Danilović: Samo bi Kim Džong Un vodio stranku na način na koji pokušava Lekić

Danilović je Lekića optužio da je u stranci uveo vanredno stanje, ističući da predsjedništvo nema ovlašćenja da raspušta stranačke organe.
83 pregleda 69 komentar(a)
Goran Danilović, Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.07.2017. 06:37h

Doskorašnji predsjednik Izvršnog odbora (IO) Demosa Goran Danilović optužio je predsjednika te partije Miodraga Lekića da ga je smijenio mimo statuta, navodeći da samo stranačka Skupština ima pravo da ga razriješi funkcije.

Predsjedništvo Demosa je u srijedu raspustilo IO i pokrenulo proceduru za isključenje Danilovića iz partije. Predsjedništvo je ranije najavilo da će uskoro imenovati novog predsjednika Izvršnog odbora.

Danilović je Lekića optužio da je u stranci uveo vanredno stanje, ističući da predsjedništvo nema ovlašćenja da raspušta stranačke organe.

“Samo bi Kim Džong Un mogao voditi svoju stranku na način na koji pokušava Lekić da vodi Demos. Navodno me smjenjuje i postavlja, jer sam ideološki nepodoban i tako čuva jedinstvo stranke, glumi Skupštinu, proglašava vanredno stanje i uvodi policijski čas. Vlada dekretom. Iza svega je samo golemi strah za fotelju i jagma za pečat”, kazao je Danilović.

Statutom Demosa predviđeno je da mandat predsjednika IO prestaje ostavkom, prestankom članstva ili opozivanjem od strane Skupštine na predlog predsjednika stranke ili apsolutne većine članova Glavnog odbora. U članu 38 Statuta se navodi da stranački lider Skupštini predlaže kandidata za predsjednika IO, dok se u članu 45 ističe da predsjednika IO bira i razrješava Skupština većinom glasova prisutnih članova, javnim glasanjem.

Komentarišući najavu isključenja iz stranke, Danilović je podsjetio da odluku o tome može da donese jedino IO na predlog predsjednika stranke.

“Lekić je odlučio da raspusti Izvršni odbor, a na to ima pravo kao i na eventualno raspuštanje Međunarodnog olimpijskog komiteta. Sve sa ciljem da se on kandiduje za predsjednika Demosa, a da ja nekako budem spriječen. Poštenije je da ga predsjedništvo ovlasti, kada je već široke ruke, da ukine Statut do Skupštine”, kazao je Danilović.

Stranačkim statutom previđeno je da član Demosa može biti isključen ako grubo krši Statut, programsku deklaraciju ili druge akte Demosa, ne postupa po odlukama nadležnih organa ili narušava ugled i imovinu te političke partije.

Predlog za isključenje sa obrazloženjem, može podnijeti Opštinski odbor i predsjednik stranke, a odluku o isključenju donosi Izvršni odbor, uz saglasnost predsjednika. Kako se navodi, isključeni član se na odluku može žaliti predsjedništvu u roku od 15 dana.

Bešović: Nisam nikome prijetio, mogu da zaborave moju adresu

Član Lekićevog obezbjeđenja Danilo Bešović tvrdi da je lažno optužen da je prijetio smrću funkcioneru Demosa Vladislavu Dajkoviću, navodeći da će “svoju čast braniti na sudu”. Dajković tvrdi da mu je Bešović u telefonskom razgovoru prijetio smrću.

“Prije par dana lažno sam optužen da sam zbog političkog opredjeljenja nekome prijetio smrću. Dokazaću na sudu da to nije istina, ali je od toga važnije novo životno iskustvo. Lekić nije našao za shodno da me nakon svega pozove i pita da li je istina to za šta me optužuju i to da sam navodno nekome prijetio. Prije samo mjesec mi je rekao da mi vjeruje kao prijatelju, a ja to jesam bio. Preko noći sam postao neprijatelj. Ne želim javnu pažnju. Samo želim da predsjednik Demosa i svi drugi koje sam profesionalno podržavao zaborave moj broj telefona i adresu moje kuće”, kazao je on.

Bonus video: