Rovčanin: Vladi je život jednog građanina Pljevalja jeftiniji od tone uglja

Kada je u pitanju poslovanje zagađivača, Vlada Crne Gore je "oprezna i zabrinuta, a kada treba narodu uvesti i povećati namete, onda se ne pitaju kako će izdržati," smatra član Inicijativnog odbora Demokrata Pljevlja i odbornik u SO Pljevlja
137 pregleda 2 komentar(a)
Nikola Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Nikola Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 28.07.2017. 16:14h

Po mišljenju Vlade Crne Gore, život jednog građanina Pljevalja jeftiniji je od jedne tone uglja, ako je suditi po navodima da predložena naknada za zagađenje koju bi plaćali zagađivači može uticati na povećanje cijena proizvoda u toj oblasti, kazao je Nikola Rovčanin, član Inicijativnog odbora Demokrata Pljevlja i odbornik te stranke u SO Pljevlja

"To što će se izbjegavanjem uvođenja taksi zagađivačima nastaviti ekološka katastrofa i ugroziti životi građana, to nisu vidjeli kao problem. Vlada je prvo živote građana svela u ravan proizvoda, a potom je život svrstala u proizvode manje vrijednosti od uglja i struje," rekao je Rovčanin.

Kada je u pitanju poslovanje zagađivača, dodaje, Vlada Crne Gore je "oprezna i zabrinuta, a kada treba narodu uvesti i povećati namete, onda se ne pitaju kako će izdržati."

"Ovo je nepravda i teror nad Pljevljima. Kreator sam Zaključka koji sam krajem prošle godine uputio Skupštini kako bih pokrenuo proceduru izrade Predloga odluke o naplati taksi zagađivačima. Naravno, vladajuća većina je to odbila pa su Predlog odluke "razvlačili" sve do 6.marta kada su uputili na saglasnost Vladi. Od tada ona je održala više od 20.sjednica ali odluka o taksama nije bila na dnevnom redu. I sada šok, oni uopšte ne žele da opterećuju zagađivače?! Vlada ovim daje legitimitet zagađenju Pljevalja. Zakon o životnoj sredini stupio je na snagu još u avgustu 2016. i u članu 73 omogućio opštinama da uvedu taksu zagađivačima. I šta je sada sporno? Hoće da koji milion više ostane u džepovima organizovane kriminalne grupe. Ti milioni pripadaju narodu Pljevalja da riješe dugogodišnju muku i patnju. Ti milioni sa kojim oni kupuju jahte i hotele pripadaju djeci Pljevalja i njihovoj budućnosti. Vlada Crne Gore ovakvim postupkom između zdravlja naroda i profita zagađivača, bira ovo drugo," ističe Rovčanin.

Vrijeme je, smatra on, da se razmisli i o krivičnim postupcima.

"Radnja izvršenja krivičnih dijela je i nečinjenje, odnosno nepreduzimanje dužnog činjenja. Ova obaveza je zakonska, posledice su nedozvoljeno zagađenje i atak na zdravlje naroda. I sada neko zaustavlja izvore prihoda, uz pomoć kojih bi se popravila ili preduprijedila ekološka katastrofa," zaključuje Rovčanin.

Bonus video: