BLOG Skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Crna Gora glasala "za"

Nakon glasanja uslijedilo je objašnjavanje "glasanja poslije glasanja", a Vučić se ogrnuo zastavom Srbije

278825 pregleda 424 reakcija 412 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Ažurirano: 23.05.2024. 19:00h
Završeno
18:54h

Grčki ambasador pri UN ocijenio je da rezolucija o Srebrenici "može da bude pogrešno protumačena i da podrije napore" usmjerene ka regionalnoj saradnji za jedinstvenu evropsku budućnost.

Predstavnik Mađarske rekao je da rezolucija ne doprinosi stabilnosti i da će Mađarska budno pratiti da ne dođe do eskalacije na Balkanu.

18:12h

Predstavnik Crne Gore u UN Damir Šabanović kazao je da je Crna Gora razmotrila i političke implikacije rezolucije i veliku pažnju posvećuje dobrosudsjekim odnosima.

Rekao je da je Crna Gora podnijela amandmane kako bi se spriječila zloupotreba i pogrešna tumačenja.

»Crna Gora je pokazala saosjećajni pristup žrtvama i ovoj osjetljivoj temi tako što aktivno pomoviše mir pomirenje i razvija prijateljske odnose i saradnju između naroda«.

Crna GOra UN
foto: Printscreen
Izmjena: 18:14h
17:45h

Predstavnik Rusije rekao je da rezulcija nije donijeta sa brojem glasova kojem su se »sponzori nadali«, a kojima se priključila čak i Holandija.

»Ovo je još jedna potvrda konzistentnih laži elite BiH i njihovih saveznika...«.

Kako je dodao, sve žalbe koje su uložile članice UN da se rezolucija vrati na nacionalni nivo odbijene se.

»Sve je ovo cinično i licemjerno...Glavni sponzor ove rezolucije je Njemačka koja je u 20. vijeku bila odgovorna za dva svjetska rata, ubila milione ljudi u koncentracionim logorima i bila je najaktivnija u ratu u bivšoj Jugoslaviji«.

Poručio je da to neće zaboraviti.

»Niko i ništa neće biti zaboravljeno«.

17:36h

Nakon glasanja uslijedilo je objašnjavanje "glasanja poslije glasanja", a Vučić se ogrnuo zastavom Srbije.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/Aleksandar Vučić

Predstavnik Indonezije rekao je da su svi obavezni da lekcije iz Srebrenice primijene i na današnji dan, podsjećajući na dešavanja u Gazi.

"Neaktivnost nije opcija. Tragedija Srebrenice će zauvijek proganjati istoriju UN", rekao je objašnjavajući zašto su podržali rezoluciju.

Predstavnik Irana kazao je da njihov glas za pokazuje njihovo saosjećanje sa žrtvama u Srebrenici.

Izmjena: 17:43h
17:27h

Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena.

Glasanje Un
foto: Printscreen

Za je glasalo 84, protiv 19, dok je uzdržano bilo 68 članica UN.

Kako je precizirano Glasu Amerike u Ujedinjenim nacijama, za usvajanje nacrta rezolucije potrebna je prosta većina članica Generalne skupštine kojih je ukupno 193.

Crna Gora glasala je za usvajanje rezolucije.

glasanje UN
foto: Printscreen
Izmjena: 18:38h
17:21h

I Angola će biti uzdržana, najavio je njen predstavnik.

"Smatramo da je pomirenje na Balkanu i dalje krhko...Više bismo voljeli da imamo rezoluciju koja se bavi pozitivnim razvojima, uzajamnim povjerenjem i da govori o lekcijama koje treba učiti, kao i da promoviše stabilnost".

Izmjena: 18:38h
17:15h

Predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata rekao je da u Srebrenici jeste bio genocid i to je činjenica koju su priznali najviši međunarodni sudovi.

Kazao je da je njegova država dosljedno uz "braću u BiH".

"Podržavamo sadržaj ove rezolucije...Snažno osuđujemo svaki pokušaj da se porekne ili minimizira genocid u Srebrenici", rekao je.

Najavio je da će ova zemlja biti uzdržana kako bi se smirile tenzije u regionu i da je rezolucija predstavljena u pogrešnom trenutku i uz veliku politizaciju.

17:11h

Predstavnik Egipta kazao je da njegova država nije zadovoljna jer su neke zemlje rezoluciju iskoristile kao izgovor za neku političku retoriku.

"Rješenja ne mogu biti nametnuta spolja kroz pristrasne rezolucije", rekao je i dodao da će Egipat glasati za rezoluciju.

17:05h

Nikaragva je, prema riječima njene predstavnice, uvijek osuđivala zločine, ali je nevjerovatno kako postoje dvostruki aršini i manipulacije zapadnih zemalja, promovisanje i uvođenje nekih inicijativa, kao što je ova rezolucija koja ne uživa konsenzus u BiH i ne podržava pomirenje.

Najavila je da neće glasati za rezoluciju.

"S obzirom na dvostruke standarde Zapada, imam pitanje: Da li će oni podržati i sponzorisati rezoluciju o genocidu koje su počinile kolonijalne snage u Americi?"

17:05h

Predstavnik Venecuele rekao je da žrtve Srebrenice zaslužuju obilježavanje na osnovu konsenzusa.

"Venecuala zagovara pomirenje i mir u regionu Balkana. Mi apelujemo da nastavimo posao koji je počet u Dejtonu, primjenom sporazuma koji je bio rezultat političkog konsenzusa svih strana", kazao je i dodao da poštuju poziv na razmatranje svih ideja pri donošenju odluke za ovaj predlog rezolucije.

16:58h

Predstavnik Kube rekao je da odbacuju tekst koji se donosi bez konsenzusa i protivi se politizaciji koja vodi do novih podjela.

"Podržavamo konstruktivni dijalog...Mi nijesmo za inicijative koji vode eskalaciji tenzija i etničkim podjelama", kazao je.

16:52h

Azerbejdžan neće glasati o rezoluciji.

Predstavnik te države kazao je da su snažno protiv miješaanja u unutrašnja pitanja svih država i postupci UN treba da uživaju najširu moguću podršku i konsenzus.

16:49h

Predstavnik Namibije rekao je da će njegova država biti uzdržana, jer žele da obuhvatno razgovaraju o genocidu.

16:45h

Predstavnik Kine najavio je da će glasati protiv rezolucije.

Kazao je da je ono što se desilo Jugoslaviji tamna strana istorije.

»Kina ističe da je predlog rezolucije raspršio brojne kontroverze u BiH u regionu...Kina poziva na punu komunikaciju sa svim državama regiona..Ishitreno glasanje nije u skladu sa duhom pomirenja u BiH i zemljama regionu, nije u skladu sa željom da se održi mir i stabilnost na Blakanu«.

16:42h

Vučić je pitao zašto su usvajali amandmane.

»Htjeli ste da prikrijete pravu istinu da je rezolucija protiv jednog naroda. Imali smo presude i kazne, zašto sada otvarate stare rane iz politčkih razloga? Ovdje nije riječ o pomirenju, sjećanjima, ovo je nešto što će da otvori stare rane i napravi potpuni politički haos u regionu ali i u ovoj Sali«

Rekao je da ima poklon za predsjedavajućeg, ali pošto ne smije da raširi zastavu Srbije on će mu je donijeti.

Njegov govor ispraćen je aplauzom dijela prisutnih.

16:41h

Pitao je zašto se ova rezolucija donosi baš sada.

"Nadam se da će svi genocidi po rezoluciji iz 2015. biti osuđeni uključujući i genocid učinjen prema srpskom narodu. Platili smo najveću cijenu u Drugom svjetskom ratu…", rekao je Vučić.

Pitao je zašto u rezoluciji nema rečenice »podjednako žalimo za svim žrtvama« kako je rekla predstavnica Njemačke u uvodnom izlaganju.

»Zato što oni tako ne misle...Pitam velike i moćne, i arogantne, zašto vam je trebalo da vršite toliki pritisak na jednu malu državu kao što je Srbija, zašto ste prijetili državama koje niejsu htjele da podrže rezoluciju? Jesu li to evropske vrijednosti?«, pitao je Vučić.

Upozorio je da je ovo »Pandorina kutija« i da će se UN suočiti sa brojnim rezolucijama o genocidu.

16:33h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u UN da se poklonio žrtvama i položio cvijet u Srebenici za sve stradale Bošnjake.

On je pozvao sve članice UN da glasaju sve protiv rezolucije jer smatra da je visokopolitizovana.

"Zašto se donosi ova rezolucija?", pitao je.

Dodao je da kada je riječ o individualnoj odgovornosti utvrđena je kroz optužnicfe i presude.

"»Nema nikavih pojedinačnih imena...zašto ovako uopšteno ako smo rezoluciju o genocidu širom svijeta donijeli 2015? Da li ova rezolucija donosi ikakvo pomirenje u BiH? Ne. U regionu? Ne, opšte ne".

Pitao je Njemačku zašto su »krili sve pripreme ove rezolucije«.

Izmjena: 16:36h
16:29h

Vanuatu, Antigva i Barbuda i Malavi povukli su kosponzorstvo rezolucije o Srebrenici.

Izmjena: 16:47h
16:27h

Specijalna predstavnica Njemačke Antje Leendertse predstavila je Predlog rezolucije.

"Počinioci ovog čina genocida doveli su do tragične smrti žrtava i patnji njihovih porodica", kazala je.

Rekla je da je genocid prepoznat kao takav od međunarodnih sudova i rezolucijom je predviđeno oznčavanje 11. jula kao međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Rezolucija nije usmjerane ni protiv koga, ni protiv Srbije, cijenjene članice UN, već protiv počinilaca genocida. Zato pozivam sve da je podrže", rekla je.

Podsjetila je da je Crna Gora amandmanima tražila da se podvuče da se krivica individualna i da se ne može pripisati niti jednoj vjerskoj ili etnučkoj grupi.

"Sigurni smo da će to doprinijeti da se izbjegnu pogrešna tumačenje i pozdravljamo doprinos Crne Gore".

16:15h

Rasprava o Predlogu rezolucije o genocidu u Srebrenici počela je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (UN).

Rezoluciju, kojom se predlaže da 11. jul bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, predložili su Njemačka i Ruanda.

Sjednica Skupštine UN počela je minutom ćutanja povodom smrti iranskog predsjednika Ebrahim Raisi.

Bonus video: