Leković: Nenezić da se izvini građanima zbog izjave da u crnogorskoj i barskoj istoriji nikad nije bilo ustanka

Leković dodaje da je Nenezić na današnjem zasijedanju SO manipulisao činjenicima i okolnostima, zbog čega je on povukao svoj potpis sa inicijative za kontrolno saslušanje ministra urbanizma Janka Odovića

11137 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Demokrate
Foto: Demokrate

Konstatacija predsjednika Skupštine Opštine Bar Branislava Nenezića da u crnogorskoj i barskoj istoriji nikada nije bilo ustanaka, te da nijesmo imali protiv čega da ustajemo, zastrašujući je ,,gaf" (ukoliko je to bio) koji nikako nije smio da se desi jednom predsjedniku Skupštine opštine, a naročito ne barske, rekao je odbornik Demokrata u Momčilo Leković.

Leković je poručio da su na ovaj način poniženi "naša slobodarska prošlost, naša borba i naši preci koji su ustali u borbi protiv fašizma" i tražio od Nenezića da se izvini.

"Podsjećam kolegu Nenezića da je u Virpazaru 13. jula 1941. počeo ustanak. Prva ustanička puška pukla je baš u Virpazaru i to sa ponosom ističu svi Crmničani. Trinaestojulski ustanak bio je najveći i najenergičniji ustanak u porobljenoj Evropi u Drugom svjetskom ratu, a tome svjedoče brojni istorijski spisi. Oko 30.000 boraca širom Crne Gore učestvovalo je u ovom ustanku. Zbog toga očekujem da gospodin Nenezić građanima Bara i Crne Gore uputi izvinjenje", rekao je Leković.

Leković dodaje da je Nenezić na današnjem zasijedanju SO manipulisao činjenicima i okolnostima, zbog čega je on povukao svoj potpis sa inicijative za kontrolno saslušanje ministra urbanizma Janka Odovića.

Na dnevnom redu današnjeg zasijedanja bila je i prodaja parcele u barskom parku za potrebe trafostanice, koju su odbornici opozicije pokušali da spriječe.

"...pa umjesto da Inicijativa za kontrolnim saslušanjem ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Odovića u vezi sa planskom dokumentacijom i moj potpis na istu, a koju je kolega Nenezić napisao, pripremio i za govornicom meni ostavio na potpis, spriječi i zaustavi prodaju dijela parka na DUP-u Topolica III od strane lokalne vlasti, te da je bez obzira na moj akt dobre volje i pošten postupak, u nastavku sjednice lokalnog parlamenta sa kolegama iz lokalne vlasti inicirao i glasao za prodaju dijela parka i katastarske parcele radi gradnje trafostanice, dopisom koji sam uputio nadležnom Odboru povukao sam potpis na Inicijativu koja je dostavljena od strane poslanika Nenezića, čiji sam potpisnik, a koja je nakon donošenja odluke o prodaji dijela parka, potpuno bespredmetna".

Leković je poručio da konstantne višednevne manipulacije, te skrivanje informacije da je ministarstvo Odovića još 27.5. bilo spremno za razgovor sa odbornicima, kako bi se riješio problem izgradnje trafostanice u parku, te u konačnom izglasavanje predmetne odluke od strane odbornika SD-DPS-SDP-LP koalicije, silom na sramotu, pokazuju da je odluka o prodaji zemlje očigledno već bila donesena van opštinske zgrade "i to pod pritiskom, a možda i ucjenom".

Bonus video: