SNP: Predstavljene zakonske inicijative za zaštitu radničkih prava

Prva se, kako su kazali, odnosi na izmjene i dopune Zakona o radu, dok je druga usmjerena na unapređenje uslova za penzionisanje lučko-transportnih radnika u Luci Bar

2225 pregleda 4 komentar(a)
Kaluđerović i Božović, Foto: SNP
Kaluđerović i Božović, Foto: SNP

Iz Socijalističke Narodne Partije (SNP) je saopšteno da su poslanici Slađana Kaluđerović i Bogdan Božović, predstavili dvije zakonske inicijative koje će imati direktan i pozitivan uticaj na radnička prava u Crnoj Gori. Prva se, kako su kazali, odnosi na izmjene i dopune Zakona o radu, dok je druga usmjerena na unapređenje uslova za penzionisanje lučko-transportnih radnika u Luci Bar.

"Na predlog poslanika SNP-a kandidovane su izmjene koje bi ograničile maksimalno trajanje rada na određeno vrijeme sa 36 na 24 mjeseca. Ove izmjene su usmjerene na povećanje sigurnosti i smanjenje neizvjesnosti zaposlenih. Ove izmjene su posebno važne za žene koje su često u nepovoljnijem položaju na tržištu rada. Ova izmjena predstavlja korak ka pravednijem tržištu rada, gdje su prava svih radnika adekvatno zaštićena", piše u saopštenju.

Iz SNP-a su istakli da su poslanici predstavili i Predlog izmjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koji bi, kako se navodi, omogućio lučko-transportnim radnicima u Luci Bar da odu u penziju posle 25 godina radnog staža, sa najmanje 15 godina provedenih na visokorizičnim poslovima.

"Ova inicijativa priznaje težinu i rizike njihovog svakodnevnog rada i osigurava da ovi vrijedni članovi našeg društva mogu uživati u zasluženoj penziji sa dostojanstvom", dodali su.

Naglasili su da SNP apeluje na sve poslanike i poslanice da podrže ove zakonske predloge.

"Ove inicijative su od ključne važnosti ne samo za radnike i njihove porodice, već i za cjelokupno društvo, jer zdravo i pravedno radno okruženje predstavlja temelj za održivi ekonomski razvoj naše zemlje. Podrška ovim zakonima nije samo podrška pravičnosti – to je investicija u budućnost Crne Gore. Uspostavljanjem pravednijih radnih uslova i omogućavanjem dostojanstvene penzije za naše sugrađane koji su se radom izlagali riziku, zajedno gradimo stabilniju i pravedniju državu", zaključili su.

Bonus video: