GI 21. maj: Đukanovićev DPS, njegovi saveznici i sateliti su 14 godina državu svodili na lične i partijske interese

"U cijeloj ovoj političkoj farsi gdje svi gube najporaznije po Crnu Goru je što i dalje dominiraju dvije razarajuće politike"

10325 pregleda 17 komentar(a)
GI 21. maj
GI 21. maj

Građanska inicijativa (GI) 21. maj saopštila je danas da je 18 godina prošlo od obnove crnogorske države, od čega su kako su dodali Đukanovićev DPS, njegovi saveznici i sateliti 14 godina državu svodili na lične i partijske interese.

"Pritom, samo zbog izvornih suverenističkih ideja i većinske proevropske javnosti nijesu mogli izbjeći deklarativnu prozapadnu orijentaciju, iako je vođstvo DPS-a dugi niz godina šurovalo sa Putinom, njegovim tajkunima i ruskim kapitalom", ističe se u saopštenju.

Iz GI 21. maj su dodali da su se milijarde dolara slile iz Rusije u Crnu Goru uz jasna politička očekivanja režima predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Kada su se ta očekivanja izjalovila iz Moskve je 2016. godine stigla neostvarena osveta, dok je Zapad štiteći jadransku obalu u posljednji čas integrisao Crnu Goru u NATO pakt. Međutim, Brisel nije bio tako širokogrud već je evropske integracije već 2018. faktički blokirao jer je postalo jasno da DPS samo fingira obračun sa institucionalnom korupcijom i organizovanim kriminalom. Obmanuvši i Zapad i Moskvu DPS i njegovo vođstvo suočili su se sa zakonomjernim porazom prije nepune četiri godine. Tako su i lakovjerni i interesni suverenisti platili cijenu slijedeći najmanipulativniju i najnepouzdaniju od svih partija iz kruga državotvorne politike", piše u saopštenju.

GI 21. maj dodaje da su se s druge strane, "lakomisleni bivši unionisti naivno oslonjeni na nezajažljivu SPC i uz presudnu podršku dijela suverenističkih birača omogućili su da stranke koje su bile alatke Vučićevog režima dođu na vlast i u kratkom periodu formiraju tri nekvalifikovane, marionetske i konfuzne vlade".

"U cijeloj ovoj političkoj farsi gdje svi gube najporaznije po Crnu Goru je što i dalje dominiraju dvije razarajuće politike. S jedne strane je komercijalni patriotizam Đukanovićevog DPS-a sa pečatom diskreditovanog starog režima, dok su s druge strane partije bez kojih nema vladajuće većine a koje sve završavaju u tunelima Vučićeve anticrnogorske i notorno iskompromitovane velikosrpske politike. Zato Crnoj Gori i nema spasa dok se ove dvije politike ne delegitimišu. To je i vododjelnica u višeslojnoj agoniji u kojoj se Crna Gora sada nalazi", zaključuje se u saopštenju GI 21. maj.

Bonus video: