Mavrić i Nimanbegu u trci za prvu fotelju, Ivana Popović favorit za šeficu parlamenta

DPS će osim čelnika Skupštine i Sekretarijata za budžet i finansije u novoj vlasti imati i sekretara za sport i mlade, sekretara za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju i zamjenika direktora u Vodovodu, tvrde izvori “Vijesti”

64806 pregleda 72 reakcija 20 komentar(a)
Popović, Mavrić i Nimanbegu, Foto: Privatna arhiva/Opština Ulcinj/Boris Pejović
Popović, Mavrić i Nimanbegu, Foto: Privatna arhiva/Opština Ulcinj/Boris Pejović

Ulcinjska Forca uskoro će predložiti svog kandidata za novog predsjednika Opštine, a osim predsjednika lokalnog parlamenta Ardijana Mavrića sada je u igri i njegov stranački kolega i lider te partije Genci Nimanbegu, saznaju “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama za nasljednika Mavrića na funkciji predsjednika opštinske Skupštine favorit je odbornica Demokratske partije socijalista (DPS) Ivana Popović, a mjesto sekretara za budžet i finansije trebalo bi da preuzme novoizabrani šef ulcinjskog odbora te stranke Arijan Ljamović.

Buduća imenovanja posljedica su nedavne prekompozicije snaga u lokalnom parlamnetu, gdje ubjedljivu većinu ima novouspostavljena koalicija Demokratske partije (DP), Force, DPS, Socijaldemokrata (SD), Demokratskog saveza u Crnoj Gori, Socijaldemokratske partije i Bošnjačke stranke (BS).

Nova većina u ulcinjskom parlamentu, koji broji 33 odbornika, imaće 21 mandat. U opozicionim klupama, osim Demokratske unije Albanaca (DUA) i Demokrata, koji ni u prethodne dvije godine nijesu bili dio vlasti, završile su i njihove kolege iz Građanskog pokreta URA i Albanske alternative, koji su do sada bili dio već bivše vladajuće koalicije sa DP, SD, SDP i Forcom.

Ulcinjska bivša vladajuća većina, formirana nakon izbora 2022. godine, koju su činili koalicija “Za novi početak”(URA, DP, SD, SDP i AA) i Forca, sedmicama unazad postojala je samo na papiru, jer su URA i AA zaključile sporazum sa opozicionom DUA o ulasku te partije u vlast na lokalnom nivou, dok su neke od stranaka vlasti takođe vodile pregovore sa DPS o formiranju drugačije većine.

Tajni pregovori i zakulisane radnje na ulcinjskoj političkoj pozornici počele su oko mjesec prije najavljene rotacije na mjestima predsjednika Opštine i Skupštine, koje su pokrivali Omer Bajraktari (URA) i Mavrić.

Shodno koalicionom sporazumu, početkom juna URA je čelnu poziciju u najjužnijoj Opštini u naredne dvije godine do redovnih izbora trebalo da prepusti Forci, a da od nje preuzme funkciju šefa lokalnog parlamenta.

Da je URA uspjela u pokušaju da uspostavi novu većinu, postojala je mogućnost da ta partija i poslije juna zadrži funkciju gradonačelnika Ulcinja.

Međutim, sada bi predsjednik Opštine trebalo da bude iz redova Force, a šef lokalnog parlamenta iz DPS.

“Sezona je na pragu, mora još dosta da se radi i mislim da je svima u interesu da se što prije konstituiše nova vlast”, kazao je juče “Vijestima” sagovornik iz nove većine.

U novoj konstelaciji snaga, DP Fatmira Đeke uglavnom je zadržao pozicije koje je imao i u prethodnoj vlasti kao i Forca, koja će samo umjesto potpredsjednika Opštine dobiti mjesto glavnog gradskog arhitekte.

DPS će osim čelnika Skupštine i Sekretarijata za budžet i finansije u novoj vlasti imati i sekretara za sport i mlade, sekretara za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju i zamjenika direktora u Vodovodu.

Socijaldemokrate, će, prema saznanjima Vijesti, osim dosadašnjih funkcija u vlasti dobiti i mjesto direktora Parking servisa.

Demokratskom savezu u Crnoj Gori pripašće čelne funkcije u JP Urbanizam, projektovanje i nadzor i Preduzeću za uzgoj i zaštitu divljači.

I SDP će zadržati postojeće pozicije i pride dobiti čelnu funkciju u Sekretarijatu za kulturu i društvene djelatnosti i pomoćnika sekretara za sport i mlade.

Za sada nije poznato šta će pripasti BS u novoj raspodjeli funkcija.

Nova koalicija traži hitnu smjenu Bajraktarija

Shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, Forca, DP, DS u CG, DPS, SD, SDP i BS pokrenuli su juče postupak za razrješenje predsjednika Opštine Omera Bajraktarija, navodi se u dopisu Vijestima.

“U obrazloženju predloga navodimo više razloga, od kojih su najbitniji da predsjednik nije obezbijedio sprovođenje strateškog plana Opštine Ulcinj, da nije sproveo Program podizanja spomen-obilježja u opštini Ulcinj za 2023. godinu i da nije donio Program privremenih objekata poslije isteka Programa 2019-2023”, piše u dopisu nove većine.

“Činjenica da je nezakonitim razriješenjem sekretara za investicije te sekretara za privredu i ekonomski razvoj poremećeno infrastrukturno pripremanje grada za sezonu i izdavanja rješenja za rad privrednicima pred sezonu, ukazuje da je postupak smjene predsjednika koji je izgubio legitimitet, hitne prirode”, stoji u dopisu.

Bonus video: