Vujičić: Da se izborne liste otvore, potreban 41 poslanik

"Otvaranjem izbornih listi temeljno ljudsko pravo, biračko pravo, se usklađuje sa ustavom i međunarodnim ugovorima i konvencijama, izborni sitem ostaje isti"

4009 pregleda 4 komentar(a)
Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Vujičić, Foto: Vuk Lajović

Nosilac izborne liste liste “Dr Vujičić Božidar-Za stvarne promjene”, Božidar Vujičić naglasio je da je za otvaranje izbornih lista potreban 41 poslanik.

“Da se izborne liste otvore i tako građani preuzmu vlast od partija, odnosno da građani ostvare ustavno pravo da biraju predstavnike a ne izborne liste, potreban je glas 41. poslanika. Neistina je da je za otvaranje izbornih listi potrebna 2/3 većina poslanika. Ukoliko se menja izborni sistem potrebna je 2/3 većina, otvaranjem izbornih lista ne mijenja se izborni sistem, nego se odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, da podnosilac izborne liste određuje redosljed kandidata na listi i odrerdba da se mandati raspoređuju kandidatima po redu na listi, kojima se preuzima vlast od građana, usklađuju sa Ustavom i međunarodnim propisima, koji određuju građanina, kao nosioca suvereniteta, koji vlast ostvaruje slobodnim izborom predstavnika a ne izbornih listi”, kazao je Vujičić.

Kako je dodao, otvaranjem izbornih listi temeljno ljudsko pravo, biračko pravo, se usklađuje sa ustavom i međunarodnim ugovorima i konvencijama, izborni sitem ostaje isti.

“Poslovnikom o radu Skupštine Crne Gore određen je hitan postupak za usaglašavanje zakona sa evropskim pravom i međunarodnim ugovorima i konvencijama, radi ostvarenja biračkog prava. Na prvoj zakazanoj sjednici predlog za izmjenu Zakona o izboru odbornika i poslanika, radi usaglašavanja istog sa evropskim pravom i međunarodnim ugovorima, odnosno odluka o otvaranju izbornih lista, može se usvojiti voljom 41. poslanika. Nažalost u Skupštini Crne Gore nema ni jednog poslanika da podnese predlog radi usaglašavanja odredbi člana 39 st 5 i člana 96 Zakon o izboru odbornika i poslanika radi ostvarenja biračkog prava sa evropskim pravom i međunarodnim ugovorima. Vlada Crne Gore takođe odbija da podnese predlog za ostvarivanje biračkog prava sa međunarodnim ugovorima i evropskim pravom”, istakao je Vujičić.

U cijeloj Evropi, kako je istakao, jedino poslanici u Crnoj Gori i Srbiji ne žele da otvore izborne liste, kako bi građani birali poslanike i tako ostvarili vlast, već partije daju građanima samo mogućnost da biraju izborne liste, a partija, odnosno podnosilac izborne liste, određuje kome kandidatu će dati mandat.

“Partije, odnosno nekoliko podnosilaca izbornih listi preuzeli su svu vlast od građana. Predstavnici EU uporno priznaju izbore u Crnoj Gori, koji nisu izraz volje građana, već izraz volje nekoliko pojedinaca, podnosilaca izbornih listi.Sistemska korupcija i diskriminacija biračkog prava u Crnoj Gori sprovodi se uz svesrdnu pomoć partija, nevladinog sektora, nezavisnih intelektualaca, sudija Ustavnog suda, državnih tužilaca, Zaštitnika ljudskih prava, ASK, nezavisnih urednika programa javnih servisa i predstavnika Evropske Unije u Podgorici.Građanima Crne Gore ne dozvoljava se ustavno pravo da slobodno biraju predstavnike, već biraju izborne liste, pravo koje su mogli da ostavre naši preci od 1906. do 1990. godine u kontinuitetu”, zaključio je Vujičić.

Bonus video: