Nedović o reakciji Đurića: Pojedinac iz Beograda poznat po aplauzima

Nedović u saopštenju tvrdi da je crnogorska Vlada podnijela amandmane na njemačku rezoluciju, uz posredstvo SAD

34521 pregleda 146 reakcija 77 komentar(a)
Nedović, Foto: PES
Nedović, Foto: PES

Poslanica Pokreta Evropa sad Jelena Nedović kazala je da je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić "poznat po aplauzima" i da istovremeno sa "ekstremističkim analitičarima bliskim bivšem režimu" kritikikuje plan Vlade Crne Gore da podnese amandmane na njemačku rezoluciju o Srebrenici.

Nedović u saopštenju tvrdi i da je crnogorska Vlada podnijela amandmane na njemačku rezoluciju, uz posredstvo SAD.

Đurić je sinoć kazao kazao da, ako dođe do ulaganja amandmana Vlade Crne Gore na predloženu Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici, to liči na "pranje savjesti" kako pred javnošću u Crnoj Gori ne bi izgledalo "da su protiv bratske Srbije".

Nedović sa druge strane kaže da amandmani imaju za cilj da se "onemoguće manipulacije koje često služe određenim društveno-političkim činiocima za unutrašnje potrebe".

"Amandmani crnogorske Vlade na njemačku rezoluciju, podnijeti uz posredstvo SAD-a imaju za cilj da onemoguće manipulacije koje često služe određenim društveno-političkim činiocima za unutrašnje potrebe. Njihovi eksponenti uporno učitavaju i komentarišu ono što ne piše i onda polemišu sa svojom tezom, želeći da stvore percepciju u javnosti koja nije realna i bazirana na činjenicama", saopštila je Nedović.

Ona je kazala da su "juče ekstremistički analitičari bliski bivšem režimu potrčali da izvrijeđaju predlagače i same amandmane kojima se uvažavaju žrtve genocida, individualizuje krivica, te afirmiše Dejtonski mirovni sporazum, a time i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine uz Republiku Srpsku kao entitet u njoj".

"Potpuno je očigledno da zastupnike nekadašnjih aktera ratnih dešavanja i nije briga za regionalni mir i odavanje pijeteta žrtvama, već ovaj tragični događaj koriste za dnevnu politiku. Sve jako važne teme za građane (ekonomija, standard, plate, penzije, EU integracije, zdravlje, prosvjeta) su bile u zapećku zbog retorike bivšeg režima koji je konstantno gurao našu zemlju u međuetničke i identitetske tenzije. Sa druge strane, interesantno da istovremeno i neki pojedinci iz Beograda poznat po aplauzima, nijesu zadovoljni amandmanima govoreći da su u službi kako bi se 'isprala savjest pred domaćom publikom'.Ostaje zainteresovanim građanima mogućnost da pročitaju sadržaj amandmana i da na osnovu tog saznanja i pristupa zaključe šta je istina u onome što piše".

Nedović je dodala da je rezolucija o genocidu u Srebrenici koja je na dnevnom redu u UN-u jako osjetljiva tema.

"I zbog toga naša država sa multietničkim karakterom ima obavezu da spriječi zloupotrebu žrtava, te pruži dodatan napor ka smanjenju etničkih distanci i prevazilaženju tenzija u regionu. Tako bi ovaj dio evropskog kontinenta umjesto konflikta bio usmjeren na ubrzani ekonomski razvoj i integraciju u EU", zaključila je Nedović.

Portalu "Vijesti" juče je nezvanično u Vladi potvrđeno da planiraju da predaju dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Prvi amandman glasi da "ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini", a drugi da se "potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".

Više ministara koje je juče kontaktirala TV Vijesti, kažu da nijesu upoznati da ovakav prijedlog postoji, a time ni sa njegovim sadržajem.

Bonus video: