Vučinović: Što su vam bitna moja primanja

Nije jasno da li je ministarka bez portfelja Marija Vučinović prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije mjesečna primanja od HGI-ja, ali o tome ne želi sa novinarima
167 pregleda 47 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Marija Vučinović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.07.2018. 06:38h

Ministarka bez portfelja Marija Vučinović svakog mjeseca od Hrvatske građanske inicijative (HGI) dobija 300 eura, ali ti prihodi nisu prijavljeni u imovinskom kartonu za prošlu godinu.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije nisu odgovorili “Vijestima” - da li je ministarka prijavila mjesečna primanja od HGI-ja i da li su protiv nje pokretali postupak.

Ni Vučinovićeva nije željela “Vijestima” da saopšti da li je prijavila primanja od svoje partije.

"Nije to bitno sada. Što vam je to sada bitno? Da sjutra pišete gdje koliko primam. Ne vidim zašto bih vam davala tu informaciju", kazala je ona u telefonskom razgovoru na pitanje o spornim primanjima.

Dostavljanje imovinskog kartona sa nepotpunim ili netačnim informacijama predstavlja kršenje Zakona o sprečavanju korupcije.

Ukoliko se ispostavi da nije prijavila sredstva od HGI, ministarka bi mogla biti kažnjena od 500 do 2.000 eura.

Da je imala mjesečna primanja iz HGI-ja potvrdila je ranije ove nedjelje Državna revizorska institucija.

"Isplata je vršena shodno Odluci Predsjedništva HGI kojom su utvrđeni iznosi mjesečnih naknada i to za predsjednicu 300, a za članove središnjeg odbora po 250 eura”, piše u nalazu revizora.

Revizori su HGI-ju dali pozitivna mišljenja sa skretanjem pažnje i na godišnji finansijski izvještaj za 2017. i na reviziju pravilnosti.

Ova primanja od partije prijavili su članovi Predsjedništva - poslanik Adrijan Vuksanović, bivša poslanica Ljerka Dragičević, odbornica u Skupštini opštine Kotor Ljiljana Velić, potpredsjednik Opštine Tivat Ilija Janović i predsjednik izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, dok za Josipa Gržetića nema kartona u registru Agencije.

Osim spornih primanja iz HGI, u imovinskom kartonu piše da njena mjesečna primanja u Vladi iznose 1.680 eura, uz nepunih 80 eura koje prima po drugom, nenaznačenom osnovu.

Osim toga, prijavljeno je da mjesečno prima 500 eura od Hrvatskog nacionalnog vijeća.

U kartonu se navodi da je na čelu i vladine Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i članica Komisije za kadrovska pitanja.

Prošle godine dobila je stan od 59 metara kvadratnih od Vlade, koji je, piše u kartonu, otkupljen od ušteđevine za 6.520 eura.

U ranijim kartonima nije imala prijavljenu štednju.

Osim ovog stana, Vučinovići već imaju stan od 160 i garažu od 28 metara kvadartnih koje je naslijedio njen suprug Gracija.

Uz to je suvlasnik dvije ruševine, porodične stambene zgrade od 42 i 95 metara kvadratnih, velikog zemljišta i dvije nepokretne imovine od 20 i 325 metara kvadratnih koje su navedene pod “ostalo”.

Supružnici su vlasnici akcija u pet kompanija, a ministarka vozi “folksvagen pasat” iz 2005. a suprug posjeduje plovilo “pasaru” iz 1987.

Ministarka je odborila Agenciji uvid u njene bankarske račune.

Bonus video: