Sjednica Skupštine Glavnog grada: Opozicija ne vjeruje obećanju Stijepovića

Odbornici vladajuće većine odbili su da raspravljaju o inicijativi GP URA za stavljanje van pravne snage odluke o izmjenama i dopunama DUP-a "Blok 5 – dio" i brisanje solitera „Milenijum” iz planske dokumentacije
412 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2017. 17:12h

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović danas je saopštio da se soliter "Milenijum” od 25 spratova neće graditi u Bloku pet za vrijeme njegovog mandata, ali iz opozicije ne vjeruju tim obećanjima.

Gradonačelnik je na sjednici Skupštine Glavnog grada kazao da se na tom prostoru neće „mrdnuti nijedna travčica”, a kamoli graditi soliter.

Odbornici vladajuće većine odbili su da raspravljaju o inicijativi GP URA za stavljanje van pravne snage odluke o izmjenama i dopunama DUP-a "Blok 5 – dio" i brisanje solitera „Milenijum” iz planske dokumentacije.

U ime predlagača inicijative, Luka Rakčević je kazao da je Odluka da se rade izmjene i dopune DUP-a za „Blok 5-dio” donijeta 17.juna 2015.godine sa rokom za njihovu izradu od 160 dana.

“Rok za izradu izmjena i dopuna je istekao u decembru 2015.godine. Vi u izvještajima Agencije za izgradnju i drugih nadležnih organa,nemate ni pomena izmjena i dopuna ovog DUP-a zato što se od njih odustalo. Vi sad koristite golu silu da ovo uklonite sa dnevnog reda kako ne bi raspravljali o tim stvarima”, kazao je Rakčević.

On je, prije Stijepovićeve izjave da se soliter neće graditi za vrijeme njegovog mandata, kazao da će, ukoliko incijativa ne prođe, nastaviti borbu “putem demokratskih mehanizama na koje vlast ne može toliko uticati”.

Stijepović je kazao da se inicijativa GP URA ne može uvrstiti u dnevni red, jer ne mogu da se ukidaju izmjene i dopune plana i da se ostavi jedan dio grada nepokriven planskom dokumentacijom. Tako bi, kako je ocijenio, ostao na snazi plan koji predlaže još gore rješenje u odnosu na izmjene čije se poništenje traži.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih (SD) je istakao da Rakčević može da bude zadovoljan zato što je ‘dovoljno pokrenuo priču’ i da kao član jedne političke organizacije ima svoj uspjeh u marketinškom smislu.

Šef kluba odbornika Demokrata Vladimir Čađenović je kazao da je pomenutom inicijativom traženo da se pravno i trajno riješi i izbriše novo čudovište iz DUP-a, te da je o tome trebalo da se raspravlja na posebnoj sjednici.

Predsjednik kluba odbornika Demos-a Goran Radonjić je istakao da je potpuno jasno da Grad planira izgradnju solitera.

“Kažite da planirate da ga napravite a ne da se kunete da nećete do prekosjutra. Anarhiju ste vi napravili u svakoj oblasti života”, kazao je Radonjić.

Sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Oliver Marković je ocijenio da je PUP-om koji važi do 2025.godine, pomenuti prostor u Bloku 5 namijenjen za centralne djelatnosti, a ne za zelene površine.

“Tako da ideja da se ovdje predvidi zelena površina jednostavno nije moguća zbog plana višeg reda. Sama inicijativa da se DUP iz 2012.godine stavi van snage je formalno i suštinski bespredmetna, jer je Odlukom iz 2015. već pokrenut postupak izmjena tog plana i u toku” istakao je Marković. Skupština je usvojila i Informaciju o ostvarivanju budžeta za prvih šest mjeseci. Glavni grad je od januara do juna tekuće godine, uz prenijetih 6,4 miliona eura od lani, ostvario primitke od 29,1 miliona eura. Odbornica Demokrata Zdenka Popović je kazala da godinama ukazuje da se sredstva koja se prenose iz godine u godinu, ne mogu koristiti za pokriće izdataka, već za kapitalne projekte.

"Ostvarili ste prihod od 22,7 miliona, a da su izdaci 24,9 miliona i da su ovi izdaci u odnosu na ostvarenje iz prvih šest mjeseci 2016. veći za 3, 7 miliona eura. Koliko ste racionalno poslovali dovoljno govori ovaj podatak“, kazala je Popović.Za kapitalne projekte se, kako je ocijenila, godišnje potroši oko pet miliona eura i to samo za izradu tehničke dokumentacije, djelimičnu rekonstrukciju ulica i slično. Njen partijski kolega Vladimir Vujović je istakao da razvoj grada zahtijeva drugu politiku, te da sitne popravke neće donijeti dobro ni vlasti ni građanima.

Na Vujovićeve konstatacije da nema kapitalnih investicija, Stijepović je kazao da rade natkrivanje bazena SC „Morača“, srednju školu u Zeti, vrtić na Starom aerodromu,gradsko pozorište i druge projekte.

Rakčević je kazao da će se u godini kada Stijepović bude završavao svoj mandat,zbog dominantno partijskog zapošljavanja,godišnje trošiti pet miliona eura više nego što je trošeno kada on nije bio na čelu Glavnog grada.

„Za tih pet miliona eura...mogli smo u prvoj godini mandata lagano uraditi Gradsko pozorište, kupiti nove autobuse za čitav grad, uraditi termoizolacione fasade za preko 50 zgrada...“,kazao je Rakčević. Skupština je,između ostalog, usvojila i izmjene i dopune Statuta Glavnog grada.

Bošnjak će tražiti da tužilaštvo ispita kako se dijele stanovi

Odbornica DF-a Branka Bošnjak je kazala da će se obratiti Tužilaštvu, kako bi se utvrdilo kako se u Glavnom gradu dodjeljuju stanovi.

Bošnjak je kazala da je Glavni grad nedavno dodijelio stanove funkcionerima sadašnje izvršne vlasti koji imaju već riješeno stambeno pitanje i da su 'preskočeni' zaposleni koji imaju mnogo duži staž.

Stijepović je odgovorio da je siguran da je komisija dobro uradila svoj posao i naglasio da su dodijeljeni stanovi onima koji nijesu imali riješeno stambeno pitanje.

Božidar Markuš (DPS) je kazao da je radnicima u Glavnom gradu podijeljeno oko 500 stanova.

Galerija

Bonus video: