Ivanović: Radmanu sam rekao da MVP ne može uticati na razgovore koji su se vodili u Skupštini

Ministar vanjskih poslova je rekao da je uvjerio Grlića Radmana da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili s Hrvatskom, pošto je kako je rekao poznato da hrvatska država, uključujući i njen vrh, dostojno obilježava sjećanje na nevino stradale jasenovačke žrtve

15067 pregleda 102 reakcija 25 komentar(a)
Ivanović, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Ivanović, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović rekao je da je hrvatskom kolegi Gordanu Grliću Radmanu kazao da Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) ne može uticati na pregovore koji su se vodili u Skupštini i s druge strane, uvjerio ga da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili s Republikom Hrvatskom.

On je to kazao u izjavi za Televiziju Crne Gore (TVCG), prenosi portal Radio televizije Crne Gore (RTCG).

"Želim da zahvalim kolegi Grlić Radmanu što je danas istakao dvije činjenice: da imamo odličnu komunikaciju i saradnju, što sa zadovoljstvom potvrđujem, te da je Crna Gora šampion evropskih integracija, što Hrvatska snažno podržava a što mi u Crnoj Gori izuzetno cijenimo. U kraćoj komunikaciji koju smo imali po predmetnom pitanju, istina je da nisam mogao kolegi Grlić Radmanu pružiti garancije o eventualnom ishodu razgovora koji su se vodili u Skupštini iz prostog razloga što je to dio parlamentarnih aktivnosti na koje ministarstvo i izvršna vlast ne mogu uticati", istakao je Ivanović.

On je dodao da je s druge strane, uvjerio Grlića Radmana da niko u Crnoj Gori ne dovodi u vezu zločine u Jasenovcu s kolektivitetom hrvatskog naroda ili s Hrvatskom, pošto je kako je rekao poznato da hrvatska država, uključujući i njen vrh, dostojno obilježava sjećanje na nevino stradale jasenovačke žrtve.

"Takođe, istakao sam da je Vlada u potpunosti posvećena svojim prioritetima, među kojima je najvažniji proces pristupanja EU, te da je u tom domenu ostvaren izuzetan napredak za koji očekujemo da će biti prepoznat Izvještajem o privremenim mjerilima i međuvladinom konferencijom u junu", poručio je Ivanović.

Grlić Radman je ranije danas rekao da od Ivanovića nije dobio garancije da rezolucija o Jasenovcu neće biti usvojena, zbog čega su odlučili da upute protestnu notu.

On je novinarima na samitu EUSAIR-a u Šibeniku rekao da je noti prethodila komunikacija između njega i ministra vanjskih poslova Crne Gore Filipa Ivanovića, s kojim, kako je kazao, ima jako dobru saradnju.

"Izrazio sam čuđenje i zabrinutost zbog toga što se uopšte i raspravlja o deklaraciji o Jasenovcu koju bi navodno crnogorski parlament trebalo da usvoji do kraja sedmice na predlog predsjednika Andrije Mandića. Zapitao sam se kakav je to istorijsko-politički kontekst i razlog zbog čega to Crna Gora radi. Kazao sam da usvajanje takve rezolucije, koja je nama čudna i za koju smatramo da se politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori, da će se negativno odraziti na evropsku put Crne Gore, ali naravno i na naša bilateralna i otvorena pitanja", rekao je Grlić Radman.

Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na predlog predsjednika Skupštine Andrije Mandića koji je rekao da će politički predstavnici Srba predložiti rezoluciju o Jasenovcu, prenosi Večernji list.

Bonus video: