Klub poslanika PES "šokiran izjavom Rudovića": Predlog izmjena medijskih zakona poslali ministarki evropskih poslova

"Ovakav nastup Rudovića se može okarakterisati isključivo kao partijsko-politički, što je porazno imajući u vidu očekivanje cjelokupne javnosti da državni službenici rade isključivo u najboljem interesu države", poručio je Čarapić

50143 pregleda 177 reakcija 48 komentar(a)
Čarapić, Foto: Screenshot
Čarapić, Foto: Screenshot

Šokirani smo izjavom Neđeljka Rudovića, generalnog direktora Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija, da to ministarstvo nije imalo uvid u amandmane na medijske zakone, budući da je klub Pokreta Evropa sad (PES) još 30. aprila Vladi dostavio svoje sugestije kako bi od istih dobili mišljenje Evropske komisije, saopštio je danas Vasilije Čarapić, predsjednik Kluba poslanika Pokreta Evropa sad (PES).

Rudović je sinoć u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti rekao da Ministarstvo kulture i medija nikada nije vidjelo amandmane na medijske zakone koje je Evropskoj komisiji (EK) uputio Kabinet premijera Milojka Spajića.

Iz PES su dostavili dokument "Prijedlog izmjena medijskih Zakona" koji je Čarapić 30. aprila ispred Kluba poslanika PES poslao ministarki evropskih poslova Maidi Gorčević.

U saopštenju PES nije navedeno da je taj dokument poslat Ministarstvu kulture i medija.

dokumenta za medijske zakone
foto: PES

"Objašnjenje za ovakvu obmanu javnosti uz istovremeno sabotiranje rada sopstvene Vlade, unižavanje integriteta našeg kluba i opstrukciju dobijanja IBAR-a je jednostavno - gospodin Rudović očigledno radi za nečiji lični interes, a ne za javni interes. Ovakav nastup Rudovića se može okarakterisati isključivo kao partijsko-politički, što je porazno imajući u vidu očekivanje cjelokupne javnosti da državni službenici rade isključivo u najboljem interesu države", istakao je Čarapić u saopštenju.

On je poručio da njihove sugestije na nacrt zakona, koje su usvojene i od strane Vlade Crne Gore i od strane Evropske komisije apsolutno zaslužuju da budu sastavni dio predloga zakona, budući da se njima isključivo štiti javni interes.

"Ako uzmemo u obzir činjenicu da je u Crnoj Gori medijska scena takva da su svi privatni mediji ili u vlasništvu entiteta čije je sjedište van Crne Gore ili u vlasništvu nedovoljno transparentnih struktura, prostor za strani uticaj ili neprimjereni uticaj je ogroman, i u tom kontekstu je neophodno ojačati lokalne javne emitere i nacionalni javni emiter", kazao je Čarapić.

dokumenta za medijske zakone
foto: PES

On je poručio da reforma medijskih zakona ne može biti na štetu javnog interesa i favorizovanja privatnog, već je, kako je kazao, neophodno konstantno jačati nezavisnost uređivačke politike svih medija u skladu sa kodeksom medijske etike i EU standardima, što je kako je poručio Čarapić, jedini ideal koji će PES ikada zastupati u svom radu.

dokumenta za medijske zakone
foto: PES

Bonus video: