Đorđe Zenović za "Vijesti": Budvi su potrebni svi sposobni da je izvučemo iz blata

Ministarstvo Janka Odovića u posljednih nekoliko mjeseci izdalo više sumnjivih saglasnosti na gradnju u Budvi i Bečićima. Nudimo priliku da se svi zajedno izborimo za to da o Budvi odlučuje Budva. Gdje god to bude problematično komunalnoj policiji i inspekciji, sa njima ću lično ići na intervencije za rješavanje problema komunalnog nereda

32539 pregleda 108 reakcija 36 komentar(a)
Đorđe Zenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Đorđe Zenović, Foto: Demokratska Crna Gora

Više nego ikada u našoj istoriji, Budvi su potrebni svi pojedinci koji svojim znanjem i rezultatima mogu da doprinesu tome da Budvu izvučemo iz blata i anarhije u kojoj se nalazi. Niti jedan politički subjekt nema u svojim redovima dovoljan broj kadrih ljudi za svaku oblast lokalne politike, tako da su sa nama u vršenju vlasti dobrodošli svi oni koji su spremni da prihvate naše principe.

To je u intervjuu “ Vijestima” kazao nosilac izborne liste “Demokrate - Ojačaj, Obnovi, Oživi - Budva odlučue! - Đorđe Zenović”, Đorđe Zenović odgovarajući na pitanje da li su i sa kim spremni na postizborne koalcije, da li će razgovarati sa DPS- om i koja od dvije frakcije bivšeg DF-a im je programski bliža.

“Ti principi su, osim meritokratskog kadriranja u lokalnoj upravi i jasna i javna ograda od svih spoljnjih sumnjivih uticaja, bilo da dolaze iz Krunske i Njegoševe ulice u Beogradu, Podgorice, građevinskih lobija, podzemlja ili od samozvanih kulturnih magova koji su oštetili ovaj grad do sada za više desetina miliona eura. Mi po svaku cijenu nećemo tvoriti vlast ni sa kim i taj stav smo i do sada više puta u praksi potvrdili, jer ovaj grad više nema vremena niti snage za namještene tendere, eksperimentalne festivale kojima se izvlače milioni eura iz gradske kase, niti za žmurenje na otimanje imovine opštine. O koalicijama će odluku, kao i uvijek do sada, donijeti naš Opštinski odbor nakon što se zvanično proglase rezultati izbora i ozvaničimo veliku pobjedu u Budvi”, istakao je Zenović.

Vaš slogan je “Ojačaj, Obnovi, Oživi - Budva odlučuje!”, šta to lista koju predvodite nudi građanima kao viziju bolje Budve?

Naša lista prije svega građanima nudi apsolutnu nezavisnost i autonomiju odlučivanja i donošenja odluka buduće vlasti, isključivo u okvirima naše opštine i to zajedno sa građanima, na principima zajedničkog konsenzusa i u okviru konstruktivnih dijaloga. Dakle, nudimo im priliku da se svi zajedno izborimo za to da o Budvi odlučuje Budva i da se u Budvi odlučuje o našem gradu. Do sada, nažalost, to nije bio slučaj, jer se o Budvi odlučivalo u Podgorici, Beogradu i nekim drugim centrima van okvira našeg grada. Naša lista i partija su do sada dokazali da smo nezavisni i imuni na bilo kakve spoljne uticaje. Građanima, na bazi našeg dosadašnjeg djelovanja i principa kojima smo privrženi, nudimo stabilnost i jedan strateški pristup upravljanja gradom, za razliku od dosadašnje prakse koja je obilovala konstantnom političkom nestabilnošću i ad hok načinom upravljanja upravom, što nas je i dovelo do velike krize na svim nivoima.

Budva se suočava sa velikim problemom urbanističkog haosa, koji iz godinu u godine, dok su se mijenjale vlasti postaje sve izraženiji. Vidite li mogućnost sanacije prostora?

Demokrate su jedine od svih naših konkurenata na izborima te 2017. godine javno i direktno napadale centralizaciju donošenja planskih dokumenata, jer smo znali da je želja građevinskih lobija da sprovedu u djelo urbicid nekad mirnog, mediteranskog grada. I danas se planska dokumenta usvajaju u Podgorici, a navešću činjenicu da se sanacioni prostorni plan Budve radi već 3 godine, a da je u te 3 godine već realizovano 95 odsto planirane gradnje u okviru DUP Budva centar i da više praktično neće ostati šta da se sanira. Tome vrlo snažno kumuje i podilaženje Ministarstva planiranja prostora, urbanizma i državne imovine određenim lobijima činjenicom da je iz ovog resora, kojim upravlja Janko Odović, u posljednih nekoliko mjeseci izdato više sumnjivih saglasnosti na gradnju u Budvi i Bečićima.

Jedan od problema je i komunalni red, od problema buke, pa do nekontrolisanog zauzimanja javnih površina. Da li Vi vidite rješenje?

Problem buke djelimično je pospješila činjenica da je nekada važeći Zakon o zaštiti od buke derogirao Zakon o turizmu, koji je praktično isključio mogućnost zoniranja grada, posebno stambenih zona i zona zaštićenih spomenika kulture u kojima treba da postoje specijalni uslovi za emitovanje muzičkog programa. Svakako, obaveza ugradnje limitatora je uslov bez kog niti jedan ugostiteljskih objekat ne može dobiti rješenje o radu, ali to se u praksi do sada nije primjenjivalo. Primjer Dubrovnika, koji je ugradio u pojedinim kritičnim zonama centralne mjerače buke koji je mjere 24 časa dnevno je jedan od načina rješenja ovog ozbiljnog problema Budve i to na cijeloj njenoj teritoriji. Što se tiče uzurpacije javnih površina, tu sam i do sada bio neselektivan i taj bahati odnos pojedinih nesavjesnih fizičkih i pravnih lica rješavaću prije svega podnošenjem krivičnih prijava, s obzirom na to da je to krivično djelo, a sa inspekcijskim i izvršnim službama ćemo uklanjati posljedice uzurpacije. Ono što je ključno u mom planu u odnosu na rješavanje komunalnog nereda jeste da ću gdje god to bude problematično komunalnoj policiji i inspekciji, sa njima lično ići na intervenciju, jer sam do sada uvidio pasivan odnos te službe u odnosu na pojedince, dok su u odnosu na druge bili vrlo revnosni. Kada stanemo na put selektivnosti, grad će krenuti u dobrom pravcu.

Opština Budva sa svojim preduzećima ima najglomazniji aparat, više od hiljade zaposlenih. Kako vidite rješavanje ovog problema i stvaranja efikasne i funkcionalne administracije?

Mi kao politički subjekt ne snosimo nikakvu odgovornost zbog masovnih zapošljavanja u predhodnih pet godina, ali racionalizacija lokalne uprave je neophodna. Osnivanjem preduzeća “Gradski prevoz”, JU “Doma za stare”, “Gradsko zelenilo” i “Luka Budva” ćemo uposliti određeni broj viška radnika u lokalnoj upravi i rasteretiti kapacitete.

Za sedam godina Opštini smo vratili 55 miliona eura uz pomoć suda

Veliki dio opštinske imovine je uzurpiran, neke atraktivne nekretnine su u bescijenje prodate? Koji je vaš plan da Opština postane zaista domaćin i povrati izgubljeno?

Građani vrlo dobro znaju da je moj fokus tokom rukovođenja Sekretarijatom za zaštitu imovine bio upravo povraćaj otete opštinske imovine i zaštita interesa Opštine na sopstvenoj imovini. Tako smo uspjeli da sačuvamo od prodaje privatnim licima stadion “Lugovi”, stopirali smo gradnju solitera tik uz hotel “Mogren” i Starogradske bedeme, ušli smo u postupke povraćaja zemljišta “Auto-moto” društva, objekata i zgrada u Starom gradu, zaštite interesa Opštine da na Sajmu sagradi moderan Kongresni centar, podnio sam i tužbu za upis akcionarskih prava Opštine u HG “Budvanska rivijera” i planirao da pokrenem nove postupke za vraćanje u posjed Opštine “Vile Balkan”, Vidikovca, “Vile Manojlović”, itd. Sem toga, sudskim postupcima smo za samo sedam godina Opštini vratili 55 miliona eura. Gdje god sam primijetio uzurpaciju javnih površina, alarmirao sam javnost i podnosio kako krivične prijave, tako i druga pravna sredstva. Sve sam to radio neselektivno i u cilju zaštite javnog interesa i to su građani prepoznali. Nema razloga da to ne bude prioritet mog djelovanja i nakon što postanem predsjednik Opštine, posebno jer se privatni interesi kao tumor provlače i otimaju javne površine od građana usljed nedjelovanja ostalih nadležnih organa koji treba da štite javni interes. Našoj listi je upravno javni interes primarni razlog za politički aktivizam i nešto od čega ni po koju cijenu odustati nećemo.

Bonus video: