijeće sudija tvrdi da planovi važe, prihvatajući stručno uputstvo tumačenja jedne norme iz zakona, od strane ministra Gvozdenovića.

"Neko je ipak daleko najveći krivac, to su na desetine državnih tužilaca protiv kojih sam podnosio krivične prijave zbog sumnje na falsifikovanje javne službene isprave, navedenih planova, koji su svi do jednog prihvatili stručno upustvo tumačenja norme iz člana 162b Zakona o uređenju prostora i izgradnje obajekata, koje je ministar Gvozdenović uputio opštini Budva 2014. godine, koje glasi, da planovi važe dok se ne usvoje novi. Jednom riječju jedna ista ekipa, koja je preotela vlast od građana i bez ikakve odgovornosti uništava Budvu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: