Laković: Crnogorska delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO-a glasala da Kosovo postane pridruženi član

Poslanik PES je na mreži X napisao da su oba člana delegacije Crne Gore glasala za. U delegaciji je sa Lakovićem i Duško Stjepović, poslanik Demokratske Crne Gore

13012 pregleda 156 reakcija 43 komentar(a)
Laković, Foto: Luka Zeković
Laković, Foto: Luka Zeković

Crnogorska delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO-a glasala je za to da Kosovo postane pridruženi član, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad (PES) i član crnogorske delegacije Miodrag Laković.

On je na mreži X napisao da su oba člana delegacije Crne Gore glasala za.

U delegaciji je sa Lakovićem i Duško Stjepović, poslanik Demokratske Crne Gore, saopšteno je ranije iz Skupštine.

"Oba člana naše delegacije u PA NATO su glasala za. I po pitanju Kosova i Malte, kao i zaključaka koji se odnose na bezrezervnu podršku Ukrajini. To je u duhu našeg koalicionog sporazuma, zajedničke vanjske i bezbjednosne politike sa EU, kao i kredibilnog NATO članstva", napisao je Laković.

On je precizirao da je, kada je u pitanju status Kosova koji je unaprijeđen sa prethodnog – člana posmatrača, 14 delegata bilo uzdržano, a ne 14 zemalja kako su objavili neki mediji. Jedna zemlja – Mađarska, je glasala protiv, objavio je portal Kossev.info.

Sjednica Parlamentarne Skupštine NATO-a se održava u Sofiji u Bugarskoj.

Parlamentarna skupština NATO je institucionalno odvojena od Alijanse, ali služi kao važna poveznica između tog vojnog saveza i parlamenata zemalja članica, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sastoji se od 281 delegata iz sve 32 zemlje članice NATO.

Pored njih, u njegovim aktivnostima učestvuju i delegati iz devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih posmatračkih delegacija.

Pridruženi članovi mogu predstaviti rezolucije i podnositi amandmane na rezolucije.

Takođe, oni mogu služiti kao specijalni izvjestioci udruženi u komitete, kako bi predstavili svoje perspektive u izvještajima Parlamentarne skupštine NATO.

Međutim, oni nemaju pravo glasanja o izvještajima, rezolucijama ili rukovodstvu Parlamentarne skupštine, niti doprinose njenom budžetu.

Trenutno je devet pridruženih članova, među kojima su Srbija i Bosna i Hercegovina.

Bonus video: