PES: DPS poziva na kosponzorisanje rezolucije, a sponzorisao je tenkove za vrijeme užasa u Srebrenici

"Evolucija DPS-a od ratnohuškačke partije do evroatlantske, kao i poruke koje danas šalju imali bi smisla da su se 'reformističke' snage nepovratno distancirale od dugogodišnjeg predsjednika", poručili su iz PES-a

14001 pregleda 55 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Pokret Evropa sad
Foto: Pokret Evropa sad

Za razliku od članova DPS-a, nikod od članova Vlade iz Pokreta Evropa sad (PES) nije imao nikakvu odgovornu ulogu u ratnim dešavanjima devedesetih, pa je zato licemjerno da na kosponzorisanje rezolucije o genocidu pozivaju oni koji su gorivom sponzorisali tenkove za vrijeme užasa u Srebrenici, poručili su iz PES-a.

"Evolucija DPS-a od ratnohuškačke partije do evroatlantske, kao i poruke koje danas šalju imali bi smisla da su se 'reformističke' snage nepovratno distancirale od dugogodišnjeg predsjednika, koji iza sebe ima upravo teret odgovornosti za ratne užase širom bivše Jugoslavije, ali i politička savezništva sa Dodikom i Vučićem, koja sada pripisuju drugima.

Za razliku od članova DPS-a, niko od članova Vlade iz PES-a nije imao nikakvu odgovornu ulogu u ratnim dešavanjima devedesetih. I zato je jako licemjerno da na kosponzorisanje rezolucije o genocidu u Srebrenici pozivaju oni, koji su gorivom sponzorisali tenkove za vrijeme užasa u Srebrenici", navodi se u saopštenju PES-a dostavljenom medijima.

Iz ove partije su dodali da, "pošto u u toku svoje vladavine bili uspješni jedino u stvaranju međuetničkih tenzija, DPS sada pokušava da profitira na temi koja je jako osjetljiva i za same žrtve genocida".

"Ako postoji saglasnost da za zločine genocida nijesu odgovorni narodi, već pojedinci, što je konstatovano u presudama međunarodnih sudova, onda ne vidimo razlog zašto bi bilo kome smetala inicijativa da se u tom pravcu i precizira odgovornost?", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: