Održan protest ispred Vlade: Okupljeni skandirali Ratku Mladiću

Skupu prisustvuju i sveštena lica, ali u poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i potpredsjednik opštine Berane Mladen Premović, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, bivša ministarka prosvjete Vesna Bratić, Zdravko Kasalica..

110578 pregleda 223 reakcija 172 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.05.2024. 18:32h

Ispred zgrade Vlade održan je protest u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će Crna Gora u Ujedinjenim nacijama (UN) podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Okupljeni ispred Vlade skandiraju Ratku Mladiću, "izdaja" i "Rusija".

Građani su se, kao i juče, okupili na uglu Karađorđeve ulice i bulevara Stanka Dragojevića.

Okupljeni nose zastave Srbije i kraljevine Crne Gore, i zastave Rusije.

Skupu prisustvuju i sveštena lica, ali u poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Vladimir Dobričanin i potpredsjednik opštine Berane Mladen Premović, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, bivša ministarka prosvjete Vesna Bratić, Zdravko Kasalica...

Mirjačić: Žalim sve žrtve, ali ne prihvatam da su samo Srbi genocidni

Jedan od organizatora, Milutin Mirjačić, je kazao da je izglasana rezolucija sramna.

"Zloupotrebljene su moje riječi. Rekao sam da želim da slijedimo put Amfilohija, a ne da pravimo barikade. Barikade možemo praviti kad nas bude 100.000", rekao je on.

Mirjačič je ovo pitanje nazvao "pitanjem od nacionalnog interesa", ali pozvao da se ne prave blokade.

"Nosite u srcu Svetog Vasilija i mitropolita Amfilohija za koga smatram da je bio svetac za života. Nosite ih u srcu i pobijedićemo", rekao je on.

Mirjačić
Mirjačićfoto: Boris Pejović

Kazao je da ne žali on samo srpske žrtve, već i muslimanske, ali da ne može prihvatiti da su samo Srbi genocidni.

"Prije rata su svi narodi živeli u miru", istakao je on.

Mirjačić je kazao da se Srbi i Muslimani mogu pomiriti zajedno za stolom, a ne da ih miri Amerika, Engleska i Nemačka.

On je podsjetio na smrti Pavla Bulatovića, Duška Jovanovića i Slavoljuba Šćekića, ali i da policija nije izašla na ulice poslije Šćekićevog ubistva.

Mirjačić je kazao da mu "Portal Analitika prijeti ubistvom".

Klakor: Grand potvrdio da su u Srebrenici ubijeni pripadnici Armije BiH

Savo Klakor je okupljenima rekao da je Gideon Grand potvrdio da je u Srebrenici ubijeno 2000 pripadnika Armije BiH.

Prema njegovim riječima, počinjen je zločin, ali ne i genocid te da su mnogi Bošnjaci iz tog kraja bili članovi vojnih formacija Nasera Orića.

"Jedino je srpski narod žrtva genocida - kroz dva svjetska rata i građanskih ratova na prostoru Jugoslavije", rekao je Klakor.

On je kazao da bi Njemci trebali i dalje biti pod patronatom, kako je predlagao Ruzvelt.

"Podržavanje sramne odluke od strane vlade predstavlja političko samoubistvo. Nema nazad. Živela CG, živela Srbija, živela RS", zaključio je Klakor svoje izlaganje.

Neđo Peković je rekao da su svi ovdje da "njihova djeca ne bi nosila pečat genocidnog naroda".

Peković
Pekovićfoto: Boris Pejović

"Vratite mandate - za ovo nismo glasali", rekao je Peković.

Jedan od demonstranata Manojle Krsmanović je kazao da je danas ovdje da pokaže otpor prema odluci koju donosi Vlada Crne Gore jer vjeruje da je ona direktno uperena protiv Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda sa ciljem da se RS proglasi genocidnom tvorevinom i ukine njeno postojanje koje je zagarantovano Dejtonskim sporazumom.

Kazao je da, obzirom na važnost događaja, po njegovom mišljenju trebalo doći više ljudi kako bi pokazali svoje neslaganje sa odlukom Vlade i potencijalnim glasanjem za Rezoluciju.

Prvi skup zbog ovog glasanja je održan juče, a na njemu je najavljeno da će se glasanje pratiti danas ispred Vlade.

Manojle Krsmanović
foto: Aljoša Turović

Organizatori skupa su: Srpski kulturni centar "Patrijarh Varnava", Srpski kulturni klub "Sveti Sava", Srpsko društvo Sveti Sava iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918, NVO "Herceg" – Pljevlja, NVO "Srpska nit", NVO "Božuri", NVO "Stupovi", NVO "Miholjski zbor", NVO "Serdar" i Noćni vukovi.

Oni su poručili da je "podnošenjem predloga rezolucije o genocidu u Srebrenici, ova Vlada na čijem je čelu Milojko Spajić na najgrublji način pokazala da ne uvažava upravo žrtve srpskog naroda i da poništava sve vrijednosti naše trodecenijske borbe".

Bonus video: