Leković potpisao, pa povukao potpis sa zahtjeva za saslušanje Odovića

Odbornik Demokrata je u dopisu Đuroviću objasnio da je povukao potpis jer je Nenezić u nastavku sjednice sa kolegama iz vlasti glasao za prodaju dijela parka za izgradnju trafostanic

16888 pregleda 7 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokrate
Momčilo Leković, Foto: Demokrate

Branislav Nenezić iz Socijaldemokrata (SD), šef barske lokalne skupštine, na današnjoj sjednici tog tijela zatražio je od Momčila Lekovića iz Demokrata da potpišu zahtjev za saslušanje Janka Odovića, ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, tokom rasprave o izgradnji trafostanice u dijelu parka u Baru. „Vijesti“ saznaju da je Leković nakon sjednice povukao potpis sa ove inicijative.

Kako je Nenezić kazao, nadležno ministarstvo je izmijenilo detaljni urbanistički plan (DUP) pa je lokacija koja je predviđena za park promijenjena kako bi se na njoj mogao izgraditi ugostiteljski objekat veličine dvije hiljade kvadratnih metara. On tvrdi da je to učinjeno u korist investitora.

„Imam ispred sebe odluku na koju je Opština Bar uticala u vidu predloga izmjena detaljnog urbanističkog plana. Nijedna preporuka nije usvojena i mi danas hoćemo da odlažemo ovu odluku, da ulazimo u nove izmjene DUP-a a prošla izmjene su trajale dvije godine“, kazao je Nenezić.

Dodao je da opština nema ingerencije i nadležnosti kada je u pitanju DUP jer ga ne rade opštine već neki planeri koji sjede u kancelariji i projektuju preko Gugla. Opština, kako je kazao, ne može na to da utiče ali ima ko može – on i poslanik Leković koji su članovi Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje u Skupštini Crne Gore.

On je pripremio inicijativu za konsultativno saslušanje Odovića sa pitanjem zašto je parcela UP p5 u prvobitnom planu predviđena kao zelena površina, namjena sport i rekreacija iz Nacrta Plana, u vlasništvu države Crne Gore, uprkos zahtjevu opštine da se zadrži namjena sport i rekreacija i da se na njoj potencijalno predvidi pomenuta trafostanica, u novom DUP-u pod nazivom UP 38 ukupne površine P=1675m2, predviđena za izgradnju objekta namjenjenog za ugostiteljstvo i trgovinu cca 2000 metara kvadratnih.

Kako je pročitao Nenezić, ostaje nejasno opredjeljenje planera da na njoj planira objekat za trgovinu i ugostiteljstvo, imajući u vidu da je veliki dio Plana namijenjem za centralnu djelatnost koje podrazumijeva i ove namjene i činjenicu da i pored tolikog broja stambenih, turističkih i stambeno-poslovnih objekata na području Plana, nije planiran nijedan objekat javne namjene, vrtić, zdravstveni objekat ili slično.

On je za govornicom ostavio inicijativu i pozvao Lekovića da je potpiše što je odbornik Demokrata i učinio. Nakon sjednice, Leković je svoj potpis povukao, saznaju „Vijesti“.

On je predsjedniku Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Dejanu Đuroviću, poslao dopis u kojem ga obavještava da povlači potpis jer je, kako je kazao, Nenezić u nastavku sjednice sa kolegama iz vlasti glasao za prodaju dijela parka za izgradnju trafostanice.

Nakon što je na sjednici potpisao inicijativu, Leković je kazao da ne zna zbog kojeg investitora je na toj lokaciji predviđen ugostiteljski objekat i pozvao opštinsku službu da im to saopšti budući da je na kolegijumu rečeno da imaju tu informaciju.

"Konstantne višednevne manipulacije, te skrivanje informacije da je resorno ministarstvo ministra Odovića još 27. maja bilo spremno za razgovor sa odbornicima, kako bi se riješio problem izgradnje trafostanice u parku, te u konačnom izglasavanje predmetne odluke od strane odbornika SD-DPS-SDP-LP koalicije, silom na sramotu, pokazuju da je odluka o prodaji zemlje očigledno već bila donesena van opštinske zgrade i to pod pritiskom, a možda i ucjenom", istakao je odbornik Demokrata.

Bonus video: