"DA BI MOGLI DA STVORE SNAŽAN PRITISAK MORAJU IMATI MOĆ"

DPS: Minorni pokret URA loše prepisuje i širi neistine

"Činjenica je da je URA pokrenula inicijativu na način koji je suprotan zakonu i svoj legislativi u ovoj oblasti. Detaljni urbanistički plan se mijenja izmjenama i dopunama DUP-a. To bi trebalo da zna svaki odbornik koji želi ozbiljno da zastupa interese građana. Obornik URA to očigledno nije"
5 komentar(a)
Blok V (novina)
Blok V (novina)
Ažurirano: 28.07.2017. 11:49h

Minorni politički pokret URA nastavlja da, širenjem neistina, dezinformiše javnost povodom DUP-a Blok 5, pokušavajući da stvore iluziju kako rade nešto što nije isključivo u interesu njihovog građevinskog lobija, saopšteno je danas iz Kluba odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u Skupštini Glavnog grada.

Oni su reagovali povodom izjave dbornika pokreta URA Luke Rakčevića koji je rekao da ne vjeruje na riječ gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću.

Stijepović je ranije rekao da na prostoru podgoričkog naselja Blok V neće biti gradnje solitera "Milenijum".

Iz DPS navode da bi URA mogla da stvori "snažan politički pritisak“ morala bi da ima neku političku moć i da podnose inicijative na vrijeme.

"Ovako samo kaskaju za politikama Glavnog grada, i to ih loše prepisijući i šireći neistine. Međutim, kao i uvijek do sad, njih najbolje demantuju zakoni u ovoj oblasti, prostorno-planske dokumentacije i činjenice a one su sljedeće:

Činjenica je da neće biti gradnje Milenijuma u mandatu ove vlasti. To je danas saopštio gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović.

Činjenica je da je Glavni grad pokrenuo, upravo na inicijativu gradonačelnika, još 2015. godine, proceduru izrade izmjena i dopuna DUP-a „Blok 5 – dio“ kako bi se upodobila planska rješenja saglasno definisanim smjernicama PUP-a.

Činjenica je da je URA pokrenula inicijativu na način koji je suprotan zakonu i svoj legislativi u ovoj oblasti. Detaljni urbanistički plan se mijenja izmjenama i dopunama DUP-a. To bi trebalo da zna svaki odbornik koji želi ozbiljno da zastupa interese građana. Obornik URA to očigledno nije.

Činjenica je da će se o ovom prostoru voditi, upravo na inicijativu Glavnog grada, javna rasprava, gdje će biti pozvana sva stručna i laička javnost da daju svoje mišljenje.

Činjenica je da je to jedini legitiman i legalan način za izmjene DUP-a kao dokumenta koji prestavlja zakon u prostoru. Nažalost, odbornik URA to ili ne zna ili neće da se pridržava zakona. Bilo šta da je razlog, to svakako predstavlja profesionalnu diskreditaciju svakog odbornika.

Činjenica je i da Glavni grad nije krenuo u proceduru prodaje parcele, niti je tražio saglasnost Vlade Crne Gore da to uradi. To je i garant da Grad nije ušao u proces izgradnje solitera, naprotiv. Riječ je o slobodnoj parceli u vlasništvu grada", kazali su iz Kluba odbornika DPS Glavnog grada.

Oni dodaju da svi ovi fakti potvrđuju početne teze da URA pokušava da pribavi političke poene manipulacijom, neistinama i djelovanjem suprotno zakonima.

"Posebno je degutantan njihov očajnički pokušaj da prikažu kako nešto rade, pokrećući inicijative sa kašnjenjem od dvije godine. Na sreću, njihova politička moć je toliko minorna, da ih više ne shvataju ozbiljno ni koalicioni partneri kojima predstavljaju samo broj za lokalnu većinu", zaključuje se u saopštenju Kluba odbornika DPS Glavnog grada.