Podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjednika svih parlamentarnih partija

“Na veliku žalost crnogorskog društva, rukovodstva političkih partija, kako pozicije tako i opozicije, visokom korupcijom su preuzeli vlasništvo nad Crnom Gorom od državljana, jer rukovodstva partija svojom voljom biraju poslanike, umjesto da ih biraju neposredno državljani”, kazao je nezavisni odbornik Stevan Džaković
58 pregleda 5 komentar(a)
Stevan Džaković, Božidar Vujičić, Foto: PR Centar
Stevan Džaković, Božidar Vujičić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 28.07.2017. 17:13h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) treba da sankcioniše predsjednike parlamentarnih političkih partija jer, uticajem na formiranje izborne liste, pribavljaju korist za uski krug ljudi, a na štetu crnogorskih građana, poručeno je na konferenciji za medije Grupe građana Građanka akcija.

Ta organizacija je, kako je saopšteno, zajedno sa nezavisnim odbornikom Skupštine Opštine (SO) Budva, Stevanom Džakovićem, podnijela danas prijavu, SDT-u i Agenciji za sprječavanje korupcije, protiv predsjednika svih parlamentarnih političkih partija.

Džaković je kazao da predsjednici partija u Skupštini Crne Gore “visokom korupcijom” sebi i malom broju ljudi oko sebe, kako je rekao, privabljaju materijalnu korist i privilegije, na štetu ostalih crnogorskih građana.

“Na veliku žalost crnogorskog društva, rukovodstva političkih partija, kako pozicije tako i opozicije, visokom korupcijom su preuzeli vlasništvo nad Crnom Gorom od državljana, jer rukovodstva partija svojom voljom biraju poslanike, umjesto da ih biraju neposredno državljani”, kazao je Džaković u PR Centru.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori postoji liderska, a ne Ustavom predviđena narodna Skupština.

“Vlasnici Crne Gore nijesu njeni državljani, kako je to propisano Ustavom, nego javni funkcioneri - predsjednici parlamentarnih partija, koji su sebi obezbijedili pravo da za poslanike prvo izaberu sami sebe, a onda i sebi podobne članove iz redova svojih partija”, smatra Džaković.

On je kazao da Skupština koja je, kako smatra, ustanovljena sistemskim kršenjem ljudskih prava, ne može izabrati nezavisne državne organe.

“Ti organi ne da nijesu nezavisni, nego im je primarni zadatak da održe vladavinu partijskih struktura, a kako i ne bi, kada su funkcije, a time i privilegije, dobili od strane ovako izabranih poslanika”, rekao je Džaković.

On je dodao da ne očekuje da će nadležni po prijavama reagovati.

“Cilj nam je ipak da ukažemo građanima i predstavnicima međunarodnih institucija u Crnoj Gori na ključni uzrok poremećenog sistema vrijednosti, kao i da nam se pridruže oni koji ne žele nijemo da posmatraju moralno, materijalno i svako drugo propadanje jedne nam domovine”, istakao je Džaković.

Prema njegovim riječima, poslanici koji javno tvrde da su mandate dobili od birača ne govore istinu.

“Birači su ih glasali zajedno sa svim ostalim kandidatima na listi, a mandate su dobili od predsjednika i najužeg rukovodstva partije”, zaključio je Džaković.

Predstavnik Građanske akcije, Božidar Vujičić, rekao je da je i u proporcionalnim izbornim sistemima obavezno da se ispoštuje biračko pravo, koje ima elemenat neposrednosti.

“U proporcionalnim sistemima kakvih ima svugdje u Evropi i u regionu obezbijeđeno je pravo građaninu, to jest biraču da neposredno bira. To pravo nemaju samo građani Crne Gore i Srbije”, naveo je Vujičić.

On je ocijenio da je u Crnoj Gori na sceni “sistemsko i masovno” narušavanje biračkog prava.

“Zvanično Crna Gora nema odgovor šta znači riječ neposredno u izbornom zakonodavstvu. Ustavni sud je ranije, protumačio da termin neposrednosti u izbornom zakonodavstvu znači pravo birača da lično glasa”, rekao je Vujičić.

Bonus video: