Đukanović: Ponavljanje izbora neprihvatljivo

"Nakon parlamentarnih izbora konkurencija, shvativši da je izgubila odsudnu bitku, stavila se na raspolaganje interesima druge države protiv svoje države. Pokušali su da opstrukcijom parlamenta i institucija pokažu da je Crna Gora nesolidna država. Mi smo pokazali da Vlada obavlja svoj posao, da institucije rade svoj posao, da Skupština radi svoj posao“
66 pregleda 54 komentar(a)
Milo Đukanović DPS Danilovgrad, Foto: Dps.me
Milo Đukanović DPS Danilovgrad, Foto: Dps.me
Ažurirano: 28.07.2017. 06:06h

Za Demokratsku partiju socijalista (DPS) je ponavljanje izbora neprihvatljivo, poručio je lider te partije, Milo Đukanović, navodeći da DPS neće podleći nikavim pritiscima i ultimatumima.

On je, na sjednici Opštinskog odbora DPS Danilovgrad koja je održana sinoć, zahvalio članovima tog Opštinskog odbora i svim aktivistima stranke u tom gradu na ostvarenom rezultatu na tim izborima.

"Na parlamentarnim izborima 16. oktobra Danilovgrad je dao briljantan pečat pobjedi DPS na izborima koja je po svemu što smo vidjeli, po ambijentu u kojem je realizovana pobjeda, od istorijskog značaja za budućnost Crne Gore", kazao je Đukanović.

Kako je rekao, na oktobarskim izborima DPS je ostvario izuzetnu pobjedu, u nikad težim uslovima.

To je, dodao je, bila briljantna pobjeda crnogorske odlučnosti da brani svoju slobodu i da pravo na svoj izbor.

"Nikada to naše pravo nije bilo tako napadnuto i ugroženo kao u oktobru. Naša politika bila je najbrutalnije napadnuta kada nam se željelo oduzeti pravo da upravljamo svojom budućnošću“, ocijenio je Đukanović, saopšteno je iz DPS-a.

Prema njegovim riječima, zlokoban naum je bio taj čin da se oduzme pravo na slobodu.

"Naša država se tumačila kao glavno zlo, i tada bi drugi odlučivali o nama. Radi se o našoj brojnijoj slovenskoj pravoslavnoj braći koji vide da im se dogodilo glavno zlo, jer je Crna Gora izmakla od njihove pretenzije da upravljaju nama“.

DPS, kako je kazao, ne želi da bježi od bilo koga i ne bježi od sebe, ali su u ovoj generaciji smogli snage za dvije velike istorijske pobjede.

Đukanović je naveo da je jedna od tih pobjeda da, poslije 100 godina gubitka države, obnove nezavisnost i izgrade državnu kuću. „I mislim da to služi na čast ovim generacijama, jer ćemo sa više sigurnosti gledati na budućnost“.

Druga velika pobjeda je, kako je rekao, istorijski zaokret koji je napravila ova generacija ka zapadnom sistemu vrijednosti.

Đukanović smatra da je Crna Gora mnogo puta u istoriji željela da napravi taj zaokret i pokušavala da napravi taj pokret.

"Upravo ova generacija je smogla snage da kaže - ovo je naš interes. Naša budućnost je u Evropi, nismo željeli da autistično balkanski hodamo antievropskim bespućima“, rekao je Đukanović.

Nekada smo, prema njegovim riječima, u Pariz, Rim i London putovali na par dana godišnje.

"Vrijeme je da pokušamo da učinimo Crnu Goru dijelom tog sistema vrijednosti i da tako živimo svakog dana u godini. Morali smo da otkrijemo gdje je bio defekt i šta je terapija.“

Đukanović je kazao da su politički protivnici DPS-a promašili temu kada govore da se Crna Gora, članica NATO, priprema za rat.

"Mi smo taj zaokret napravili i Crna Gora je danas članica NATO-a. Naši politički protivnici su promašili temu kada govore da se Crna Gora opredjeljuje za ovaj ili onaj savez“, saopštio je Đukanović.

Nije im, kako je kazao, namjera da ratuju, nego da budu dio sistema vrijednosti.

Đukanović je naveo da je to posljedica urađenog u posljednih 20 godina i pod dirigentskom palicom DPS-a.

Crna Gora je danas, dodao je, najbolja ekonomija na zapadnom Balkanu.

"1998. godine smo rekli ne želimo u rat protiv čitavog svijeta, ovo nije nas rat nego rat vođen izvan Crne Gore, to nije naš nacionalni interes. Artikulisali smo svoj nacionalni interes i po prvi put preskočili jedan rat umjesto da u njega uskočimo kada nam to nije bilo u interesu. Artikulisali smo novi pogled - nije važnije časno poginuti nego časno i dobro živjeti“, rekao je Đukanović.

On je poručio da Crnas Gora ne ulazi u NATO da bi ratovala, nego se sprema za ambijent gdje će imati stabilnost i gdje se ukazuju potrebe da se život u toj kući napravi boljim.

Đukanović smatra i da je Crna Gora put ka vrijednostima zapadnog svijeta već otpočela i da mladi mogu da vide jasnu perspektivu crnogorskog društva.

"Mislim da ćemo se složiti da i najteži put, svaki takav put ima prvi korak. Mi smo taj korak napravili obnovom države i uvođenjem države u svijet zapadnih vrijednosti i mlada generacija usvajajući nova znanja i zahtjeve života u ujedinjenoj Evropi obezbjeđuje bolji život“, naveo je on.

Đukanović je, komentarišući ponašanje opozicionih partija nakon održavanja parlamentarnih izbora, kazao da su poraženi nastavili da opstrukcijom teže rušenju države Crne Gore.

"Nakon parlamentarnih izbora konkurencija, shvativši da je izgubila odsudnu bitku, stavila se na raspolaganje interesima druge države protiv svoje države. Pokušali su da opstrukcijom parlamenta i institucija pokažu da je Crna Gora nesolidna država. Mi smo pokazali da Vlada obavlja svoj posao, da institucije rade svoj posao, da Skupština radi svoj posao“, rekao je Đukanović.

On je ponovio da je za DPS traženje ponavljanja izbora potpuno neprihvatljivo i da ta partija neće podleći nikavim pritiscima i ultimatumima.

"To bi značilo izlaženje u susret našim državnim neprijateljima. Kad su se brutalno umješali u pravo da biramo našu budućnost i pravo građana da slobodno biraju, nauk je da im to više nikada ne dozvolimo, a ne pravo na popravni prije izbora“, rekao je Đukanović.

On je saopštio da će, što se tiče DPS-a, parlamentarni izbori biti 2020. godine, a u međuvremenu će se baviti predsjedničkim i lokalnim izborima.

Predsjednik DPS kazao je pred danilovgradskim Opštinskim odborom da je pred partijskim tijelima u narednom periodu važno da ostvare dobre rezultate na narednim izborima.

On je podsjetio da je Crna Gora formalizovala članstvo u NATO, što je važan interes njene politike.

Kako je kazao, u narednom periodu imamju dvije grupe zadataka - lokalni izbori, gdje žele da ostvare očekivane rezultate, a to je da DPS sačuva vodeću poziciju na političkoj sceni.

Đukanović je rekao da DPS, u nizu izbora koji slijede, logično pretenduje da bude vodeća snaga i da sačuva svoj politički rejting.

"Drugi zadatak je da ostvarimo građanima ono što smo obećali kada je u pitanju razvoj države. To je najvažniji zadatak za Vladu, da obezbjeđuje dinamičan rast i razvoj i nova radna mjesta“, poručio je Đukanović.

On je najavio da će sve što su počeli u toku mandata prethodne Vlade – do maja 2019. godine autoput Podgorica – Kolašin, i prije toga regionalni put Berane – Kolašin, put Bijelo Polje - Pljevlja, podmorski kabl prema Italiji, zatim infrastruktura na Bjelasici investicije na Žabljaku, Porto Novom i Luštici.

"Vlada će na kraju 2019. godine imati pune ruke rezultata kojim će predstaviti kvalitet vršenja vlasti i politike DPS“, kazao je Đukanović.

On je govorio i o narednim lokalnim izborima koji će biti održani naredne godine u Danilovgradu.

"Ovo je skup pobjednika, zadovoljstvo je ovdje biti i pred ljudima koji su dali jako važan, dragocjen pečat našim pobjedama“, naveo je Đukanović.

On je rekao da se konkurencija DPS-a ujedinjuje u zavisti prema toj partijji, navodeći da nema veze nikakva ideologija.

"Ranije smo imali dilemu da li će Socijaldemokratska partija završiti u zagrljaju Nove srpske demokratije, pitali smo se je li to samo naša kritika, a sada imamo dokaze iz svih sredina. Oni su samo ujedinjeni protiv DPS-a i zato treba da pobjeđujemo sa apsolutnom većinom, i da tako nastavimo sa odgovornom politikom prema građanima“, poručio je Đukanović.

On je kazao i da opozicija, za razliku od DPS, nema čime da se legitimiše pred biračima. „Čime se može legitimisati naša konkurencija, šta su uradili u životu? Mi imamo puno rezultata kojima se možemo legitimisati“.

On smatra da je jako važno pokazati da kontinuitet vizije.

"Sada počinje novi posao. Da bi i dalje bili uspješni, moramo pokazati da znamo šta Danilovgradu treba u narednom periodu i da imamo ljude da realizuju tu viziju, kao što su bili spremni i do sada“, naveo je Đukanović.

On je istakao da je Danilovgrad uspješna priča u Crnoj Gori i da je ponosan na rezultate koji su ostvareni u toj Opštini u proteklom periodu.

"Na šta sam ja najvise ponosan u ovom gradu je što smo u datom trenutnku prepoznali da se Danilovgrad treba da se razvija kao poslovni centar. Razvili smo proizvodne ideje u Danilovgradu i to je karakteristika ovog grada i šansa za budućnost“, kazao je Đukanović.

Đukanović je kazao da potenciranje dugog trajanja DPS-a na vlasti ne smatra problemom i da ih to neće pokolebati.

"To što slušamo buku svakog dana – to što smo dugo na vlasti? Je li problem što stalno pobjeđuete ili što stalno gubite? Nemamo problem sa tim i ne pada nam na pamet da se pomjeramo. Uvijek ćemo se boriti da pobjeđujemo, pa i narednih 100 godina! Hoćemo li pobjeđivati, zavisi samo od nas“, poručio je Đukanović.

Bonus video: