Pejović: Oni koji ponavljaju da su Srbi genocidni, dokazuju da nisu ni pročitali sadržaj rezolucije

"Odgovornost za genocid imaju isključivo oni pojedinci koji su izvršili zločine i koji su osuđeni presudama međunarodnih pravosudnih institucija, osnovanih aktima Ujedinjenih nacija", poručio je potpredsjednik Skupštine i generalni sekretar PES-a

7128 pregleda 25 reakcija 21 komentar(a)
Foto: PES
Foto: PES

Uporno ponavljanje pojedinih aktera sa javne političke i društvene scene da će izglasana rezolucija o Srebrenici proglasiti Srbe za genocidan narod, dokaz je da isti nisu ni pročitali sadržaj koji će biti usvojen, kazao je potpredsjednik Skupštine i generalni sekretar Pokreta Evropa sad Boris Pejović.

"S obzirom na izvjesnost usvajanja rezolucije, amandmani Crne Gore dali su jasan doprinos u eksplicitnom preciziranju individualizacije odgovornosti, što zbog političkih motiva ne demotiviše razne pojedince da uz kampanju protiv Vlade Crne Gore koja je jedina intervenisala na predloženi tekst, propagandom nameću kolektivnu odgovornost jednom narodu, iako se u ovom slučaju nigdje i ni jednom riječju ne pominje ni Srbija, ni srpski narod. Ukoliko ovo nije tačno, očekujemo od onih koji tvrde da rezolucija Ujedinjenih nacija etiketira srpski narod, da konkretno ukažu koja rečenica ili dio rezolucije govore da su Srbi označeni kao genocidan narod", navodi se u saopštenju Pejovića koje je dostavljeno medijima.

U suprotnom, dodao je Pejović, cijela kampanja u vezi rezolucije ima za cilj da po ko zna koji put, za političke potrebe, jedne prikaže kao heroje, a druge kao navodne izdajnike, jer je to, kako je istakao, najlakši put za sticanje jeftinih političkih poena.

"Već sjutra će svima koji su imali dilemu, zbog svakodnevne propagande i buke, biti jasno da niko od pripadnika srpskog ili bilo kog drugog naroda nema nikakvih posljedica zbog rezolucije Ujedinjenih nacija i da ih niko u Crnoj Gori, ni u svijetu, ne doživljava kao genocidne. Odgovornost za genocid imaju isključivo oni pojedinci koji su izvršili zločine i koji su osuđeni presudama međunarodnih pravosudnih institucija, osnovanih aktima Ujedinjenih nacija", zaključio je Pejović.

Bonus video: