Nimanbegu novi čelnik Ulcinja?

Iako je šef SO Ulcinj Mavrić prvobitno bio najozbiljniji kandidat za mjesto predsjednika opštine, sada je to lider Force

70523 pregleda 76 reakcija 31 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Vanredna sjednica Skupštine opštine (SO) Ulcinj, na čijem dnevnom redu će biti razrješenje aktuelnog predsjednika te opštine Omera Bajraktarija (Građanski pokret URA), biće održana u srijedu, 29. maja. To je “Vijestima” potvrdio predsjednik ulcinjskog parlametna Ardijan Mavrić (Forca).

On navodi da je sjednicu zakazao na zahtjev nove vladajuće većine u Ulcinju, koja je 20. maja pokrenula postupak razrješenja Bajraktarija.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, na istoj sjednici bi za novog predsjednika Opštine Ulcinj trebalo da bude izabran lider Force Genci Nimanbegu, iako je Mavrić prvobitno bio najozbiljniji kandidat za tu funkciju.

Nova većina, koju čine Forca, Demokratska partija (DP), Demokratska partija socijalista (DPS), Demokrtaski savez u Crnoj Gori (DSCG), Socijaldemokrate (SD), Socijaldemokratska partija (SDP) i Bošnjačka stranka (BS),pokrenuli su postupak za razrješenje Bajraktarija zato što, pored ostalog, nije obezbijedio sprovođenje strateškog plana Opštine Ulcinj, nije sproveo Program podizanja spomen-obilježja u Opštini Ulcinj za 2023. godinu i što nije donio Program privremenih objekata poslije isteka Programa 2019-2023.

“Činjenica da je nezakonitim razrješenjem sekretara za investicije te sekretara za privredu i ekonomski razvoj poremećeno infrastrukturno pripremanje grada za sezonu i izdavanja rješenja za rad privrednicima pred sezonu, ukazuje da je postupak smjene predsjednika koji je izgubio legitimitet hitne prirode”, saopštili su tada iz nove većine.

“Vijesti” saznaju da će Mavrić nakon sjednice podnijeti ostavku, a da će ga na funkciji predsjednika opštinskog parlamenta vjerovatno zamijeniti odbornica DPS-a Ivana Popović.

Imenovanja koja se očekuju biće posljedica nedavne prekompozicije snaga u lokalnom parlamnetu, gdje je ubjedljivu većinu odnijela novouspostavljena koalicija DP-a, Force, DPS-a, SD-a, DSCG-a, SDP-a i BS-a. Nova većina u ulcinjskom parlamentu imaće 21 od 33 odbornička mjesta. U opozicionim klupama, osim Demokratske unije Albanaca (DUA) i Demokrata, koji ni u prethodne dvije godine nijesu bili dio vlasti, završile su i njihove kolege iz Građanskog pokreta (GP) URA i Albanske alternative (AA), koji su do sada bili dio već bivše vladajuće koalicije sa DP-om, SD-om, SDP-om i Forcom.

Kako su “Vijesti” objavile, ulcinjska bivša vladajuća većina, formirana nakon izbora 2022, sedmicama unazad postojala je samo na papiru, jer su GP URA i AA zaključili sporazum s opozicionom DUA o ulasku te partije u vlast na lokalnom nivou, dok su neke od stranaka vlasti takođe vodile pregovore s DPS-om o formiranju drugačije većine.

Tajni pregovori i zakulisane radnje počeli su oko mjesec prije najavljene rotacije na mjestima predsjednika Opštine i Skupštine, koje su pokrivali Bajraktari i Mavrić. Prema koalicionom sporazumu, GP URA je početkom juna čelnu poziciju u najjužnijoj opštini trebalo da na dvije godine, do redovnih izbora, prepusti Forci, a da od nje preuzme funkciju šefa lokalnog parlamenta.

Da je GP URA uspio u pokušaju da uspostavi novu većinu, postojala je mogućnost da ta partija i poslije juna zadrži čelnu poziciju u Opštini.

U novoj većini DP Fatmira Đeke uglavnom je zadržao pozicije koje je imao i u prethodnoj vlasti, kao i Forca, koja će samo umjesto potpredsjednika Opštine dobiti mjesto glavnog gradskog arhitekte.

DPS će osim Skupštine i Sekretarijata za bužet i finansije, u novoj vlasti imati i sekretara za sport i mlade, sekretara za poljoprivredu, ruralni razvoj i eklologiju i zamjenika direktora u Vodovodu.

SD će, prema saznanjima “Vijesti”, osim dosadašnjih funkcija u vlasti, dobiti i mjesto direktora Parking servisa.

Demokratskom savezu pripašće čelne funkcije u JP za urabanizam projektovanje i nadzor i Preduzeću za uzgoj i zaštitu divljači.

SDP će zadržati postojeće pozicije i dobiti čelnu funkciju u Sekretarijatu za kulturu i društvene djelatnosti i pomoćnika sekretara za sport i mlade.

Zasad nije poznato šta će pripasti BS u novoj raspodjeli funkcija.

Bonus video: